www.technologieenindustrie.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

WirelessHART: van technologie tot product

Eind 2009 hebben de NAMUR en de HART Communication Foundation veldtesten gedaan bij BASF in Ludwigshafen (D). Deze testen werden actief ondersteund door Pepperl+Fuchs. De bevindingen : WirelessHART heeft bewezen een duurzame technologie te zijn die kan worden gebruikt in mobiele en flexibele toepassingen.

WirelessHART: van technologie tot product
Veldtesten effenen het pad
De NAMUR norm NE124 definieert de eisen voor draadloze communicatie in de procesautomatisering. Eén van de eisen betreft een open en interoperabele standaard die wordt ondersteund door vele fabrikanten. Momenteel zijn producten die gebaseerd zijn op de enige standaard – WirelessHART – leverbaar. Om het netwerk naadloos te laten werken moeten alle WirelessHART apparaten compatibel en interoperabel met elkaar zijn. Om dit te garanderen werkten de HART Communication Foundation (HCF), NAMUR en BASF tesamen met leidende fabrikanten van WirelessHART producten, waaronder Pepperl+Fuchs, tijdens een veldtest. Met de hulp van BASF, onderzocht NAMUR het WirelessHART gegeven volgens NE124. Pepperl+Fuchs maakte van de gelegenheid gebruik om aan te tonen hoe goed de producten voldoen aan de specificaties. Pepperl+Fuchs nam deel aan de veldtest met de WirelessHART Gateway en de WirelessHART Temperature Converter. De samenwerkende partner, Endress+Hauser, leverde de WirelessHART Adapter die later eveneens in het Pepperl+Fuchs gamma wordt opgenomen.

Sterkte en zwakte
De resultaten van de veldtest waren positief, maar legden ook zaken bloot die voor verbetering vatbaar bleken. De draadloze communicatie en de beveiligingsmechanismen bleken extreem robuust. Echter niet alles was positief, zoals de totale integratie van veldapparatuur en een deel van de batterijoplossingen. Ter verbetering stelden BASF en NAMUR een reductie voor van het aantal ‘key performance’ indicatoren om zo de netwerkdiagnostiek te vergemakkelijken, in plaats van te vertrouwen op grote hoeveelheden vaste statistische gegevens. Als vervolg daarvan is men hard bezig om alle negatieve aspecten van de WirelessHART Gateway te elimineren.

Voor Pepperl+Fuchs zijn de resultaten zeer positief. De basistechnologie is ontwikkeld en de draadloze communicatie tussen apparaten van verschillende fabrikanten werkt goed. Daardoor zijn er geen fundamentele hindernissen die het gebruik van WirelessHART kunnen tegenhouden. De HOST integratie moet worden verbeterd, maar kan nu al worden gerealiseerd aangezien Pepperl+Fuchs alle benodigde DTM en DD versies levert.

Als specialist op het gebied van communicatie-infrastructuur levert Pepperl+Fuchs drie verschillende WirelessHART apparaten:
De WirelessHART Gateway is het centrale access point dat het draadloze netwerk beheert. Bovendien biedt het een interface tussen verschillende bedrade bussystemen. Wat de veldapparatuur betreft zijn de WirelessHART Temperature Converter voor lokale temperatuurmetingen en de WirelessHART Adapter voor het upgraden van 4…20 mA of HART compatibele veldapparaten leverbaar.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers