www.technologieenindustrie.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

Bebco EPS 6000 en 5000 Q-serie

Het voorkomen van stofexplosies met een ontluchtings- en pressurisatiesysteem

Bebco EPS 6000 en 5000 Q-serie
Op 7 februari 2008 vond er een explosie plaats bij de Imperial Sugar Company raffinaderij in Portwentworth, Georgia, VS. De explosie doodde 13 mensen en verwondde 42 mensen terwijl de plant grotendeels vernietigd werd. Uit het onderzoek bleek dat er in de plant een kleine explosie had plaatsgevonden, die op zich niet ernstig was, maar het resultaat van de klap en de kleine brand die eraan voorafging, zorgden ervoor dat suikerstof in de lucht terecht kwam, die in brand vloog en via de stofwolk in de raffinaderij terecht kwam. Vijf jaar eerder in Noord-Carolina, VS, werd een fabriek die rubberen doppen produceerde voor intraveneuze zakken, spuiten en kunststof pillenbuisjes voor de farmaceutische industrie vernietigd, omdat het kunststof-stof dat tijdens het productieproces vrijkwam, ontplofte. Opgemerkt moet wel worden dat de kunststof die ontvlamde niet als explosief materiaal vermeld stond in de MSDS sheets, omdat het was geëvalueerd in zijn normale vorm, als een pillenbuisje. Pak dat buisje, vermaal het tot een poeder, en het wordt explosief.

De ramp bij de Imperial Sugar Company en andere soortgelijke rampen, trokken de aandacht van diverse politici en de Chemical Safety Board onderzocht de veiligheid van werknemers. Het resultaat was een aantal hoorzittingen van het congres waarbij de OSHA werd verweten de voorschriften ter bescherming van werknemers niet genoeg te handhaven. Als gevolg hiervan heeft de OSHA nu tenminste 30.000 fabrieken in de VS geïdentificeerd waar het risico voor een ontbrandbare stofexplosie aanwezig is. Voorts wordt geschat dat in heel Europa ongeveer 2.200 stofexplosies per jaar plaatsvinden.

In het kader van de bewustwording in de procesindustrie van dit potentieel verwoestende probleem, biedt het ontluchtings- en pressurisatiesysteem van Pepperl+Fuchs nu een oplossing voor het eenvoudig en goed beschermen van werknemers, fabrieken en de directe omgeving.

Als het gaat om ontluchtings- en pressurisatiesystemen is het belangrijk te weten dat de eisen voor stofhoudende atmosferen anders zijn dan die voor gasatmosferen.

1. Ontluchting wordt niet gebruikt in stofomgevingen. Als stof zich heeft opgehoopt in de behuizing, kan het die niet verlaten via de ontluchting, omdat dan een vonkwerend scherm vereist is. De ruimte moet handmatig worden schoongemaakt, verzegeld en vervolgens onder druk worden gezet om meer stof buiten de behuizing te houden.

2.Het toegepast zuiveringsysteem moet voor stof gecertificeerd zijn. Deze eis wordt erkend in Europa en Azië, waar onderscheid wordt gemaakt tussen de zones 0, 1 en 2 voor gassen en zones 20, 21, 22 voor stof. Het wordt echter in de VS soms over het hoofd gezien, omdat de perceptie daar is dat een type X of type Z behuizing is gecertificeerd voor zowel gas- als stofatmosferen. Het is altijd van belang om de certificering van de applicatie en de apparatuur die in een gebied wordt gebruikt, te controleren.

Twee ontluchtingssystemen uit de serie Bebco EPS ontluchtings- en pressurisatiesystemen van Pepperl+Fuchs zijn gecertificeerd voor installatie in stofomgevingen: de complete 6000-serie en de compacte, zuinige 5000 Q-serie:
De 6000-serie is geschikt voor zowel gas- en stofatmosferen en is gecertificeerd voor klasse I/II/ Divisie 1, ATEX en IECEx voor zone 1/21. De nieuwe gecertificeerde stofdichte behuizing voor de 6000-serie biedt een aparte RVS-behuizing voor de gebruikersinterface, IS ‘termination board’ en optionele temperatuurmodules. De IP66 behuizing is een toebehoren voor de 6000-serie componenten en kan worden gemonteerd en gebruikt in stofrijke omgevingen. Met deze serie componenten kan de 6000-ontluchtingsserie naar wens van de klant in een apparaatbehuizing worden geïnstalleerd en hoeft daardoor niet extern te worden gemonteerd. Met deze aanvulling kunnen op een eenvoudige manier de ontluchte behuizing en de gebruikersinterface gescheiden worden. De remote gebruikersinterface kan worden gemonteerd op een voor de gebruiker toegankelijke locatie, terwijl die zich nog steeds in de gevaarlijke omgeving bevindt.

De 5000 Q-serie is een zeer compact, goedkoop en efficiënt ontluchtings- en pressurisatiesysteem dat is gecertificeerd voor zowel gas- als stofatmosferen en dat gebruikers in staat stelt om geld en ruimte besparen met een oplossing die specifiek is ontworpen voor ATEX Zone 2/22 installaties. Het is tot op heden een van de eenvoudigste, meest flexibele en makkelijkst te gebruiken ontluchtings- en pressurisatiesystemen. De door de gebruiker te selecteren programmering maakt het makkelijk specifieke programma’s te kiezen die voldoen aan een verscheidenheid aan applicatiewensen, terwijl een integraal druksensor automatisch ontluchten en pressurisatie mogelijk maakt via het digitale magneetventiel.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers