www.technologieenindustrie.com
EPLAN

Volgende stap: “Thermal Design Integraton

Onder het motto “Thermal Design Integration” presenteren Eplan, Pho nix Contact en Rittal op de SPS IPC Drives 2015 nieuwe mogelijkheden voor gestandaardiseerd ontwerp van energie-efficiënte schakelkasten me klimaatsystemen. Deze geïntegreerde virtuele engineering houdt in da bedrijven ontwerpfouten in de klimaatsystemen kunnen vermijden en onnodige uitval en servicebezoeken kunnen voorkomen. Zo worden kosten lager en neemt de kwaliteit van het proces toe.

Volgende stap: “Thermal Design Integraton
Afbeelding 1: Weergave van de locaties van warmteverlies in een schakelkast. Links: normaal aanzicht van schakelkast. Rechts: weergave van de locaties van warmteverlies. De kleur van een component komt overeen met de warmtedichtheid - de componenten die rood zijn weergegeven, zijn de componenten die bij voorkeur moeten worden gekoeld.

Op de SPS IPC Drives presenteren samenwerkingspartners Eplan, Phoenix Contact en Rittal het Thermal Design Integration concept, een integraal concept bestaande uit digitale productgegevens, op software gebaseerd projectontwerp en nieuw ontwikkelde klimaatoplossingen. Het belooft gebruikers binnen de schakelkastbouw krachtige en blijvende verbeteringen als het gaat om het ontwerp, de koeling en de storingsvrije werking van schakelkasten. Ontwerpers kunnen de lay-out van hun bouwgroepen beoordelen op basis van klimaatoverwegingen en interactief tot de best mogelijke
oplossing voor klimaatregeling komen.

In de toekomst wordt virtueel 3D-ontwerp in Eplan Pro Panel uitgebreid met gerichte speciale functies. Het voornaamste doel is ontwerpers van schakelkasten te informeren over de functionaliteit, prestatielimieten en integratiemogelijkheden van de diverse varianten klimaatsystemen, zodat ze zo intuïtief en eenvoudig mogelijk de meest efficiënte klimaatoplossi
g kunnen ontwikkelen.

»Hot spots» voorkomn

Om de optimale positie van koelcomponenten in de schakelkast te kunnen bepalen, moet de ontwerper een duidelijk beeld hebben van de locatie van componenten die extra moeten worden gekoeld. Het is belangrijk dat van meet af aan zogenaamde hot spots worden vermeden. Daarvoor is vanaf herfst 2016 in Eplan Pro Panel een nieuwe functie beschikbaar waarmee geïnstalleerd componenten op basis van hun warmtedichtheid een andere kleur krijgen. De warmtedichtheid wordt berekend op basis van het maximale warmteverlies in verhouding tot de afmetingen van de geïnstalleerde component

Ontwerpers krijgen ook informatie over de verdeling van de warmtedichtheid in de hele schakelkast. In geval van onbalans in deze verdeling, kan dit op elk moment worden gecorrigeerd met gerichte aanpassingen in de montagelay-out. Alle benodigde informatie is via Eplan Data Portal als apparaatgegevens beschikbaar. Phoenix Contact is de eerste fabrikant die relevante apparaatgegevens biedt voor integratie van zijn componenten in Eplan Data Portal, zoals waarden als maximaal warmteverlies, minimale afstand en stromingsrichtingen als het apparaat eigen ventilatie heeft.

Optimale klimaatregeling en gerichte koeling

Voor een ideale en probleemloze luchtcirculatie binnen de schakelkast hebben ontwerpers visuele ondersteuning nodig om de montageposities van componenten te vergelijken met de invloedsfactoren van het klimaatsysteem. Ruimtes die vrij moeten blijven ten behoeve van de luchtcirculatie en de delen met ideale klimaatomstandigheden worden bij gebruik van de klimaatoplossingen van Rittal grafisch weergegeven. Ruimtes die zijn afgeschermd voor luchtcirculatie kunnen niet worden gebruikt voor de montage van componenten omdat dit de klimaatcomponenten anders aanzienlijk hindert bij het aanvoeren van de benodigde hoeveelheden koele lucht.


Visualiseren van luchtstroom en warmteverlies


Het gebied met een optimale klimaatregeling is het gebied dat een apparaat voor klimaatregeling op basis van zijn doorstroomdebiet goed kan koelen. Eplan Pro Panel visualiseert dienovereenkomstig de relevante apparaatparameters - bijvoorbeeld de maximale afstand die de koellucht kan afleggen evenals de hoek van de lucht bij het in- en/of uitstromen van het apparaat. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het feit dat de luchtsnelheid afneemt naarmate het apparaat verder weg is en de reikwijdte van het apparaat daardoor beperkt wordt.

Turbulente stroming in een gebied kan alleen door gebruik van een luchtdeflector worden voorkomen zodat de koellucht parallel aan de deur de kast instroomt. De apparaatspecifieke accessoires die hiervoor nodig zijn, worden automatisch aangegeven voor het gebied met optimale klimaatregeling. In de toekomst worden alle hiervoor benodigde gegevens en informatie als onderdeel van de productgegevens voor de diverse klimaatcomponenten van Rittal opgenomen en via Eplan Data Portal ter beschikking gesteld. Door het gebruik van Eplan Pro Panel is exacte controle van diverse proeven mogelijk.

Volgende stap: “Thermal Design Integraton

Afbeelding 2: Links: bij de deurconstructie raakt het gebied met optimale klimaatregeling de wand van de kast niet. Midden: bij montage aan de zijwand links, bevinden alle componenten zich in het gebied met optimale koeling.
Rechts: in de ruimtes die voor luchtcirculatie zijn afgeschermd, bevinden zich geen obstakels.


Phoenix Contact


Phoenix Contact is wereldwijd marktleider op het gebied van componenten, systemen en oplossingen voor elektrotechniek, elektronica en automatisering. Het familiebedrijf heeft wereldwijd ruim 14.000 medewerkers en noteerde in 2014 een omzet van 1,77 miljard euro. De Phoenix Contact Group bestaat uit tien bedrijven en wereldwijd meer dan vijftig verkoopkantoren evenals dertig lokale agentschappen verspreid over de wereld. Het productaanbod omvat
componenten en systeemoplossingen voor energievoorziening, waaronder wind- en zonne-energie, machinebouw en schakelkastbouw.

Rittal

Rittal, met hoofdkantoor in Herborn, Duitsland, is 's werelds grootste systeemleverancier van schakelkasten, stroomdistributie, klimaatinstallaties, IT-infrastructuur en software en diensten. De systeemoplossingen van Rittal worden in bijna alle sectoren toegepast, voornamelijk in de automotive sector, in energieopwekking, in de machine- en
installatiebouw en ook in de IT- en besturingssector. Met rond 10.000 werknemers en 58 dochterondernemingen is Rittal wereldwijd vertegenwoordigd.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers