www.technologieenindustrie.com
NSK

Klanten profiteren van NSK's verbeterde online engineering tools

Een aantal belangrijke verbeteringen van de online engineering tools van NSK, een wereldwijde leider in motion control oplossingen, dienen om de werkefficiëntie van klanten te verhogen. Zo zijn gebruiksvriendelijke tools zoals NSK Online Catalogue, Technical Calculations en 2D/3D CAD Data (voorheen allemaal onafhankelijk van elkaar) nu aan elkaar gekoppeld. Ontwerpingenieurs kunnen daarom vanaf nu lagers selecteren, specificaties bevestigen en CAD-data downloaden als onderdeel van een one-stop oplossing. Daarnaast maakt een nieuwe functie in Technical Calculations het mogelijk om in één keer meerdere factoren te berekenen en weer te geven, waaronder lagerlevensduur, lagerpassingen/-speling en lagerfrequenties, waarmee NSK klanten hun bedrijfstijd verder kunnen verkorten.

  www.nskeurope.com

Opmerkelijk is de toepassing van NSK's herziene basis dynamische draaggetallen, een parameter die wordt gebruikt om de geschatte levensduur van rollagers te berekenen. Deze herziening, die levensduur verlengend uitpakt voor de belangrijkste typen rollagers van het bedrijf, waaronder diepgroefkogellagers, hoekcontactkogellagers, zelfinstellende kogellagers, cilinderrollagers en kegelrollagers, is nu doorgevoerd in de NSK Online Catalogue.


De nieuwe schattingen zijn het resultaat van de zeer nauwkeurige door NSK toegepaste methode (patent aangevraagd) om de levensduur te voorspellen van lagers op basis van ultrasoon testen, een wereldprimeur die in maart 2023 door het bedrijf werd aangekondigd. NSK ontwikkelde een kwantitatieve evaluatiemethode waarmee bepaald kan worden welke factoren scheurgroei in een lagermateriaal beïnvloeden, en in welke mate.


Door de nieuwe methode te combineren met een ultrasone inspectietechniek die de niet-metallische insluitingen in een groot staalvolume scant, is het bedrijf in staat om de levensduur van de lagers met een veel grotere nauwkeurigheid te voorspellen. NSK heeft daarom de dynamische draaggetallen van veel lagers herzien, zonder aanpassing van het ontwerp of materiaal, en met behoud van de juiste veiligheidsmarges bij alle verhoogde waarden. Met deze herziening is de geschatte levensduur van bijvoorbeeld radiale rollagers twee keer zo lang als voorheen.


Naarmate de dynamische draaggetallen van lagers hoger worden, kunnen ze gebruikt worden onder zwaardere belastingcondities, wat de keuze van kleinere lagers met dezelfde functionaliteit vereenvoudigt. De voordelen zijn onder andere het downsizen van machines en gewichtsverlaging. Zo kunnen bijvoorbeeld machines die tot nu toe NSK's HR32306J kegellagers gebruikten nu ook toe met de kleinere HR33206J. Dit zorgt voor een 14% kleinere buitendiameter van het lager, een 13% kleinere breedte en ongeveer 38% gewichtsverlaging.


Ook diegenen die CO2-neutraliteit nastreven, hebben hier baat bij. Kleinere lagers vereisen immers minder productiemiddelen. Ze leveren bovendien een lager koppel, wat resulteert in minder energieverbruik en minder CO2-uitstoot tijdens het gebruik. Uiteindelijk zal de overstap op kleinere lagers gebruikers een verlaging van het lagerkoppel en het energieverbruik opleveren van circa 18% (ongeveer 48 kWh per jaar). Volgens de berekeningen van NSK komt dit neer op een besparing van ongeveer 22 kg CO2-uitstoot.

1) NSK's verbeterde online engineering tools zijn toegankelijk via PC of smartphone.


Klanten profiteren van NSK's verbeterde online engineering tools

2) Gebruiksvriendelijke tools zoals NSK Online Catalogue, Technical Calculations en 2D/3D CAD Data zijn nu gekoppeld.


Klanten profiteren van NSK's verbeterde online engineering tools

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers