www.technologieenindustrie.com
EATON NL

Elektrische installaties voldoen weer aan eisen van deze tijd

Eaton Systeem 55 groepenkasten in grootschalig renovatieproject wooncorporatie Lefier

Elektrische installaties voldoen weer aan eisen van deze tijd
Wooncorporatie Lefier is in 2009 ontstaan door een fusie van de corporaties In uit Groningen, Volksbelang uit Hoogezand en Wooncom uit Emmen e.o.. In totaal verhuurt Lefier bijna 33.000 verhuureenheden, voornamelijk in de stad Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Emmen, Borger-Odoorn en Stadskanaal. Het betreft hoofdzakelijk (sociale) huurwoningen en studenten-woningen. Lefier is in de stad Groningen namelijk ook de grootste ‘studentenhuisvester’. Lefier is momenteel bezig met een grootschalig renovatieproject dat al enige jaren loopt. Het omvat het aanbrengen van basiskwaliteit in ongeveer 11.000 woningen. De nieuwe elektrische installatie is een Systeem 55-groepenkast van Eaton.

Nieuwbouw niet altijd nodig
Anton Wemhoff, opzichter technische installaties bij Lefier: “Nieuwbouw is niet altijd nodig. In sommige gevallen kunnen bestaande woningen worden opgeknapt, zodat ze weer voldoen aan de eisen van deze tijd. Momenteel hebben wij bijna 9.000 eengezinswoningen en appartementen gerenoveerd. Voor 2012 is het plan om ca. 1.600 woningen te voorzien van basiskwaliteit, die 5 tot 40 jaar oud zijn”.

Basiskwaliteit

Niemeijer Installatietechniek uit Emmen verzorgt de aanpassing of uitwisseling van de elektrische installatie in de woningen. De aanwezige groepenkasten in de woningen variëren qua uitvoering, er zijn nog woningen met twee schroefzekeringen. Jan Hofstede, bedrijfsleider bij Niemeijer Installatietechniek: “Lefier heeft ons gevraagd de woningen aan de basiskwaliteit en aan een aantal veiligheidseisen te laten voldoen. Om deze basiskwaliteit te garanderen vervangen we de groepenkast, passen we de aarding aan, plaatsen we een extra groep voor de wasmachine, verzorgen we de aansluiting voor een buitenlamp, plaatsen we een rookmelder, vervangen we kranen in keuken en badkamer en open geisers. In totaal spreken wij over een renovatietraject van 7 jaar waarin ca. 11.000 woningen worden bezocht en waarvan een groot deel bovengenoemde voorzieningen krijgt”.

Flexibiliteit

Hofstede over de toegepaste Systeem 55 groepenkast: “In overleg met Lefier hebben wij gekozen voor nieuwe Systeem 55 kasten, een 220x220 mm groepenkast voorzien van 4 installatieautomaten, 2 aardlekschakelaars en hoofdschakelaar of een kast van 220x330mm
met dezelfde componenten, waar de ruimte dit toelaat. Ook worden er kasten geplaatst in
de 3-fasen uitvoering in verband met zelf aangebrachte voorzieningen door de bewoners.
Door de aanvulling van diverse componenten ontstaat een nog betere kast. Het nieuwe Systeem 55 biedt nog meer flexibiliteit en installatiegemak dan de vorige versie”.

Betrouwbaarheid
Anton Wemhoff: “Het vervangen van de groepen is een onderdeel van de basiskwaliteit. Dit is de minimale eis die Lefier heeft gesteld aan de technische installatie. Wij laten ons hierover graag adviseren door Niemeijer. Er is gekozen voor Eaton in verband met de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de kasten. Bij wooncorporatie Lefier en bij Niemeijer bestaat maar één fabricaat meterkast: Eaton, en deze wordt tot grote tevredenheid toegepast”.

Handig opzetstuk

Eaton-Account Manager Arnold Gopi heeft regelmatig contact met Niemeijer Installatietechniek en introduceerde vorig jaar de vernieuwde groepenkast bij de installateur. Arnold: “De aardrail van de groepenkast kan rechtstreeks op de kast aangesloten worden zonder hiervoor een aansluitblokje te gebruiken. Het 55 mm-opzetstuk is ook een groot voordeel als de ruimte dit toelaat; zodoende heb je meer aansluitruimte voor de bedrading van de kast, dit maakt Systeem 55 een zeer geschikte flexibele toepassing in renovatieprojecten”.

More info: www.eatonelectric.nl renovatie

Foto’s en bijschriften
Foto 1: Anton Wemhoff en Jan Hofstede voor de naar twee-onder-een-kap gerenoveerde rijwoningen
Foto 2: Bestaande situatie: de oude elektrische installatie
Foto 3: Voldoende aansluitruimte in de nieuwe groepenkast
Elektrische installaties voldoen weer aan eisen van deze tijd
Elektrische installaties voldoen weer aan eisen van deze tijd

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers