www.technologieenindustrie.com
Beijer Electronics Products AB

Volvo Cars verhoogt met behulp van iX het tempo in zijn autofabriek

Net als bij het wegverkeer, zijn planning, beweging en tempo mede bepalend bij de productie van auto's. Volvo Cars gebruikt de HMI oplossing iX van Beijer Electronics voor het optimaliseren van de doorloop door de fabriek en aldus voor het verder rationaliseren van de carrosseriefabriek. Het intuïtieve iX-systeem wordt niet alleen gebruikt door operators en andere productiemedewerkers, maar ook in de administratie.

Volvo Cars verhoogt met behulp van iX het tempo in zijn autofabriek
Het hart van de Zweedse auto-industrie bevindt zich in Västra Götaland. In Göteborg bouwt Volvo Cars de grotere auto's zoals de XC90, S80 en V70. De kleinere modellen uit het assortiment, zoals de C30, V50, S60 en XC60, worden in de fabriek in de Belgische stad Gent geproduceerd. De Torslanda fabriek, waar op dit moment ongeveer 3000 mensen van 41 nationaliteiten werken, bestaat in feite uit drie nauw met elkaar verbonden fabrieken. De eerste produceert de carrosserieën, die in de volgende fabriek worden gelakt, alvorens weer door te stromen naar de eindmontage. De productie van Volvo Cars is ordergestuurd.
Na een paar zware jaren voor de auto-industrie, is er nu weer sprake van een duidelijke toename van de vraag. Een aantrekkende economie en een nieuwe eigenaar in Geely, samen met het veelbelovende nieuwe V60 model, dragen bij aan het positieve gevoel dat in de lucht hangt. "Ook al hebben we kleine buffervoorraden op verschillende plaatsen, de doorstroming door de fabriek is absoluut bepalend voor het productietempo, en daarmee dus ook voor de winstgevendheid," zegt John Selander, die uitlegt dat het voor elke fabriek, ongeveer drie dagen kost om een auto te produceren.

Samen met Andreas Pettersson en Thomas Bernhed, onderhoudt en ontwikkelt John Selander de automatiseringssystemen in de carrosseriefabriek. Dit betekent dat deze drie collega's een grote en belangrijke rol spelen in de teaminspanning die moet leiden tot een jaarlijkse productie van 160.000 auto's die zowel veilig zijn, als plezierig om in te rijden.

Optimale doorstroming
John Selander wijst naar het plafond van de helder verlichte, verrassend stille carrosseriefabriek, waar een tweeploegendienst werkt. Te oordelen naar de 46-inch monitoren, waarop alle stations groen gekleurd zijn, is nu alles precies zoals het zou moeten zijn. In totaal zijn een stuk of tien grote schermen op verschillende plaatsen in de fabriek geïnstalleerd. Het is van strategisch belang dat alle medewerkers de status van de productie eenvoudig kunnen vaststellen: "Door snel eventuele problemen en knelpunten in de productielijnen te kunnen identificeren, kunnen we insteltijden verkorten en de doorstroming optimaliseren."

De grote schermen zijn een gevolg van de technologische verschuiving die plaatsvond in het najaar van 2009, toen iX van Beijer Electronics een verouderd SCADA programma van het type SattLine, verving als mastersysteem. De upgrade werd doorgevoerd om met de tijd mee te gaan- en om ontwikkeling en ondersteuning te vergemakkelijken:
"Het wordt steeds moeilijker om programmeurs te vinden die SattLine beheersen en tegelijkertijd werden we getriggerd door bepaalde functies van iX, zoals de vectorgebaseerde graphics", legt Thomas Bernhed uit.

Totale controle
Het complete productieproces in de carrosseriefabriek wordt gemonitord vanaf de permanent bemande "brug". Vroeger was dit gewoon een brug die boven de werkvloer hing, van waaraf je een compleet overzicht van de gehele fabriek had. De huidige brug is een normaal kantoor, zij het vol gestopt met technologie, waar de gebruiker volledige controle heeft via monitors en videocamera's.
"Het overzichtsbeeld op het scherm van de operator is hetzelfde als wordt weergegeven op de grote schermen in de fabriek", vertelt Thomas Bernhed, die verantwoordelijk was voor de HMI programmering, terwijl hij toont hoe eenvoudig het is om door te klikken naar een gedetailleerd niveau bij de verschillende stations.

Met behulp van het op Windows gebaseerde ontwikkel tool iX Developer, is een intuïtief mastersysteem gecreëerd voor het monitoren van de productie. Het gebruiksgemak wordt bewezen door het brede toepassingsgebied. Administratief personeel en managers kunnen ook inloggen om via het interne datanetwerk de productiestatus te controleren. Thomas Bernhed geeft iX Developer hoge cijfers. Hij beschrijft de tool als gestructureerd en eenvoudig te gebruiken door programmeurs. "Het kostte ons een paar weken om een eerste versie van de applicatie te maken, die we vervolgens hebben aangevuld en uitgebreid met meer functies en schermen."
Andreas Pettersson vertelt dat Volvo Cars door Beijer Electronics werd uitgenodigd om al tijdens de ontwikkelingsfase voor iX als ‘testpiloot’ op te treden. Onder de indruk van de ingebouwde mogelijkheden van iX, begonnen ze direct met de bouw van deze toepassing. "Onze strenge eisen voor operationele betrouwbaarheid zeggen kennelijk genoeg over hoe goed we vonden dat iX zelfs toen al werkte."

Voordelige standaard
Operationele betrouwbaarheid en kwaliteit verklaren de jarenlange relatie tussen Volvo Cars en Beijer Electronics. De eerste PLC van Beijer werd in de carrosseriefabriek geïnstalleerd in 1993 - en het aantal dat door de jaren heen kapot is gegaan is op één hand te tellen.
De robots, persen en lasstations in de fabriek, alsmede de transportsystemen worden nu bestuurd door circa 350 PLC’s van de MELSEC familie. Deze worden via ongeveer hetzelfde aantal operatorterminals aangestuurd.
"We zijn gestandaardiseerd rond MELSEC en hebben alles aangeschaft: van de kleine FX units tot System Q," zegt Andreas Pettersson, die vertelt dat de operatorterminals en frequentieomvormers ook van Beijer Electronics zijn. Hoewel de PLC-omgeving in dit specifieke geval zeer uniform is, prefereert de open architectuur ook iX. Deze HMI oplossing werkt zowel op het bedieningspaneel als de PC-monitor, alsmede op een brede range besturingssystemen. Real time data sharing met SQL databases en OPC communicatie met apparatuur van derden en met andere IT systemen zijn ook totaal geen probleem. Er is geen twijfel dat de 'sneak preview' van iX de belangstelling aanwakkert: "Aan veel van onze wensen is voldaan in het eindproduct We hadden en nog steeds hebben een goede, open dialoog met Beijer Electronics en krijgen goede ondersteuning," zegt Thomas Bernhed.

Eén telefoontje is voldoende
Het feit dat het autobedrijf, met zijn bekwame automatiseringstechnici als bèta-testers, ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd voor alle andere bedrijven die nu iX gebruiken, moge duidelijk zijn. Erik Odhed is een account manager op het kantoor van Beijer Electronics in Gothenburg: "Onze nauwe samenwerking en de mogelijkheid om al tijdens de ontwikkelingsfase iX uit te proberen in zo'n veeleisende, complexe omgeving als een autofabriek, was bijzonder waardevol", zegt hij, en vertelt dat de iX HMI oplossing officieel werd gelanceerd in het voorjaar van 2010 en dat deze nu over de hele wereld in een breed scala van industriële omgevingen wordt gebruikt.

Naast het verkrijgen met iX van een modern mastersysteem, noemen John Selander, Thomas Bernhed en Andreas Pettersson nog een extra voordeel: "Het hebben van één enkele leverancier voor alle belangrijke componenten, van PLC tot HMI, betekent dat één telefoontje voldoende is als je hulp nodig hebt bij eventuele problemen die zich kunnen voordoen. "

Fotobijschrift 1:
De eindassemblage vindt plaats in Torslanda, waar in totaal 160.000 auto’s dit jaar de fabriek zullen verlaten. Het begint allemaal in de carrosseriefabriek waar de HMI oplossing iX van Beijer Electronics de doorstroming optimaliseert.
Fotobijschrift 2: Vanaf de "brug" bewaakt Andreas Pettersson nauwgezet de carrosseriefabriek.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers