www.technologieenindustrie.com
NSK

19.200 € besparing per jaar in biogasinstallatie dankzij lagers van NSK

Het gebruik van de geavanceerde Molded Oil diepgroefkogellagers in de roterende filterinstallatie van een biogasinstallatie verlengt de levensduur tot meer dan het dubbele. Zo wordt een besparing van 19.200 € per jaar gerealiseerd. Bij de Molded Oil lagers is het smeermiddel ingebed in een polyalkeenhars, waardoor verontreiniging van vocht of partikels vermeden wordt en er een garantie is op een langere onderhoudsloze werking.

19.200 € besparing per jaar in biogasinstallatie dankzij lagers van NSK
-Image1.jpeg – De omgevingsomstandigheden in biogasinstallaties zijn ongunstig voor conventionele rollagers – dat is zeker het geval in de voorbereidingszone van het resterende vegetatieve materiaal (© Lianem |Dreamstime.com)

Bij een groentenverwerkend bedrijf wordt een net geplaatste biogasinstallatie ingezet om de voedingsresten te fermenteren en het resulterende methaan om te zetten in elektrische energie en warmte. Het centrale punt van de installatie is een grote roterende filter die grof en niet fermenteerbaar materiaal er uit filtert. Maar de installatie moest herhaaldelijk stilgelegd worden door breuken. Gemiddeld om de zes weken moesten de bestaande groefkogellagers met contactafdichtingen vervangen worden. Elke rotor bevat twee lagers en er zijn twee rotoren per roterende filter. De vervanging nam telkens een vol uur in beslag.

Het groentenverwerkende bedrijf ging op zoek naar een oplossing en raadpleegde daarom de specialisten van NSK. Zij onderzochten de beschadigde lagers en de omgevingsomstandigheden. De oorzaken van het veelvuldig stuk gaan was verontreiniging in de loopbanen van de lagers. Op basis van deze analyse stelde NSK voor om de bestaande lagers te vervangen door Molded Oil diepgroefkogellagers.

Naast het voorkomen van verontreinigingen laat de basis van deze Molded Oil lagers het smeermiddel langzaam los in het lager, zodat voldoende smering wordt aangehouden gedurende een lange periode. Het gebruik van DDU-afdichting op de lagers helpt eveneens het voorkomen van verontreiniging, maar ook het gebruik van roestvast staal als behuizing verlengt de levensduur aanzienlijk. RVS is de optimale keuze in deze sterk corrosieve omgeving.

De indrukwekkende resultaten die bereikt werden in de biogasinstallatie bevestigen wat NSK al lang beweert: in toepassingen die geteisterd worden door vervuiling met vocht en stof ligt de levensduur van Molded Oil lagers met roestvrijstalen behuizing meer dan twee keer zo hoog als die van lagers met een conventionele smering.

Dankzij de aanpassingen werkt de biogasinstallatie van het groentenverwerkende bedrijf nu probleemloos, met jaarlijkse veel minder vervangingen van de lagers en minder storingen en dus ook veel minder tijdsverlies. Een berekening op basis van deze factoren leert dat er een kostenbesparing van 19.200 € werd gerealiseerd.

19.200 € besparing per jaar in biogasinstallatie dankzij lagers van NSK
-Image2.jpeg – Bij applicaties met veel verontreiniging door vocht en stof, hebben de Molded Oil lagers van NSK met stalen behuizing een levensduur die meer dan het dubbele bedraagt dan die van lagers met conventionele smering.
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers