Stroomlijnen van verkeersactiviteiten met Anybus Wireless Bridge: een casestudie van ITS Teknik
ITS Teknik, specialist in verkeersoplossingen, heeft de Anybus Wireless Bridge gebruikt om het managen van verkeersstromen te verbeteren. De technologie maakt efficiënte draadloze communicatie tussen verkeerssystemen mogelijk, waardoor onderbrekingen tot een minimum worden teruggebracht en de verkeersstromen vlotter verlopen. Deze integratie ondersteunt ITS Teknik bij het handhaven van de verkeersefficiëntie en -betrouwbaarheid.
www.hms-networks.com
ITS Teknik
ITS Teknik is een toonaangevend Deens bedrijf dat gespecialiseerd is in oplossingen voor verkeersveiligheid, planning en registratie die de verkeersveiligheid en -efficiëntie verbeteren. Door samen te werken met wereldwijd toonaangevende leveranciers van verkeersinstallaties, biedt ITS Teknik een uitgebreid productportfolio dat verkeerssignalen, geavanceerde intelligente transportsystemen (ITS), signaleringssystemen, fietsbarometers, groene-golftechnologie voor fietsers, weigh-in-motion sensoren, parkeergeleidingssystemen, snelheidsmeters, geautomatiseerde verkeerscontroles, nummerplaatscanners, rijstrooksignalen en dynamische informatieborden omvat.
Verkeerssignaleringssystemen
Een belangrijk terrein voor ITS Teknik zijn verkeerssignaleringssystemen, waarbij hun meest geavanceerde programma gebruik maakt van radars van de Duitse fabrikant smartmicro. Deze 24 GHz radars detecteren de positie en snelheid van elke weggebruiker binnen hun dekkingsgebied. Ze kunnen tot 256 objecten op meerdere rijstroken volgen. Deze data ondersteunen real-time verkeersmanagement en helpen bij het optimaliseren van de signaalregeling en bij het verbeteren van de veiligheid.
De uitdaging: communiceren met de radar
Hoewel smartmicro de radar levert, bevat deze geen ingebouwde communicatieoplossing. Daarom moest ITS Teknik een manier vinden om de data van de radar naar de schakelkast door te sturen. Lars Jakobsen, Vice Director van ITS Teknik, legt uit: “De standaardmethode is om dit via een kabel te versturen, maar voor bestaande kruispunten is het installeren van nieuwe kabels niet eenvoudig. Op sommige plaatsen is graven verboden en zelfs als het wel is toegestaan, moet de weg of ten minste één rijstrook worden afgesloten, wat natuurlijk het verkeer verstoort. Bovendien is graven duur: je moet onderaannemers inhuren en je weet nooit zeker wat je onder de grond tegenkomt, wat het moeilijk maakt om onze klanten een nauwkeurige schatting te geven.”
De oplossing: Anybus Wireless Bridge II Serial
Draadloze technologie biedt een effectieve oplossing voor deze uitdagingen. “Draadloos is een zeer aantrekkelijke optie omdat we de bestaande palen kunnen gebruiken om de radar te installeren en deze vervolgens draadloos kunnen verbinden met de schakelkast. Het is sneller, goedkoper en veel minder storend,” legt Lars uit.
Om een draadloze oplossing te vinden, wendde ITS Teknik zich tot HMS Networks, dat de Anybus Wireless Bridge II adviseerde, die speciaal is ontworpen om betrouwbare punt-tot-punt draadloze verbindingen te realiseren.
Industriële sensoren vertrouwen vaak op seriële communicatie door de eenvoud en betrouwbaarheid ervan. In dit geval gebruikt de radarsensor RS-422, een seriële interface die volledig ondersteund wordt door de Anybus Wireless Bridge II.
Anybus Wireless Bridge II Serial
Hoe werkt het?
De Anybus Wireless Bridge II wordt via een enkele seriële kabel aangesloten op de radar en levert zowel energie als dataoverdracht. Een tweede bridge wordt geïnstalleerd in de schakelkast en aangesloten op de interfacekaart van ITS. De twee bridges worden gekoppeld via Bluetooth, wat draadloze communicatie mogelijk maakt tussen de radar en de schakelkast.
De Anybus Wireless Bridge II (1.) wordt via een enkele seriële kabel verbonden met de radar (2.) en gekoppeld aan een andere Anybus Wireless Bridge II in de schakelkast.
Elke Anybus Wireless Bridge II is via een seriële kabel verbonden met de schakelkast.
Betrouwbare verbindingen zijn essentieel bij nauwkeurige verkeersregeling. Lars legt uit: “Je moet de positie van een voertuig kunnen voorspellen, de snelheid, de nabijheid van de stopstreep en het exacte moment om het signaal van groen naar geel naar rood te schakelen. Het gaat om tot op de seconde nauwkeurige timing van de signaalverandering.”
Het project is succesvol gebleken, met inmiddels op 300 kruispunten geïnstalleerde Anybus Wireless Bridges, waarbij in totaal 1600 units 800 radars ondersteunen.
Samen problemen oplossen
Het toepassen van draadloze technologie om het verkeer veilig en efficiënt te laten doorstromen is een nieuwe toepassing, en zoals bij veel nieuwe toepassingen heeft dit in het begin de nodige uitdagingen gekend. “Wanneer een groot voertuig, zoals een vrachtwagen, passeert, kan hierdoor de draadloze verbinding verstoord worden. Om de communicatie goed te laten werken, mogen er echter niet te veel gaten in de datastroom zitten. Maar in nauwe samenwerking met de technici van HMS hebben we samen deze onderbrekingen tot een acceptabel niveau teruggebracht.”
Plannen voor de toekomst
In 2015 begon ITS Teknik voor het eerst Anybus Wireless producten te gebruiken, te beginnen met de Anybus Wireless Bridge I en vervolgens de Anybus Wireless Bridge II. Deze samenwerking verloopt goed en in nauwe samenwerking wordt de volgende uitdaging aangegaan.
“Veel schakelkasten maken nog gebruik van inbelinternet - een technologie die geleidelijk aan wordt uitgefaseerd. Maar dit uitfaseren gebeurt sneller dan de controllers worden geüpgraded, wat weer leidt tot communicatieproblemen met deze oudere schakelkasten.”
Om hier iets aan te doen, onderzoeken ITS Teknik en HMS Networks de mogelijkheden van een HMS Netbiter om op afstand toegang te krijgen tot het verkeerssysteem. “De Netbiter zou ons in staat kunnen stellen om het verkeerssysteem op afstand via 4G te programmeren. Zonder de Netbiter is het onmogelijk om het verkeerssysteem te monitoren als de inbelverbinding uitvalt en zijn we genoodzaakt om af te reizen naar de locatie om eventuele problemen ter plekke op te lossen. Dit is tijdrovend en duur.”
De volgende generatie radarsensoren ondersteunt Ethernetcommunicatie in plaats van seriële communicatie, vandaar ITS Teknik’s plan om te starten met het testen van de Anybus II Ethernet Bridge. De Ethernet Bridges kunnen meer data aan en kunnen gecombineerd worden met Anybus Access Points, wat mogelijkheden biedt voor uitgebreidere monitoring.
Meer informatie op www.hms-networks.com/anybus en www.its-teknik.dk