www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK Self-Lube® lagerunits besparen staalfabriek €292.136

Bepaalde sectoren en toepassingen stellen bijzonder hoge eisen aan lagers. Staalproductie is zo'n voorbeeld, waarbij potentieel lagerfalen als gevolg van agressieve werkomstandigheden een reële bedreiging vormt voor de productie. Extreme temperaturen, deeltjesverontreiniging, schokken/zware belastingen, water, trillingen, hoge snelheden en grote versnellingen/vertragingen zijn slechts enkele van de dagelijkse gevaren waar lagers in staalfabrieken tegen bestand moeten zijn. Het NSK RHP Self-Lube® programma lagerhuizen en inserts kan deze problemen echter oplossen, zoals is bevestigd door een grote staalfabriek.

De betreffende internationale staalfabriek had te kampen met tot drie lagerdefecten per jaar bij een roterende cokesinlaat die in het ertsvoorbereidingsproces wordt gebruikt. Naast de kosten voor het vervangen van de lagers werkten de kapotte lagers ook door in de kosten als gevolg van productieverlies, stilstand en schade aan de bijbehorende onderdelen. De fabriek had duidelijk behoefte aan een oplossing voor dit kostbare probleem.

NSK deed een grondig toepassingsonderzoek, inclusief een temperatuuronderzoek en een verslag over de lagerconditie. Uit het onderzoek bleek dat het huidige lager niet geschikt was voor de hoge procestemperaturen, terwijl de mate van smering en de frequentie ervan niet correct waren. Op basis hiervan adviseerde NSK een aangepaste RHP Self-Lube® HLT lager insert in een RHP Self-Lube® gietijzeren FC behuizing, plus een op maat gemaakte adapterplaat en een speciale warmte isolerende afstandshouder.

RHP Self-Lube® lagerunits zijn opgebouwd uit twee basiscomponenten, de insert en de behuizing. Elke unit bestaat uit een afgedicht enkelrijig kogellager met sferische buitendiameter en verlengde binnenring, gemonteerd in een hoogwaardig flensbehuizing, gemaakt van een stijve constructie uit één stuk. Belangrijk daarbij is dat de bolvormige zitting elke initiële uitlijnfout bij de montage opvangt.

Bij de Self-Lube® inserts is voor de binnen- en buitenringen gebruik gemaakt van hoogwaardig gehard staal. Verder hebben ze een optimale interne geometrie, een tweedelige geklonken kooi van hoge sterkte staal, hoogwaardig vet en duurzame siliconenafdichtingen. Met name de Self-Lube® HLT inserts die in de staalfabriek worden toegepast, bieden bij bedrijfstemperaturen tot 180°C mogelijkheden om onderhoud, stilstand en vervangingskosten te verminderen.

De units zijn verkrijgbaar met verschillende vergrendelingsmethoden voor close-fit asmontage. Gecombineerd met een complete reeks afdichtingsoplossingen voor alle omgevingen, maakt dit NSK RHP Self-Lube® tot een zeer veelzijdig product. Zoals de naam al aangeeft, is de mogelijkheid tot nasmeren standaard.

Voor de lagers van de roterende cokesinlaat in de staalfabriek, adviseerde het deskundige team van NSK technici verder om de smeringshoeveelheden en -frequenties aan te passen. Om een correcte toepassing te garanderen, hield NSK als onderdeel van een test toezicht op de montage van de nieuwe lagers.

Na meer dan 12 maanden waren de lagers nog steeds intact, wat de klant een totale jaarlijkse kostenbesparing van €292.136 opleverde. Hierin zijn de volgende besparingen opgenomen: geen stilstand door lagerfalen, minder aankopen van lagers, minder tijd voor het vervangen van lagers en het tegengaan van oververhitting van de lagers met persluchtkoeling is niet langer nodig.

Voor meer informatie over NSK RHP Self-Lube® lagerunits:

www.nskeurope.com/en/products/nsk-innovative-products/self-lube-units

1) De staalfabriek kampte met tot drie lagerdefecten per jaar bij een roterende cokesinlaat die werd gebruikt in het ertsvoorbereidingsproces.


NSK Self-Lube lagerunits besparen staalfabriek €292.136

2) NSK RHP Self-Lube® HLT inserts zorgen voor minder onderhoud, stilstand en vervangingskosten bij bedrijfstemperaturen tot 180°C.


NSK Self-Lube lagerunits besparen staalfabriek €292.136
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers