www.technologieenindustrie.com
NSK

Nieuwe NSK kogelspindels in de schijnwerpers op EMO 2023

Van frezen, boren en draaien tot slijpen, EDM en buigen, bewerkingsprocessen zijn zo goed als hun onderdelen. Al tientallen jaren voldoen de inherente kwaliteit en prestaties van NSK kogelomloopspindels aan de eisen van gereedschapsmachines wat betreft snelheid en precisie, terwijl ze weinig geluid produceren en een minimaal energieverbruik hebben. EMO Hannover 2023 (18-23 september) biedt NSK een platform om de nieuwste ontwikkelingen op dit belangrijke technologische gebied te presenteren. Met name zullen op de 120 m2 grote stand van het bedrijf (stand C42, hal 7) de schijnwerpers gericht zijn op verschillende kogelomloopspindels die hun beursdebuut maken in Europa.

Eén van NSK’s noviteiten op dit gebied is de volgende generatie kogelomloopspindels voor zeer nauwkeurige gereedschapsmachines. Met minder bewegingsfouten en de afwezigheid van het fenomeen 'second glitch', zorgt deze volgende generatie kogelomloopspindels van NSK voor een hogere productiviteit door een hogere oppervlaktekwaliteit door het elimineren of verkorten van de tijd voor secundaire polijsten of satineren bij het bewerken van stempels en matrijzen en andere hoog nauwkeurige toepassingen. Daarnaast zorgt een verlaging van het aandrijfkoppel voor een belangrijke energiebesparing.

Deze volgende generatie kogelomloopspindels van NSK zorgt voor een bijna volledige eliminatie van de ‘second quadrant glitch’ piek (veroorzaakt door plotselinge wrijvingsfluctuaties bij de omkering van de bewegingsrichting), waardoor compensatie via parameteraanpassing niet langer nodig is. In feite draagt de vermindering van de wrijvingsfluctuatie met 20% ook bij aan de vermindering van de hoogte van de eerste piek.

Een andere noviteit op de stand zijn NSK’s lage-temperatuur kogelomloopspindels. Kenmerken van dit innovatieve product zijn onder andere een wrijvingsverlies/warmteontwikkeling die ongeveer 45% lager ligt dan bij conventionele systemen met dezelfde stijfheid, wat gebruikers helpt bij het handhaven van de positioneringsnauwkeurigheid. De nieuwe lage-temperatuur kogelomloopspindels dragen ook bij aan een lager energieverbruik doordat er minder of geen koeling nodig is. Als bijkomend voordeel biedt het product ongeveer 65% minder dynamisch voorspankoppel dan conventionele producten bij dezelfde stijfheid.

Op de EMO presenteert NSK nog een andere serie nieuwe kogelomloopspindels, de HFT serie voor aandrijftoepassingen met hoge belasting en een superlange levensduur. Deze innovatieve productserie biedt een levensduur die oploopt tot het dubbele van die van conventionele kogelomloopspindels. Dit is grotendeels te danken aan de optimalisatie van de belastingverdeling over verschillende delen van het kogelcircuit. Deze super-long-life serie bespaart grondstoffen door de lange levensduur en door machineverkleining en is perfect voor gereedschapsmachines die overgaan op een volledig elektrisch ontwerp, zoals spuitgietmachines en servopersen.

NSK presenteert op de beurs in september bovendien een uitbreiding van de HTF serie kogelomloopspindels met de S-HTF serie, die gebruik maakt van het gepatenteerde Tough Steel van het bedrijf ten behoeve van toepassingen die onderhevig zijn aan hoge belastingen en vervuiling. De serie biedt een circa 2,2 keer langere vermoeiingslevensduur en een tot 1,8 keer hogere belastbaarheid dan conventionele oplossingen en is 's werelds eerste kogelomloopspindel waarbij gebruik is gemaakt van Tough Steel technologie.

Elders op de stand zal NSK zijn duurzame kogelomloopspindels promoten, die zijn uitgevoerd met een specifieke oppervlaktebehandeling op de loopbanen, die slijtage onderdrukt ten behoeve van langere onderhoudsintervallen, zelfs bij toepassingen met een korte slag. Het bedrijf toont tevens zijn snelle, geluidsarme compacte kogelomloopspindels die voldoen aan maatvereisten volgens DIN-standaard, waardoor afmetingen en tolerantieklasse geschikt zijn voor toepassing in Europese gereedschapsmachines.

Een ander aandachtsgebied op de EMO zijn NSK’s lineaire geleidingen, met name de nieuwe DH/DS serie met lange levensduur, die meer dan twee keer zo lang meegaat als de conventionele NH/NS oplossing van het bedrijf. NSK zal ook zijn bestaande rolgeleiders uit de RA serie presenteren met zeer stofbestendige afdichtingen ter voorkoming van het binnendringen van verontreinigingen.

Op het gebied van lagers toont NSK op de EMO onder andere de ROBUSTDYNA ultra hoge snelheid hoekcontactkogellagers met hoog draagvermogen. Het gebruik van grotere lagerkogels, die voor het eerst in Europa te zien zijn, verhoogt de maximale belastbaarheid met 15% ten opzichte van de vorige generatie lagers.

Verder wordt op de beurs NSK's ROBUSTGRD vet geïntroduceerd, dat de vastloopbestendigheid verbetert voor gebruik in hogesnelheid spindellagers.

Bezoekers zullen ook nog een blik kunnen werpen op de SURSAVE (TSR) lagerkooi voor hoekcontactkogellagers, die energieverbruik, bedrijfstemperatuur, trillingen en lawaai vermindert bij toepassing op de spindels van gereedschapsmachines. Een reeks superprecisielagers en hogesnelheidsmotorlagers van NSK completeert het beursaanbod voor gereedschapsmachines, samen met dunne hoekcontactkogellagers voor robots.

1) NSK S-HTF serie is 's werelds eerste kogelomloopspindel toepassing met Tough Steel technologie.


Nieuwe NSK kogelspindels in de schijnwerpers op EMO 2023

2) De zeer duurzame kogelomloopspindels van NSK zijn uitgevoerd met een speciale oppervlaktebehandeling die slijtage onderdrukt.


Nieuwe NSK kogelspindels in de schijnwerpers op EMO 2023

3) NSK kogelomloopspindels volgens DIN-standaard garanderen dimensie- en tolerantieklasse geschiktheid voor Europese gereedschapsmachinetoepassingen.


Nieuwe NSK kogelspindels in de schijnwerpers op EMO 2023

4) De nieuwe NSK DH/DS serie biedt meer dan twee keer de loopafstand van de conventionele NH/NS lineaire geleidingen van het bedrijf.


Nieuwe NSK kogelspindels in de schijnwerpers op EMO 2023

5) De nieuwe ROBUSTDYNA lagers van NSK gebruiken grotere lagerkogels die de maximale belastbaarheid met 15% verhogen.


Nieuwe NSK kogelspindels in de schijnwerpers op EMO 2023

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers