www.technologieenindustrie.com
MAYR

EAS®-Sensor bevat unieke innovatie

Een geïntegreerde transmitter elimineert de noodzaak voor een externe grensschakelaar met veiligheidskoppelingen.

EAS®-Sensor bevat unieke innovatie
Veiligheidskoppelingen bieden nauwkeurige koppelbegrenzing teneinde te garanderen dat de belastingen op machinecomponenten en installaties niet boven de toegestane niveaus uitkomen. Tot nu toe vereiste dit een externe grensschakelaar met bijbehorende kabels om een signaal te verzenden naar de controller als een overbelastingssituatie optrad. De nieuwe EAS®-Sensor veiligheidskoppeling met geïntegreerde signaaltransmitter die is ontwikkeld door mayr Antriebstechnik verzendt het overbelastingssignaal draadloos. Dit revolutionaire en absoluut betrouwbare overbelastingssensorsysteem heeft aanzienlijke voordelen boven traditionele signaaltransmissie.

De slag van een veiligheidskoppeling bij ontkoppeling door een te groot koppel is slechts een paar millimeters. Deze kleine verschuiving is alles dat nodig is om de toestand van een ingebouwde mechanische of contactloze grensschakelaar te veranderen. Dit betekent dat externe grensschakelaars exact gemonteerd en ingeregeld moeten worden om te kunnen garanderen dat ze betrouwbaar werken. Onder bepaalde omstandigheden is echter zelfs de grootst mogelijke zorg niet genoeg, bijvoorbeeld als de positie van de veiligheidskoppeling verschuift tijdens bedrijf als gevolg van thermische uitzetting.

Met de nieuwe EAS®-Sensor wordt de grensschakelaar direct geïntegreerd in de koppeling. Het detecteert de ontkoppelingsbeweging van de koppeling in geval van overbelasting en zendt het signaal draadloos door naar een basisstation dat is verbonden met de machinebesturing. De EAS®-Sensor wordt ingeregeld in de fabriek voor correcte werking, zodat de noodzaak voor montage en regeling komt te vervallen. Het detecteren van overbelasting is volledig betrouwbaar. Externe factoren zoals trillingen of axiale verschuiving van de koppeling, iets dat bijvoorbeeld kan optreden na thermische uitzetting van de as, beïnvloeden de betrouwbaarheid van de werking geenszins.

De transmitter van de nieuwe unit, die is uitgerust met een eigen voeding, is in zijn geheel ingebouwd in de koppelafstelmoer van de bewezen EAS®-compact veiligheidskoppeling. Het levert informatie over de status van de koppeling, in regelmatige, korte intervallen, samen met informatie over het spanningsniveau van de voeding. Als de spanning van de voeding daalt wordt bijtijds een waarschuwingssignaal afgegeven zodat de transmitterbatterij direct kan worden vervangen. Hierbij hoeft de koppeling niet te worden gedemonteerd.

De nieuwe EAS®-Sensor is beduidend beter dan traditionele veiligheidskoppelingen met een externe grensschakelaar, met name in de volgende applicatiescenario’s.
In het geval van aandrijvingen met bewegende assen, zoals robotarmen, is het niet nodig om consoles en kabelgoten mee te laten bewegen met de aandrijvingen. Dit maakt de hele constructie veel simpeler en betrouwbaarder. Betrouwbare signaaltransmissie wordt eveneens gegarandeerd bij aandrijvingen die bloot staan aan trillingen of horizontale bewegingen. Axiaal verloop van de koppeling, bijvoorbeeld als gevolg van thermische uitzetting van de as, kan makkelijk leiden tot ongewenste activering in traditionele systemen met extern gemonteerde signaaltransmitters. De EAS®-Sensor is duidelijk een perfecte keuze voor applicaties waar geen ruimte is om een externe grensschakelaar te monteren. Bovendien is het nieuwe apparaat een aantrekkelijke optie als aandrijvingen on site moeten worden geïnstalleerd. De EAS®-Sensor kan ‘out of the box’ geïnstalleerd worden, zonder dat daaraan vooraf getraind personeel aan te pas hoeft te komen.

De ontwikkeling van de nieuwe EAS®-Sensor heeft de betrouwbaarheid van de signaaltransmissie bij mechanische veiligheidskoppelingen aanzienlijk verbeterd en bovendien de installatie van koppelbegrenzende overbelastingsbescherming fors vereenvoudigd. Dankzij de integratie van de signaaltransmitter in de bewezen EAS®-compact unit levert het systeem niet alleen verbeterde betrouwbaarheid wat betreft de signaaltransmissie, maar biedt het tevens de kwaliteitskenmerken die je van een moderne, betrouwbare veiligheidskoppeling mag verwachten. Deze omvatten hoge torsiestijfheid, geen speling, een snelle afname van het koppel als de overbelastingsgrens is bereikt, hoge nauwkeurigheid van het regelbare koppel, lange levensduur en lage life cycle kosten. De veiligheidskoppelingen in de EAS®-compact serie voldoen optimaal aan deze criteria.

File: F-5-33-Bild2.jpg

De nieuwe EAS®-Sensor veiligheidskoppeling met geïntegreerde signaaltransmitter verzendt het overbelastingssignaal draadloos. Dit heeft aanzienlijke voordelen vergeleken met de traditionele externe grensschakelaar en signaaltransmissie via de kabel.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers