www.technologieenindustrie.com
NSK

SWR tweerijige tonlagers van NSK trotseren de uitdagingen van continugieten

De lagers die in continugietmachines gebruikt worden, moeten zware bedrijfsomstandigheden doorstaan, zoals hoge temperaturen, zware belastingen, zeer lage snelheden, water/waterdamp en aanslag. Als gevolg daarvan zijn lagerdefecten, zoals slijtage, schilfering en breuk aan de orde van de dag. Daarom kiezen steeds meer staalfabrieken voor SWR (Super Wear Resistant) tweerijige tonlagers van NSK. Deze geavanceerde lagers bieden een veel grotere slijtvastheid, langere levensduur en taaiheid van de buitenring dan standaard tegenhangers vervaardigd uit AISI 52100 lagerstaal.

Een van de bedrijven die profiteren van de voordelen van de NSK SWR serie, is een internationale staalfabriek die regelmatig geconfronteerd werd met lagerdefecten in een continugietmachine. De machine produceert staalplaten, een proces waarbij zware belastingen worden toegepast die de levensduur van de toegepaste standaardlagers verkortten door slijtage en vermoeiing. De gemiddelde levensduur van deze lagers bedroeg slechts 40 tot 50 weken.

Om de levensduur van de lagers te verlengen en de onderhoudskosten te verlagen, riep de fabriek de hulp in van experts van NSK, die daarop een volledig toepassingsonderzoek startten. Het ervaren team constateerde dat de faalomstandigheden overeenkwamen met die bij eerder in continugietmachines geconstateerde defecten met standaard tweerijige tonlagers.

In het rapport van NSK over de lagercondities werd geadviseerd om tweerijige tonlagers uit de SWR serie te gebruiken, die gebruik maken van een speciaal ontwikkeld staal met een veel hogere slijtage- en vermoeiingsweerstand. De slijtvastheid van SWR lagers, die sinds 2001 in continugiettoepassingen worden toegepast, is drie keer hoger dan die van AISI 52100 lagerstaal, terwijl zowel de weerstand tegen schilferen als de taaiheid van de buitenring vijf keer hoger zijn. Bovendien kunnen NSK SWR lagers standaard SRB lagers vervangen in continugietmachines zonder de as te hoeven aanpassen en werken ze effectief met of zonder afdichtingen.

Vooral minimale wrijving van de buitenring helpt bij het verlengen van de levensduur van de lagers. Vooral de wrijving als gevolg van differentieel glijden bevordert namelijk ongelijkmatige slijtage, schilferen en breuk, iets dat in staalfabrieken zorgt voor circa 80% van de defecten in de buitenringen van tweerijige tonlagers.

NSK adviseerde de klant een duurzaamheidstest met SWR tweerijige tonlagers uit te voeren. Het resultaat was een 60% langere levensduur, wat leidde tot een indrukwekkende jaarlijkse besparing van €140.000, een optelsom van het elimineren van zowel stilstand vanwege lagerfalen als van de arbeidskosten voor het vervangen van de lagers.

Resultaten van deze omvang zijn makkelijk haalbaar bij continugietmachines, waar standaard tweerijige tonlagers feitelijk niet robuust genoeg zijn voor de zware bedrijfsomstandigheden. Bij deze toepassingen kan het NSK expertteam helpen bij het vaststellen van de oorzaak van het probleem en een oplossing aanbevelen gebaseerd op de beproefde SWR serie.

Overigens kunnen onderhoudstechnici en technici die problemen met lagers moeten oplossen bij machines of installaties, ook gebruik maken van de NSK Bearing Doctor app. Deze handige tool geeft informatie over de juiste behandeling, montage, smering en onderhoud van de lagers om voortijdig falen te voorkomen. De app bevat eveneens vele afbeeldingen en geluidsfragmenten om gebruikers te helpen bij het diagnosticeren van lagerschade en de mogelijke oorzaken daarvan.

Voor meer informatie over de serie SWR tweerijige tonlagers van NSK:

www.nskeurope.com/en/nsk-innovative-products/swr-spherical-roller-bearings


1) NSK SWR rollagers en behuizingen op een as van een continugietmachine.

 


SWR tweerijige tonlagers van NSK trotseren de uitdagingen van continugieten

2) Typische schilfering en breuk op het loopvlak van de buitenring van een tweerijig tonlager van een continugietmachine.

 


SWR tweerijige tonlagers van NSK trotseren de uitdagingen van continugieten

3) Veel voorkomende faalmechanismen van tweerijige tonlagers in machines en installaties in staalfabrieken.

 


SWR tweerijige tonlagers van NSK trotseren de uitdagingen van continugieten

4) Tweerijige tonlagers van de SWR serie van NSK bieden een aanzienlijk grotere slijtvastheid dan standaard tegenhangers.


SWR tweerijige tonlagers van NSK trotseren de uitdagingen van continugieten
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers