www.technologieenindustrie.com
NSK

Interview met Michael Preinerstorfer, NSK Europe Herpostionering NSK Europe met een grotere focus op nichemarkten

Michael Preinerstorfer, de Managing Director van de European Industrial Business Unit (EIBU) van NSK, en ook een gekwalificeerd ingenieur, schetst zijn plannen om van NSK de Europese marktleider te maken in 15 tot 20 nichemarkten. In dit openhartige interview schetst hij welke veranderingen er op til zijn voor klanten, medewerkers en producten.

Interview met Michael Preinerstorfer, NSK Europe  Herpostionering NSK Europe met een grotere focus op nichemarkten
Mr Preinerstorfer, beschrijf u eens de organisatiestructuur tot nu toe?
Onze organisatie is nu zo gestructureerd dat ze tegemoet komt aan de behoeften van ongeveer 50 landen en drie kernsegmenten: sector/OEM, aftermarket en elektro. In het segment sector/OEM bestrijken we pomp- en compressorentoepassingen, windturbines, gereedschapswerktuigen,
railtechnologie, landbouw, mijnbouw en staalindustrie. Elke individuele sector wordt gecoördineerd door een sectormanager die regionaal aangesteld is.

Waarom dan de noodzaak om deze structuur te veranderen?
Om onze klanten op een meer gerichte en individuele manier bij te staan willen we onze dienstverlening verder optimaliseren. Daartoe hebben we een nieuwe strategie ontwikkeld genaamd "select and focus", die wordt gebruikt om 15 tot 20 nichemarkten af te bakenen, zoals bijvoorbeeld walserijen of petrochemie, waar we in staat zijn om dankzij onze ervaring en know-how een bijzondere toegevoegde waarde te creëren voor onze klanten. Dit  stelt ons in de gelegenheid aanzienlijk meer en sneller klantspecifieke oplossingen te ontwikkelen met behulp van onze bestaande standaard producten, terwijl we gelijktijdig de mogelijkheid aanbieden om een ​​op maat gemaakte productstrategie voor elke niche te ontwikkelen.

Zal de structuur van de organisatie per land veranderen?
Ja, deze zal vervangen worden door een organisatie op basis van drie regio's: Midden-Europa, West-Europa en de opkomende markten. In de toekomst zal elke regio de eigen eindklanten en dealers bedienen. Ik geloof dat de opkomende markten, die bestaan uit Oost-Europa, Rusland, Turkije, Zuid-Azië en Afrika, een bijzonder potentieel hebben, zeker omdat we daar al een goede marktpositie hebben.

Wat verandert er met de aftermarket?
Dit zal worden opgedeeld in twee delen: de industriële en de automotive aftermarket. Het key account management voor de industriële aftermarket zal versterkt worden terwijl ook de MRO teams (Maintenance, Repair en Overhaul)  uitgebreid zullen worden. En dat geldt ook voor het AIP Added Value programma van NSK. Voor de automotive aftermarket, zijn we van plan om in de komende jaren een aanzienlijke omzetgroei te genereren door de introductie van een nieuw marketingconcept.

NSK Europe breidt haar AIP uit met aftermarket accessoires. Zijn deze nu al beschikbaar?
We hebben nu al 15 opgeleide specialisten in conditiebewaking in dienst die in het gebied van de industriële aftermarket  in staat zijn om onze klanten te ondersteunen in geval van problemen. Tegen het einde van 2015 zullen we hulpmiddelen voor de montage en demontage aanbieden, maar ook een laseruitlijningsapparaat dat de uitlijning van onze componenten optimaliseert.

Welk effect zal de nieuwe structuur hebben op AIP?
AIP is een gevestigde waarde en succesvolle tool die ondertussen al iets bewezen heeft. Tot op vandaag biedt NSK hiermee een duurzame en succesvolle steun aan allerlei sectoren, waardoor klanten wereldwijd besparingen konden bereiken van  50.000 € tot meer dan 1 miljoen € per jaar. In de toekomst zal het overleg met de klant veel gerichter kunnen verlopen omdat we ons zullen focussen op onze expertise in die 15 tot 20 geïdentificeerde nichemarkten. Uiteraard zal AIP ook in alle andere sectoren beschikbaar blijven.

Welke veranderingen zijn gepland voor OEM's?
Voorheen vielen OEM-klanten onder de verantwoordelijkheid van de sector / OEM afdeling, terwijl de klanten die actief zijn in de distributie voor de aftermarket geholpen werden door de MRO afdeling. In de toekomst zal een speciaal daartoe aangestelde sectormanager zorgen voor een uniforme ondersteuning voor MRO, OEM en AIP-projecten. Deze specialist-expert heeft een uitgebreide kennis van de sector die hij zal doorgeven aan het engineeringteam. Als gevolg daarvan zullen we in staat zijn om oplossingen op maat voor de klant te ontwikkelen.

Hoe zullen belangrijke klanten worden bediend in de toekomst?
Het doel is om een zeer sectorgerichte structuur te  krijgen waarbij één accountmanager de verantwoordelijkheid zal dragen over belangrijke klanten over de Europese nationale grenzen heen, wat  helemaal past in het principe van 'één gezicht voor de klant´.

Zullen de trainingen voor de eindgebruiker ook worden uitgebreid?
Ja, er worden 15 opleidingscentra opgericht in Europa, zodat NSK in 2017 tot 10.000 gebruikers per jaar kan opleiden. We zullen hierbij bijzondere aandacht hebben voor de opkomende markten, waar er specifieke eisen zijn  voor opleiding. Een boeiende praktijktraining met onze producten helpt onze klanten om NSK nog beter te leren kennen.

Welke industriële sectoren in Europa hebben de meest beloftevolle toekomst?
Als marktleider in Europa heeft NSK een sterke marktpositie voor tandwielkasten voor aandrijving van windturbines, daar zullen we onze inspanningen blijven intensiveren. Er is ook potentieel in de sector van de railtechnologie. NSK heeft hier in de Japanse markt een leidende positie en deze kennis wordt overgedragen aan de Europese markt. Er worden momenteel veldproeven gedaan bij de SNCF, de Franse spoorwegen, waar nu snelheden tot 320 km/ h worden gehaald. Medische technologie heeft ook een mooie toekomst, in het bijzonder de tandheelkunde waar de miniatuurlagers van NSK, met een diameter van 3mm, nu al snelheden halen tot 40.000 toeren per minuut.

Er verandert dus heel wat, wanneer zal de nieuwe structuur volledig ingevoerd zijn?
Alles zal klaar zijn tegen het einde van 2015, op tijd voor ons eeuwfeest van volgend jaar. Als de nieuwe structuur volledig geïnstalleerd is, zal de EIBU goed gepositioneerd zijn om het omzetdoel
van 7000000000 € vooropgesteld door Norio Otsuka,  voorzitter van NSK, mee te helpen behalen.

Profiel
Michael Preinerstorfer, geboren in Oostenrijk in 1970, studeerde metallurgie aan de Universiteit van Leoben, in de buurt van Graz. Daarna ging hij aan de slag bij de IMI Group in 1998 waar hij in slechts een paar jaar promoveerde tot sales manager executive. Voordat hij bij NSK ging werken , was hij de enige directeur van IMI Hydronic Engineering Deutschland GmbH (voorheen TA Heimeier GmbH) te Erwitte, Duitsland.

Fotobijschrift:
Michael Preinerstorfer, Managing Director van NSK EIBU: "Onze nieuwe strategie is ' select and  focus'. We zullen 15 tot 20 nichemarkten definiëren, waarin we een bijzondere toegevoegde waarde voor onze klanten kunnen creëren vanwege onze ervaring en know-how. "

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers