www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Betrouwbare reiniging van de iconische Beekman Tower in New York gewaarborgd door NORD DRIVESYSTEMS

Het ontwikkelen van een reinigingsgondel voor de glooiende inhammen en plooien van de Beekman Tower in Manhattan - ontworpen door de prestigieuze architect Frank Gehry - was een uitdaging die NORD DRIVESYSTEMS met succes is aangegaan, samen met het Spaanse bedrijf GinD. NORD leverde de benodigde motorreductoren en frequentieregelaars voor op de gondel, in nauwe samenwerking met GinD, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en installeren van op maat gemaakte systemen voor het onderhoud van gevels.

Betrouwbare reiniging van de iconische Beekman Tower in New York gewaarborgd door NORD DRIVESYSTEMS
Figuur 1: Uitgerust met NORD aandrijvingen, reinigt het GinD systeem de complexe façade van de Beekman Tower in Manhattan, ontworpen door Frank Gehry.

Met 265 meter is de Beekman Tower de hoogste woontoren op het westelijk halfrond. Maar wat echt opvalt is het ontwerp - de golvende geveldelen van roestvast staal aan de buitenkant, die door reflectie van het veranderende licht, gedurende de dag het aanzicht van het gebouw veranderen. Volledig asymmetrisch, met geen twee secties hetzelfde, is het ongetwijfeld een van de meest complexe gevels die ooit zijn gebouwd. De vele bochten en plooien maken de ramen zeer moeilijk bereikbaar met een gondel.

Vaste leverancier van aandrijvingen

GinD (Góndela’s in Design), een Spaans bedrijf met hoofdkantoor in Madrid, ontwierp de gondel voor de Beekman Tower met als doel toegang te faciliteren tot alle delen van de gevel van het gebouw. NORD is GinD’s vaste leverancier van motorreductoren en frequentieregelaars, waarbij dit project geen uitzondering is. “Wij werken bij al onze projecten met NORD, aangezien we op technisch niveau het volste vertrouwen in hen hebben, de kwaliteit optimaal is, de post sales service internationaal dekking biedt, en de prijs concurrerend is in deze markt,” zegt Hugo Donoso, Managing Director van GinD.

Gondelsysteem opmaat

Het project was een grote uitdaging, aangezien elk onderdeel ervan speciaal was, zowel wat betreft het ontwerp als de berekeningen. De GinD installatie bestaat uit een telescooparm, een speciaal systeem van gevelgeleidingen, en een meervoudige telescopisch statief waarmee toegang wordt verkregen tot de naar binnen gebogen oppervlakken van het gebouw. De door NORD geleverde aandrijvingen hebben verschillende functies, tillen, roteren en tegenwicht bieden aan het statief. Daarnaast drijven ze ook de lier en de telescoop unit aan.

Betrouwbare reiniging van de iconische Beekman Tower in New York gewaarborgd door NORD DRIVESYSTEMS

Figuur 2: De GinD-SJ-type reinigingsgondel, toegepast bij de Beekman Tower in New York, bestaat uit een telescooparm, gevelgeleidingen en een uitschuifbaar statief dat toegang biedt tot de gekromde oppervlakken van het gebouw.

Optimaal aangepaste aandrijfsystemen

Voor het heffen leverde NORD een kegelwiel tandwielast met een remmotor die de kabeltrommel van de gondel laat roteren. Een SK 500E frequentieomvormer versoepelt het stoppen en starten van de gondel. Ook de gondelpositie ten opzichte van de gevel van het gebouw wordt door de SK 500E gewaarborgd als de telescooparm in gebruik is.

Het contragewicht mechanisme (de kubus achterop de arm) is van fundamenteel belang, omdat de constructie zonder dit veel sterker zou moeten zijn en dus zwaarder en duurder. Het contragewicht wordt naar voren en naar achteren bewogen door een kegelwielreductor, als de telescooparm wordt uitgeschoven en ingetrokken. Deze motorreductor zorgt er tevens voor dat het machinezwaartepunt in het rotatiecentrum van het hele apparaat blijft. Een andere SK 500E frequentieomvormer is verantwoordelijk voor het verplaatsen van de massa van het contragewicht, met gelijkmatige versnellingen en vertragingen.

Voor het roteren drijven twee inline kegelwielreductoren een tandring aan die de hele installatie zodanig roteert, dat de gondel aan alle kanten van het gebouw kan worden gebruikt. Ook hier zorgt een SK 500E frequentieomvormer voor het soft starten en stoppen, en levert daarnaast verschillende rotatiesnelheden, afhankelijk van hoever de telescooparm is uitgeschoven. Dit gebeurt om de lineaire snelheid te compenseren bij het roteren van de gondel – als de telescooparm wordt ingeschoven, draaien de motorreductoren met hogere snelheid dan als de arm wordt uitgeschoven.

Voor het Beekman Tower project was tevens een lier vereist, voor het hijsen van lasten, zoals nieuwe ruiten voor reparatie van de gevel, of airconditioning apparatuur, die het platte dak van het gebouw op zal moeten worden gehesen. Hiervoor kan de gondel niet worden gebruikt, omdat deze alleen geschikt is voor het dragen van het schoonmaakpersoneel en relatief lichte schoonmaakmiddelen. Ook in dit geval koos NORD weer voor een kegelwielreductor.

Betrouwbare reiniging van de iconische Beekman Tower in New York gewaarborgd door NORD DRIVESYSTEMS


Afbeelding 3: Twee kegelwielreductoren van NORD, type SK 9032.1, worden toegepast voor het uit- en inschuiven van de telescooparm.

Concurrentievoordeel
Bij de keuze van NORD waren de criteria van GinD: “Kwaliteit, service en wereldwijde technische ondersteuning, omdat we alles wat we produceren, weer exporteren,” aldus Hugo Donoso. Hij stelt vast dat het niveau van samenwerking tussen de twee bedrijven optimaal is: “NORD heeft met ons samengewerkt bij de keuze van de te leveren apparatuur en heeft die vervolgens geïnstalleerd. NORD’s diensten zijn permanent beschikbaar en alle problemen die in de loop van het project ontstonden, werden door NORD opgelost.”

Van vitaal belang waren voorts de veeleisende specificaties van deze toepassing en de high-end prestaties van de NORD producten. NORD motorreductoren hebben een toegestaan radiaal spanningsniveau dat circa 24% hoger ligt dan dat van de motorreductoren van hun concurrenten, en hun frequentieomvormers kunnen overbelastingen aan die 25% hoger zijn dan bij de producten van andere producenten. Dit niveau van dienstverlening en prestaties is inmiddels voldoende op waarde geschat door de eindklant die, volgens GinD, zeer tevreden is. “Sinds het moment dat het werd geïnstalleerd, werkt het systeem perfect. Het reinigen van het gebouw is een complex proces en de installatie wordt elke dag gebruikt, als het weer het tenminste toelaat,” zegt Hugo Donoso. GinD gebruikt NORD producten in alle lopende projecten.

GinD bedrijfsprofiel
Góndela’s in Design (GinD) is een Spaans bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en installeren van custom-made systemen voor het onderhouden van gevels. Al meer dan 20 jaar heeft het bedrijf gewerkt volgens de hoogste normen van kwaliteit en veiligheid van installaties in een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Qatar, Saoedi-Arabië, Soedan, en Hong Kong. Het team van GinD bestaat uit experts met een ruime ervaring bij het ontwerpen, produceren, marketen en verkopen van de meest complexe en innovatieve gondelsystemen op internationaal niveau.
Betrouwbare reiniging van de iconische Beekman Tower in New York gewaarborgd door NORD DRIVESYSTEMS


Figuur 4: Een kegelwielreductor van NORD, type SK 9042.1, drijft de lier van de GinD gondel aan.
 
 
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers