Bargteheide - NORD DRIVESYSTEMS introduceert een nieuwe reeks wormwielreductoren in een robuuste,eendelige UNICASE behuizing, in vijf bouwgroottes met een maximum koppel van 427 Nm. Nieuwe, grotereuitgaande lagers zorgen voor een grotere keuze aan asdiameters voor de gebruikers, dan bij de vorigereeks. Bovendien zorgen de grote lagers voor een veel langere levensduur. Het aluminium continugietproces werd speciaal voor deze SMI serie geoptimaliseerd, hetgeen heeft geresulteerd in een zeer gladoppervlak, dat vuilopbouw voorkomt. De gesloten SMI wormwieluitvoeringen zijn spuitwaterdicht en kunnen daarom makkelijk samen met andere systemen worden gereinigd tijdens reinigingsprocessen in de fabriek.Indien gewenst zijn deze reductoren leverbaar met de NORD NSD tupH oppervlaktebehandeling die resulteert in een langere levensduur door een tot zeven keer hogere hardheid dan die van het basisaluminium, en die een uitstekende bescherming biedt tegen zuren en logen. Een synthetisch duurzaamsmeermiddel zorgt ervoor dat de wormwielen onderhoudsvrij zijn gedurende hun complete levensduur.Uitgerust met oliedruk ontluchtingspluggen zijn de reductoren ook geschikt voor gebruik in explosiegevaarlijkeomgevingen.
Met 40 jaar lang onafgebroken dag en nacht brouwen, produceerden de tanks en vaten in de oude brouwzaal van de Forst speciaalbierbrouwerij (Italië) 25 miljoen hectoliter bier. Nu, met de hedendaagse geavanceerde brouwtechnologie, met name wat betreft de energieaspecten, besloot het management tot de bouw van een volledig nieuwe, zeer efficiënte brouwzaal, die moest voldoen aan de laatste veiligheidsvoorschriften, en die de laagst mogelijke emissies moest produceren. In de eerste week na het opstarten, was het primaire energieverbruik van de brouwerij met 30 procent teruggebracht.
In de cementfabrieken en betonfabrieken van Holcim in Kroatië worden motorreductoren van verschillende vermogensklassen gebruikt. Heavy duty is geen probleem voor de NORD producten - ze zijn klaar voor elke uitdaging. Dat is de reden waarom beide bedrijven nu een driejarig contract hebben gesloten voor de vervanging van oudere aandrijvingen.
De SK 200E-frequentieomvormers van NORD DRIVESYSTEMS zijn uitgerust met een eigen systeembus voor een gebruiksvriendelijke en voordelige bekabeling in een machine of installatie. Aangesloten op een veldbus of een industrieel Ethernetsysteem via een bustechnologie-unit, die dienstdoet als gateway, kan deze systeembus een verbinding opzetten met vier frequentieomvormers. Zo worden via één enkel punt vier aandrijfeenheden gekoppeld met een communicatiesysteem van een hoger niveau. Hiermee zijn alle gegevens beschikbaar in alle diagnose-interfaces. Dit betekent dat de gebruiker toegang heeft tot alle datasets, onafhankelijk welk toestel verbonden is met de systeembus, via de standaard RS232-interfaces in de omvormers en de technologie-units.
In de Zwitserse Alpen loopt momenteel een bouwproject onder extreem uitdagende omgevingsomstandigheden. Op 1700 meter hoogte en 600 meter diep in een berg, worden grote kamers uitgegraven. Zij vormen de uitbreiding op reeds bestaande ondergrondse hydro-elektrische centrales. Zo kan de capaciteit worden uitgebreid van 480 MW tot 1480 MW.
Via een transportband die een hoogteverschil van 180 meter overbrugt met een zeer sterke hellingsgraad van 45 graden, worden vanuit een onderstation 500 ton steenpuin per uur getransporteerd. En dat gebeurt 24 uur per dag. De transportbanden worden aangedreven door industriële aandrijvingen van Nord.
Als antwoord op de in heel veel markten steeds veeleisender wordende regelgeving op het gebied van energiebesparing voor motoren, levert NORD DRIVESYSTEMS nu IE4 systemen van 0,55 tot 7,5 kW in motorbouwgroottes van 80 tot 100. NORD levert bovendien IE3 motoren tot bouwgrootte 180. Naast de standaard IE2-modellen, die al geruime tijd wereldwijd leverbaar zijn, levert de internationaal opererende producent ook IE2 ATEX uitvoeringen in bouwgroottes 80 tot 180. NORD produceert tevens diverse aanvullingen op zijn programma motorreductoren.
De afvalwaterzuiveringsinstallatie in Tunis, die wordt beheerd door het Tunesische overheidsbedrijf Office National de l'Assainissement (ONAS), voorziet ca. 2,5 miljoen mensen in het grootstedelijk gebied van drinkwater. Voor de bacteriële afbraak van vuildeeltjes moet het afvalwater door voortdurend roeren van zuurstof worden voorzien. Twee grote motorreductoren drijven daartoe de mengers rond de klok aan. In het veld kan de temperatuur ‘s winters dalen tot -5°C en ’s zomers stijgen tot 45°C. In dit artikel wordt ingegaan op de noodzaak om niet alleen prestaties, maar ook de total cost of ownership in overweging te nemen.