www.technologieenindustrie.com
10
'25
Written on Modified on
Schneider Electric News
Schneider Electric: 8 baanbrekende trends die gevolgen hebben voor ons elektriciteitssysteem
Het energielandschap verandert snel. De verandering worden gedreven door de toenemende acceptatie van hernieuwbare energiebronnen, klimaatverandering en snelle technologische vooruitgang.
www.se.com
In deze blog worden de belangrijkste trends besproken. Door: Joep Dekker – Grid & Power Distribution System Specialist Schneider Electric
Batterijopslag als enabler
Een Microgrid combineert duurzame energiebronnen, opslag en verbruikers zodat deze optimaal benut worden. Een van de grootste redenen waarom steeds meer organisaties Microgrids inzetten, is de groeiende beschikbaarheid van batterijopslag systemen. Zij geven Microgrids de mogelijkheid om hernieuwbare energie bronnen te integreren en hier optimaal gebruik van te maken. Door elektriciteit op te slaan van hernieuwbare energie bronnen die fluctueren, wordt het mogelijk voor gebruikers om energie te gebruiken wanneer dit hen het meest ten goede komt door bijvoorbeeld het verbruik te minimaliseren tijdens piekuurtarieven. Ook kan een batterijopslag systeem het elektriciteitsnet vrijwel onmiddellijk vervangen in het geval van een lokale storing, waardoor de betrouwbaarheid van kritieke infrastructuur wordt vergroot. Batterijopslag wordt ook steeds meer ingezet als een snelle buffer tegen verstoringen van het elektriciteitsnet. Lithium-ion (Li-ion) heeft batterijopslag efficiënter en praktischer gemaakt en opkomende technieken zullen deze trend voortzetten. Het slim gebruik van elektrische auto’s (vehicle-to-grid) zal ook nieuwe mogelijkheden bieden.
Integratie tussen netbeheerder en gebruiker
Netbeheerders en regelgevende instanties geven prioriteit aan het oplossen van netcongestie. We zien grote investeringen in het moderniseren van het net om duurzame energiebronnen in te passen. Om dit mogelijk te maken is integratie noodzakelijk met een lokale intelligente oplossing die communiceert met de netbeheerder zodat actief netcongestie kan worden voorkomen en dus optimaal van de beschikbare transportcapaciteit kan worden gebruik gemaakt. Deze integratie is reeds gestart voor grote installatie en zal in de toekomst verder uitbreiden naar kleinere installaties. Microgrids zijn in staat om deze koppeling te realiseren.
Technologie vooruitgang door toepassing van AI
De behoefte aan meer flexibiliteit zal mogelijk worden gemaakt door vooruitgang in Artificial Intelligence (AI) en machine learning. Ze zullen een prominentere rol spelen bij het identificeren, samenvoegen en optimaliseren van flexibele bronnen en gebruikers in flexibiliteitsprogramma's, wat leidt tot een efficiënter netbeheer. Blockchain-technologie kan veilige en transparante platforms creëren voor energiehandel en peer-to-peer energiedeling tussen Microgrids. Dit zal eigenaren van Microgrids meer prikkels geven om deel te nemen en helpen om eerlijke prijzen voor alle belanghebbenden te waarborgen.
Opkomst van virtuele energiecentrales
Virtuele energiecentrales (Virtual Power Plants) zullen gedistribueerde energiebronnen samenvoegen, zoals meerder zonneparken, windmolens en batterijopslagsystemen. Deze VPP's kunnen deelnemen aan de groothandelsmarkten voor elektriciteit en ondersteunende diensten voor het net leveren. Gaandeweg zal het verschil tussen een VPP's en Microgrids verdwijnen. Als gevolg hiervan zal het onderscheid tussen de twee concepten minder belangrijk worden. Door samen te werken, kunnen Microgrids en VPP's aanzienlijke synergiën opleveren om een betrouwbaardere en duurzamere elektriciteitsinfrastructuur te creëren en tegelijkertijd economische voordelen bieden voor zowel het net als de klanten.
Energie hub
Een energie hub is een lokale samenwerking tussen partijen om het energieverbruik, opwekking en opslag met elkaar af te stemmen. Hierdoor is het mogelijk het gecontracteerd vermogen met elkaar te delen aangezien de partijen ervoor zorgen dat het totale vermogen binnen de afgesproken netcapaciteit blijft waardoor de beschikbare netcapaciteit zeer efficiënt wordt benut. In de toekomst zal door vereenvoudiging van regelgeving deze oplossingen meer en meer worden toegepast.
Holistische aanpak
De opkomst van gebouwen die geen energie of zelf meer energie opwekken dan verbruiken, komt het milieu ten goede. Als energie prosumenten kunnen eigenaren van gebouwen kosten besparen door minder energie te verbruiken en daardoor hun rendement op investeringen verhogen. Er wordt hierbij meer en meer gekozen voor een holistische aanpak. Dit houdt in dat we een gebouw als geheel moeten gezien waardoor geen losstaande oplossingen gekozen worden. De sleutel voor het oplossen dient te liggen in het samenwerken tussen verschillende partijen zodat de juiste technologie kan worden toegepast.
Standaardisatie en interoperabiliteit
Het gebrek aan interoperabiliteit van componenten en platforms kan de acceptatie en integratie belemmeren van slimme energiesystemen. De oplossing hiervoor is vergaande standaardisatie. Er zal een groei zijn van standaardisatie en bijbehorende product ontwikkeling op het gebied van slimme energie systemen.
Integratie van DC-architecturen
Het gonst in de energiewereld van gelijkstroom oplossingen. Door een combinatie van het gebruik van PV en opslag, die van nature gelijkstroom opwekken en opslaan, kan bij een DC installatie bespaard worden AC/DC conversie apparatuur en dure koperen kabel waardoor een efficiëntie installaties wordt gerealiseerd. In de toekomst zullen slimme systemen toegepast worden met een combinatie van zowel AC maar ook DC.
www.se.com