www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK lagers leidden tot aanzienlijke besparingen in ertsfabriek

Nadat NSK een oververhittingsprobleem van de lagers van een ventilator voor stofafzuiging in een ertsvoorbereidingsfabriek had opgelost, resulteerde dit in een jaarlijkse kostenbesparing van €88.955,-. Deze permanente besparing is het gevolg van het overbodig worden van perslucht, dat voorheen nodig was voor koeling van de lagers, dankzij de door NSK correct gespecificeerde lager- en smeringoplossing.

In ertsvoorbereidingsinstallaties zijn stofafzuigventilatoren nodig voor het verwijderen van grote hoeveelheden stofdeeltjes in de lucht die vrijkomen bij processen als breken, sorteren, malen, zeven, decanteren, filteren en drogen. In deze specifieke installatie bleek dat de bedrijfstemperatuur van de lagers van de afzuigventilatoren onaanvaardbaar hoog was. Om dit te verhelpen en de levensduur van de lagers te verlengen, gebruikte de fabriek perslucht voor de koeling, een kostbare oplossing.

Bezorgd over de lopende kosten van deze activiteit, nodigde het managementteam van de vestiging de ervaren ingenieurs van NSK uit voor een grondige evaluatie van de toepassing. Het onderzoek omvatte waardevoorstellen, zoals een lagerconditie rapport en een temperatuuronderzoek dat serieuze problemen met de afdichtingen van de bestaande lagers aan het licht bracht. De hoge rotatiesnelheid van de lagers veroorzaakte namelijk het verbranden van de afdichtingslip en oversmering, wat bijdroeg aan het verhogen van de bedrijfstemperaturen.

Om deze ongewenste situatie verhelpen, adviseerde NSK het toepassen van zijn hoog presterende NSKHPS tweerijige tonlagers met SNN gedeelde lagerbehuizingen en labyrintafdichtingen, en deed daarnaast voorstellen voor de juiste installatieprocedure, smeringsintervallen en -hoeveelheden. De SNN behuizingen zijn voorzien van twee smeergaten en een afvoergat om onderhoud te vergemakkelijken. Een daarop volgende test liet een aanzienlijke verlaging van de temperatuur zien, waardoor koeling door een compressor niet meer nodig was.

De modulaire SNN serie behuizingen van NSK biedt verschillende technische opties om te voldoen aan de behoeften van veeleisende toepassingen, zoals de stofafzuigventilator. De componenten zijn eenvoudig te monteren, te verwijderen en te onderhouden. Uitgerust met hoogwaardige lagers, zoals de NSKHPS serie, ondersteunen de SNN gedeelde behuizingen bedrijven bij het realiseren van hun kostenbesparingsplannen.

Na de zeer succesvolle test bij de ertsvoorbereidingsinstallatie, hield het engineeringteam van NSK nog toezicht op de installatie en implementatie van de eerdere aanbevelingen. Dit leidde uiteindelijk voor het bedrijf tot een hogere productiviteit en lagere onderhoudskosten. Bovendien was koeling door perslucht van de lagers niet langer nodig. Alleen al dit laatste resulteerde in een jaarlijkse besparing van €88.955.

1) In ertsvoorbereidingsinstallaties zijn stofafzuigventilatoren nodig voor het verwijderen van grote hoeveelheden stofdeeltjes in de lucht. Foto: Kotomiti Okuma/Shutterstock


NSK lagers leidden tot aanzienlijke besparingen in ertsfabriek

2) Een uitsnede van het ontwerp van een NSK SNN gedeelde behuizing. Foto: NSK


NSK lagers leidden tot aanzienlijke besparingen in ertsfabriek
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers