www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK toont conditiebewaking van kogelspindels live op EMO

NSK is de enige fabrikant met een complete ontwikkelings- en leveringsservice voor essentiële onderdelen voor gereedschapsmachines, waaronder zeer nauwkeurige, snelle kogelomloopspindels.

Het bedrijf helpt klanten echter ook bij het toepassen van nieuwe technologieën die een langere productlevensduur en de mogelijke inzet van predictieve onderhoudsstrategieën ondersteunen. Daarom staat een live demonstratie van een conditiebewakingssysteem dat is ontwikkeld door Brüel & Kjær Vibro (B&K Vibro), lid van de NSK Group, centraal op NSK stand C42 in hal 7 op de EMO Hannover 2023 (18-23 september). Deze boeiende presentatie, waarbij ook enkele NSK kogelomloopspindels een rol spelen, is reden genoeg om de stand te bezoeken.

De live demonstratie focust op het VCM-3 conditiebewakingssysteem (CMS) van Brüel & Kjær Vibro, lid van de NSK groep en een van de toonaangevende wereldwijde leveranciers van conditiebewakingsoplossingen voor roterende machines. In het bijzonder zal de VCM-3 plus trillingssensor zijn bewezen kwaliteiten tonen voor het bewaken van lineaire bewegingsapparatuur, zoals NSK kogelomloopspindels. Het systeem, dat is gebaseerd op compacte, kosteneffectieve, geavanceerde technologie, helpt trillingsgegevens om te zetten in reële bedrijfswaarde.

Op een breder niveau biedt de VCM-3 automatische detectie en diagnose van machinefouten, waardoor een nieuwe dimensie van gezondheidsbewustzijn wordt toegevoegd aan de activa van de machinewerkplaats. Gebruikers hebben geen diagnostische ervaring nodig: het systeem gebruikt speciaal gedefinieerde metingen die niet alleen tijdige automatische detectie van beginnende storingen vergemakkelijken, maar ook een diagnostische indicatie geven van het type storing en de ernst ervan. De VCM-3 is eenvoudig en snel te configureren. Een ingebouwde OPC UA server maakt naadloze integratie van VCM-3 data-to-DCS, SCADA, data historian en andere systemen mogelijk. Het systeem kan ook worden uitgebreid met andere componenten van het brede B&K Vibro programma aan oplossingen voor fabrieksbrede conditiebewaking.

Kogelomloopspindels staan uiteraard als kerntechnologie centraal op de NSK-stand. De volgende generatie NSK kogelomloopspindels voor zeer nauwkeurige gereedschapsmachines zullen hun debuut maken in Europa. Deze nieuwe kogelomloopspindels zorgen voor minder bewegingsfouten en hebben geen last van 'second glitch'. De afwerking van werkstukken wordt ermee verbeterd, waardoor de noodzaak van secundaire polijst-/satineerbewerkingen wordt verminderd of geëlimineerd.

Ook te zien op de stand is de lage-temperatuurserie kogelomloopspindels van NSK die zich onderscheiden door 45% minder wrijvingsverlies (warmteontwikkeling) vergeleken met conventionele systemen met dezelfde stijfheid. Daarnaast maakt de HFT serie voor hoog belaste aandrijftoepassingen zijn Europese beursdebuut op de EMO. Deze serie heeft een tot twee keer langere levensduur dan conventionele kogelomloopspindels.

Verder presenteert NSK de serie S-HTF serie kogelomloopspindels op de stand, die gebruik maakt van NSK's gepatenteerde Tough Steel voor toepassingen die onderhevig zijn aan hoge belastingen en vervuiling.

NSK richt tijdens de EMO tevens zijn schijnwerpers op lineaire geleidingen, waaronder de nieuwe DH/DS serie met lange levensduur. Met een internationaal toonaangevende dynamische belastbaarheid, bieden de DH/DS geleidingen meer dan twee keer de loopafstand van de conventionele NH/NS serie van het bedrijf. Ook zijn bewezen RA serie rolgeleiders met zeer stofbestendige afdichtingen zal op de stand te zien zijn.

Internationaal bekend om zijn lagers zal NSK de EMO ook gebruiken als Europese lanceerplatform voor zijn NSK's ROBUSTDYNA ultra-hoge snelheid, hoog belastbare hoekcontactkogellagers. Deze baanbrekende nieuwe lagers, die ideaal zijn voor spindels van gereedschapsmachines, zijn uitgerust met grotere lagerkogels waarmee de maximale belastbaarheid tot 15% kan worden verhoogd vergeleken met de vorige generatie lagers.

Andere interessante introducties op de beurs zijn NSK's ROBUSTGRD vet voor hogesnelheid spindellagers, dat de weerstand tegen vastlopen en de betrouwbaarheid in koelmiddelomgevingen verbetert.

Last but not least presenteert NSK de SURSAVE (TSR) lagerkooi voor hoekcontactkogellagers, die zorgt voor energiebesparing, hoge snelheden en minder trillingen bij gebruik op spindels van gereedschapsmachines. Met een reeks uiteenlopende superprecisielagers en lagers voor hogesnelheidsmotoren rondt NSK zijn showcase voor gereedschapsmachines af, samen met de serie dunne hoekcontactkogellagers voor robots.

Over Brüel & Kjær Vibro

Brüel & Kjær Vibro is een van de toonaangevende wereldwijde leveranciers van conditiebewakingsoplossingen voor roterende machines. Het uitgebreide productprogramma omvat trillingssensoren (versnelling, snelheid en verplaatsing), trillingsmonitoren, handhelds en rek-gebaseerde, fabrieksbrede geïntegreerde bewakingsoplossingen. Deze producten, samen met een reeks uitgebreide diensten voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van veiligheids-, conditie- en prestatiebewaking van roterende machines.

Op basis van meer dan 80 jaar ervaring en een wereldwijd verkoop- en ondersteuningsnetwerk hebben de bewakingsoplossingen van Brüel & Kjær Vibro voor onze klanten over de hele wereld met succes gezorgd voor minder stilstand en lagere onderhoudskosten en voor een betere betrouwbaarheid van machines.

Ga voor meer informatie naar www.bkvibro.com

1) Het VCM-3 conditiebewakingssysteem (CMS) zal op de EMO live te zien zijn op de NSK stand.


NSK toont conditiebewaking van kogelspindels live op EMO
 

2) NSK S-HTF serie is 's werelds eerste kogelomloopspindeltoepassing met Tough Steel technologie.NSK toont conditiebewaking van kogelspindels live op EMO
 

3) De zeer duurzame kogelomloopspindels van NSK zijn voorzien van een speciale oppervlaktebehandeling van het loopvlak die slijtage tegengaat.

 

NSK toont conditiebewaking van kogelspindels live op EMO

4) NSK kogelomloopspindels volgens DIN-standaard garanderen dimensionele en tolerantieklasse geschiktheid voor Europese gereedschapsmachinetoepassingen.

 

NSK toont conditiebewaking van kogelspindels live op EMO

5) De nieuwe NSK DH/DS serie biedt meer dan twee keer de loopafstand van de conventionele NH/NS lineaire geleidingen van het bedrijf.

 

NSK toont conditiebewaking van kogelspindels live op EMO

6) De nieuwe ROBUSTDYNA lagers van NSK hebben grotere lagerkogels die de maximale belastbaarheid met 15% verhogen.NSK toont conditiebewaking van kogelspindels live op EMO

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers