www.technologieenindustrie.com
NSK

Bandenfabrikant bespaart bijna €100.000 per jaar met NSK kogelspindels

Nadat een bandenfabrikant te maken kreeg met frequente storingen van de kogelomloopspindel in de luchttrommel van zijn bandenproductiemachine, deed het bedrijf een beroep op de expertise van NSK en hun HTF serie kogelomloopspindels. Door het toepassen van deze hoge-snelheid en hoge-belasting oplossing, kon de bandenfabriek de vervangingskosten van zijn kogelomloopspindel met tweederde verlagen, wat een jaarlijkse besparing van €99.128 opleverde.

Productie in de automobielsector, zowel voor OEM- als voor aftermarket-klanten, is zeer veeleisend met weinig tot geen ruimte voor stilstand. Geconfronteerd met voortdurende storingen van de kogelomloopspindel in de luchttrommel van zijn proceskritische bandenproductiemachine, moest de fabrikant in actie komen. Het probleem bleek het bedrijf met extreem hoge kosten op te zadelen, onder andere door verhoogde onderhoudsinspanningen en productieverlies dat leidde tot verminderde output.

Om te beginnen deed het bedrijf een beroep op de expertise van lineaire bewegingsspecialist NSK. Als onderdeel van een voorstel dat de klant aanzienlijke meerwaarde moest bieden, onderzochten ervaren ingenieurs van NSK de defecte kogelomloopspindel en werd een evaluatie van de machinetoepassing uitgevoerd. Het team constateerde dat de kwaliteit en specificatie van de bestaande kogelomloopspindel niet voldoende waren om de belastingen van de bandenproductiemachine aan te kunnen.

Als oplossing voor het probleem, adviseerde NSK een test met de hoog belastbare, snelle kogelomloopspindel uit de HTF serie, die zeer succesvol bleek en leidde tot volledige technische goedkeuring.

NSK’s HTF serie kogelomloopspindels zijn voorzien van een speciaal groefprofiel en een vethoudende A1 afdichting die vervuiling van de directe omgeving met smeermiddel voorkomt. Een andere innovatieve eigenschap is dat deze kogelomloopspindels kunnen worden uitgerust met SRC (Smooth Return Coupling) voor spindels met kleine spoed of een einddeflectie-recirculatiesysteem voor spindels met middelgrote spoed, waardoor de aanvoersnelheid van de kogels wordt versneld en het geluid wordt verminderd. Elk bedrijf dat kogelomloopspindels uit de HTF serie gebruikt, profiteert van de maximaal toegestane dynamische belasting en de maximale levensduur dankzij de juiste verdeling van de belasting.

Met de introductie van de kogelomloopspindel uit de HTF serie in de bandenfabriek, is NSK erin geslaagd om de levensduur met 50% te verlengen en de bedrijfstijd en efficiëntie te verhogen. Doordat er minder kogelomloopspindels vervangen moeten worden, bespaart het bedrijf €99.128 per jaar. Daarnaast profiteert de fabrikant van minder ongeplande storingen en daardoor van lagere onderhoudskosten.

1) Een bandenfabrikant kampte met voortdurende storingen van de kogelomloopspindel in de luchttrommel van zijn proceskritische bandenproductiemachine. Foto: Shutterstock


Bandenfabrikant bespaart bijna €100.000 per jaar met NSK kogelspindels

2) Elk bedrijf dat kogelomloopspindels uit de HTF serie gebruikt, profiteert van de maximaal toegestane dynamische belasting en de maximale levensduur dankzij de juiste verdeling van de belasting. Foto: NSK


Bandenfabrikant bespaart bijna €100.000 per jaar met NSK kogelspindels
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers