www.technologieenindustrie.com
TECHNIFOR

Augmented Traceability™: de eerste zekere én tegelijk veilige traceeroplossing ter wereld

Technifor, Gravotech Group en ORIDAO lanceren de eerste universele en veilige traceerbaarheidsoplossing. Dat is het resultaat van een symbiose tussen stukmarkering en RFID, wat toelaat om stukken te traceren gedurende hun gehele levenscyclus. Deze innovatieve technologie is op maat van onderhoudsprocessen in ondermeer de luchtvaartindustrie, defensie, energie en de petrochemische industrie.

Augmented Traceability™: de eerste zekere én tegelijk veilige traceeroplossing ter wereld
                                                       De chip bevat veiligheidsfuncties
 
Gravotech, wereldspeler op het vlak van stukmarkering en ORIDAO, een specialist in veiligheidstoepassingen met RFID, ontwikkelden samen deze oplossing die het beste van beide werelden combineert.  Het resultaat is een veiligheidsoplossing te komen die zowel een veilige als dynamische tracering mogelijk maakt:  Augmented Traceability™.  Wat de hardware betreft zijn zowel rechtstreekse stukmarkering als markering op de identificatieplaat mogelijk. De RFID-chip kan geplaatst worden op de plaat of rechtstreeks op het stuk.

“Deze technologie laat operatoren in de ruimtevaart, petrochemische industrie en uit de energiesector toe om stukken te identificeren gedurende hun gehele levenscyclus,” aldus Franck Rivet, vice president van Gravotech.
 
Unieke oplossing
Ten eerste is het unieke design gebaseerd op een veilig RFID systeem wat namaak tegengaat en tracering gedurende de levensduur toelaat. De term Augmented Traceability™ staat voor de data die op de tag kan geplaatst worden: productiegegevens over het stuk, de plaats in het logistiek proces en onderhoudsgegevens. Deze informatie is digitaal opgeslagen op de tag, wat voorkomt dat er aanpassingen of beschadigingen kunnen optreden. Dit staat in scherp contrast tot andere traceersystemen op de markt. Nicolas Reffé, CEO van ORIDAO:” De bestaande systemen zijn makkelijk te beschadigen, geen kritische data leveren zoals onderhoudsstatus of stukstatus en verliezen bovendien hun veiligheidsfunctie als de netwerkverbinding bijvoorbeeld uitvalt.

Het door ORIDAO ontwikkelde en gepatenteerde RFID-systeem bevat een gepubliceerd cryptografisch protocol, gevalideerd door onafhankelijke academische en controle-organisaties.  De tags zijn niet na te maken en volledig compatibel met de EPC UHF Gen2-standaard. Deze standaard is wereldwijd aanvaard als norm voor industriële traceerbaarheid, en zorgt voor compatibiliteit met de bestaande EPC UHF Gen2-apparaten.Optioneel kan de levenscyclus van het stuk ook online gevolgd worden door elke gebruiker, via een beveiligde en geautoriseerde webservice.
 
Ten tweede combineert deze oplossing twee complementaire technologieën:stukmarkering en RFID. RFID tags bevatten de markeerinformatie, maar biedt ook de dynamische Augmented Traceability™. 
Als markeren een verplichting is, is RFID een must in kritische processen: het laat toe om automatisch en veilig alle data te analyseren en geeft zo controle over elke situatie.

Het maakt ook tracking en management van toebehoren en gereedschap makkelijker, zowel online als offline. Omdat de onderhoudsprocedures zo kunnen geoptimaliseerd worden, wordt stilstand tot een minimum beperkt wat op zijn beurt leidt tot een snelle return on investment. Andere voordelen van de gecombineerde oplossing zijn de redundantie en de volledigheid, wat de installatiekost aanzienlijk vermindert.
 
RFID tag zijn volledig overeenkomstig de RFID EPC UHF Gen2-standaard. Gravotech en Oridao hebben een zeer goed uitgebouwde kennis en expertise om hun Augmented Traceability oplossing in alle aspecten tot zijn recht te laten komen bij hun klanten. Dat houdt in dat ontwikkeling, productie en levering van de RFID-chips, de robuuste tags, RFID-lezers, markeermaterialen, consultancy en systeemintegratie door hen voorzien kan worden.  
 
Ten slotte, deze snel te installeren en makkelijk te gebruiken oplossing wordt ondersteund door de Gravotech Group, die experts zijn in markeren, identificatie en veiligheid. “RFID-oplossingen worden meestal door lokale bedrijven. Gravotech daarentegen is in staat om grote internationale projecten tot een goed einde te brengen en bestaande projecten te stroomlijnen dankzij een uitgebreid wereldwijd netwerk van dochterondernemingen” zegt Franck Rivet, vice president van Gravotech. Dicht bij de klant, de groep heeft 3 engineeringcentra  Azië, Europa en de USA en ervaren teams in meer dan 30 landen op 5 continenten.

Augmented Traceability™: de eerste zekere én tegelijk veilige traceeroplossing ter wereld
Draagbare oplossing voor stukidentificatie
Augmented Traceability™: de eerste zekere én tegelijk veilige traceeroplossing ter wereld
Voorbeeld van een tag die kwalitatieve stukmarkering combineert met RFID- identificatie
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers