www.technologieenindustrie.com
NSK

Nieuwe NSK lagers zorgen voor lange levensduur bij staalproducenten

Omwille van de zware omgevingscondities, vereisen de installaties van staalfabrieken uiterst betrouwbare lagers met een lange levensduur en bestendigheid tegen vroegtijdige schade. NSK ontwikkelde daarom voor de staalindustrie een nieuw lager met hoge toegevoegde waarde, dat niet alleen zorgt voor een hogere productiviteit door een stabiele werking van de installaties, maar ook voor verlaging van de onderhoudskosten dankzij innovatieve afdichtings- en smeringstechnologieën.

Als onderdeel van het fabricageproces van ruw ijzer tot eindproduct maakt de staalindustrie gebruik van verschillende typen installaties, zoals installaties die ruwijzer omsmelten tot gesmolten staal; installaties waarin de samenstelling van het gesmolten staal wordt aangepast, waarna het gehard kan worden en walserijen waarin het geharde staal wordt omgevormd tot platen of staven. Met name bij dit laatste proces zijn het de lagers voor de walserijen die bestand moeten zijn tegen de uitzonderlijk zware bedrijfscondities.

Naast het opvangen van extreme belastingen en snelheden, moeten lagers voor de werkwalsen van walserijen ook bestand zijn tegen het binnendringen van oxideaanslag en koelwater. Voortijdige schade aan slecht gespecificeerde lagers wordt veroorzaakt door afschilferen of roesten van loopvlakken, voornamelijk als gevolg van slechte smering. Overmatig smeren is hierbij echter niet de oplossing vanwege de kosten en milieubezwaren.

Met dit in gedachten startte NSK met de ontwikkeling van een oplossing die niet alleen gebruik maakt van voor walslagers geoptimaliseerde afdichtingstechnologie, maar tevens van vettechnologie die de effecten van binnendringend water minimaliseert. Het resultaat is een vierrijig kegellager met lange levensduur, dat beter bestand is tegen water dan conventionele lagers en optimale prestaties levert in staalproductiemachines.

Met name de oliekeerring van het nieuwe lager is uiterst compact, terwijl door een nieuwe productiemethode voor de kooi de rollengte en -diameter konden worden vergroot, evenals het aantal rollen, wat resulteerde in een ontwerp met een hoog draagvermogen.

Door het interne ontwerp van het nieuwe lager te optimaliseren, konden de dynamische draaggetallen met 25% worden verhoogd vergeleken met het bestaande NSK product. Bovendien onderdrukt de strakke afdichting niet alleen het binnendringen van deeltjes en water, wat zorgt voor een langere levensduur, het vermindert ook de noodzaak om vet aan te vullen tijdens onderhoud.

Optimalisering van de vetsamenstelling biedt de mogelijkheid om een dikke oliefilm te vormen en te handhaven tussen het loopvlak en de rollen ter voorkoming van metaal-op-metaalcontact. Bovendien voorkomt het gebruik van een speciaal additief dat water in contact komt met het loopvlak, waardoor corrosie wordt tegengegaan. NSK tests in een met water geïnfiltreerde omgeving bevestigden dat het nieuwe vet een meer dan twee keer langere levensduur heeft dan conventionele smeervetten, waardoor voortijdige schade wordt voorkomen.

De nieuwe afgedichte vierrijige kegelrollagers met waterbestendig vet, leverbaar in afmetingen van 345 tot 615,95 mm buitendiameter, zijn geschikt voor werkwalsen in warm- en koudwalserijen en andere staalproductie-installaties. De komende tijd continueert het bedrijf zijn ontwikkelingsprogramma ter ondersteuning van staalproducenten met het creëren van producten die bijdragen aan zowel procesverbetering als milieubescherming.

1) Het geoptimaliseerde vet vormt een dikke oliefilm tussen het loopvlak en de rollen van het lager en voorkomt zo metaal-op-metaalcontact.


Nieuwe NSK lagers zorgen voor lange levensduur bij staalproducenten

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers