www.technologieenindustrie.com
NSK

MRO aanbieder bespaart 11.500 € per jaar dankzij NSK lagers

De vervanging van kogellagers is één van de typische onderhoudstaken bij elektrische motoren. Toen een Duitse MRO(maintenance, repair & overhaul)-provider belast werd met de opdracht om regelmatig revisies van elektrische aandrijvingen uit te voeren voor een belangrijke klant, stelde men een vaak terugkerend probleem vast. De pas geïnstalleerde standaardlagers gingen alweer stuk na nauwelijks drie tot vier maanden.

MRO aanbieder bespaart  11.500 € per jaar dankzij NSK lagers
Omdat men in het duister taste over de oorzaak gaf de MRO provider NSK de opdracht om de kwestie te onderzoeken. Als onderdeel van NSK’s AIP - Added Value-programma, onderzocht een kogellagerexpert de stukgegane lagers en de omstandigheden waarin de elektromotoren opereerden.

Uit het AIP onderzoek is gebleken dat de oorzaak van de vroegtijdige uitval lag in het binnendringen van vuil, dat het smeermiddel binnen de kogellagers vervuilde. Daarom adviseerde NSK om over te schakelen naar haar afgesloten superprecisiekogellagers, een oplossing die zo bevredigend bleek dat deze lagers nu ook worden gebruikt voor alle onderhoudstaken  aan elektrische aandrijvingen.

NSK’s afgesloten superprecisiekogellagers excelleren in uitdagende omgevingen en dat is grotendeels te danken aan de contactloze afdichtingen die een zeer goede bescherming bieden tegen mogelijke vervuiling van buitenaf. Dat wordt bereikt zonder dat er ingeboet wordt aan motorsnelheid of dat er een verhoogde wrijving ontstaat. Ook worden er geen compromissen gesloten als het gaat om de energie-efficiëntie van de aandrijving.
MRO aanbieder bespaart  11.500 € per jaar dankzij NSK lagers

Voor de klant van de MRO provider zijn de voordelen talrijk. In een testfase met 65 motoren steeg het onderhoudsinterval van de elektrische aandrijvingen van 4 tot 12 maanden, wat enkel en alleen te danken was aan het nieuwe lager. Bijgevolg zijn de operationele kosten op jaarbasis gedaald tot nul €, wat in schril contrast staat met de 11.500 € die nodig was voor men werkte met NSK’s afgesloten superprecisielagers.

Naast de levensduur die meer dan verdrievoudigde, bieden de afgesloten superprecisielagers nog een aantal bijkomende voordelen voor de eindgebruiker. Zo is er niet enkel minder lawaai en werden de trillingen in en rond de aandrijflijn beperkt, ook het aantal lekkages viel terug tot nul bij verticale installatie. De lagers kunnen bovendien ook veel sneller gemonteerd worden dan standaard afgedichte lagers. Om deze redenen zijn NSK’s afgesloten superprecisielagers steeds vaker de eerste keus in de industrie voor de meest uiteenlopende toepassingen met elektromotoren. En dat voor zowel originele montage als voor vervanging tijdens geplande onderhoudsbeurten.
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers