www.technologieenindustrie.com
Teledyne FLIR

Teledyne FLIR: Nieuwe Si124 reeks met verbeterde bandbreedte levert grote besparingen op voor energie-intensieve industrieën

De Si124-serie akoestische camera's detecteert nu luchtlekken van 2 tot 65 kHz - en deze kleine verandering betekent grote operationele verbeteringen voor industriële toepassingen in alle sectoren.

Teledyne FLIR: Nieuwe Si124 reeks met verbeterde bandbreedte levert grote besparingen op voor energie-intensieve industrieën

De Teledyne FLIR-serie akoestische beeldcamera's, de Si124, Si124-PD en Si124-LD, biedt nu een verbeterde bandbreedte voor het detecteren van persluchtlekken in industriële omgevingen. De verandering betekent dat de toonaangevende reeks nu lekken kan detecteren van 2 tot 65 kHz en voegt cruciale functionaliteit toe aan de vorige piekbandbreedte van 35 kHz.

Hoewel het misschien een kleine verandering lijkt, kan het operationele effect van de verbeteringen niet worden overschat: het betekent duidelijke besparingen voor industriële toepassingen wereldwijd, waardoor de kosten worden verlaagd en de betrouwbaarheid wordt verbeterd.

De verbeterde Si124-serie belooft eenvoudigere, effectievere inspecties

De reeks van drie geavanceerde Si124 modellen is nu uitgerust om vrijwel alle persluchtlekken in productieomgevingen te meten - ongeacht hoe klein en schijnbaar onbeduidend ze zijn. Dit unieke bereik van 63 kHz is wetenschappelijk gezien het optimale geluidsspectrumbereik voor het detecteren van lekken, die zich op deze meetbare drempel voordoen. Het detecteren van bereiken buiten dit spectrum doet in feite afbreuk aan de functionaliteit op lange termijn, omdat het detecteren van achtergrondgeluid boven 65 kHz de basislijnmetingen kan verstoren en de lekdetectie negatief kan beïnvloeden.

Het niet detecteren van luchtlekken kan bedrijven duizenden ponden kosten aan vervangingskosten voor eenheden die niet optimaal functioneren, en kan een domino-effect hebben op de productie wanneer onderdelen vervangen moeten worden en productielijnen stil komen te liggen.

Federico De Lucia, Team Lead of Condition Monitoring Specialists (EMEA Solutions) bij Teledyne FLIR legt uit waarom deze ogenschijnlijk kleine verandering de Si124-reeks bevestigt als werkend binnen de optimale bandbreedte voor het detecteren van persluchtlekken in industriële toepassingen.

"Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een persluchtlek uit een klein gaatje van slechts 1,5 millimeter en op een persluchtnet van zeven bar. Twee jaar geleden, met een prijs van €0,07 per kilowattuur, zou dat een bedrijf ruwweg €1500 (£1300) per jaar hebben gekost, als we uitgaan van een gemiddelde bedrijfstijd van 6000 uur.

"Nu de energiesituatie moeilijker is, betekent dit dat de kosten in sommige gevallen drie, vier, zelfs vijf keer zo hoog kunnen zijn, wat neerkomt op een kostenpost van maximaal 7500 pond per jaar - wat een schokkend bedrag is alleen al voor het niet ontdekken van een enkel klein gaatje in een essentieel productieonderdeel. Dit is verbijsterend als je bedenkt op welke schaal industriële productie plaatsvindt en hoe groot de kans is dat lekken ongemerkt ontstaan."


Teledyne FLIR: Nieuwe Si124 reeks met verbeterde bandbreedte levert grote besparingen op voor energie-intensieve industrieën

Dichtheidstesten zijn een verouderd model

"De EV-industrie is een bijzonder actueel voorbeeld van hoe akoestische beeldvorming kan worden gebruikt om verouderde inspectiemodellen te vervangen, gezien de stijgende energiekosten op alle fronten.

"Dit komt omdat de batterijen voor elektrische voertuigen hermetisch afgesloten moeten zijn om te garanderen dat ze voldoen aan de operationele richtlijnen en veiligheidsnormen. Ze moeten zowel lucht- als waterdicht zijn om te voorkomen dat vuil, stof en andere externe verontreinigingen de kerncomponenten binnendringen, waardoor het apparaat kortsluiting zou kunnen maken en brandgevaar zou kunnen ontstaan.

"Traditioneel werden deze apparaten onderzocht met massaspectrometers om vreemde stoffen in de behuizing te identificeren of met de meer rudimentaire methode waarbij de apparaten in water werden ondergedompeld om lekken op te sporen door naar luchtbellen te zoeken - wat wij dichtheidstests noemen - maar dit was ongelooflijk onpraktisch en verspillend.

"Het verbeterde bereik van Teledyne FLIR's akoestische beeldvorming kan lekken sneller opsporen dan dit verouderde model en ook veel kleinere lekken identificeren die niet zichtbaar zijn met het blote oog, gehoord kunnen worden door het oor of zelfs gedetecteerd kunnen worden met traditionele thermografie. Het verbeterde bandbreedtebereik van de Si124 zorgt ervoor dat operators zich alleen richten op de exacte en specifieke frequenties waarop persluchtlekken kunnen worden gedetecteerd - en geen kostbare batterijcapaciteit verspillen of AI-functionaliteit die worstelt om vermijdbare achtergrondruis op hogere frequenties uit te filteren."

Lichter en ergonomischer dan alle andere akoestische beeldcamera’s voor industriële inspecties

De Si124 serie profiteert niet alleen van het optimale bereik van de bandbreedte voor het opsporen van persluchtlekken, maar biedt ook duidelijke voordelen voor inspecteurs in industriële toepassingen.

De Si124 range is ongelooflijk licht. Ze is zelfs bijna 60% lichter dan concurrerende modellen op de markt en weegt slechts 1,25 kg, inclusief de batterij. Dit zorgt ervoor dat ze met één hand kunnen worden gebruikt, waardoor de gebruiker vrij is om moeilijk bereikbare inspecties uit te voeren in veeleisende omgevingen. De lichtgewicht serie kan tot twee uur lang worden gebruikt en kan zelfs worden ingezet in een reeks veeleisende industriële omgevingen van -10°C tot 50°C (14°F tot 122°F), waardoor het een van de meest robuuste modellen op de markt is.

De reeks akoestische beeldcamera's kan problemen tot 10 keer sneller opsporen dan traditionele methoden, waaronder het opsporen van luchtlekken, het minimaliseren van buitensporige gebruikskosten en het tot het verleden laten behoren van vermijdbare apparatuurstoringen in pneumatische machines.

De reeks heeft ook een wendbare AI die projectieve algoritmen gebruikt om in te schatten hoeveel een gedetecteerd persluchtlek zal kosten door de verloren lucht in real-time te evalueren, de uitgaven per kWh te berekenen en een verwachte besparing per jaar weer te geven. Dit zorgt ervoor dat inspecteurs waardevolle bewijzen hebben die nodig zijn om eventuele reparatiekosten in de productielijn te rechtvaardigen.

De Si124-serie profiteert ook van Thermal Studio: een exclusieve plug-in van FLIR waarmee snel rapporten met meer dan 100 beelden kunnen worden gemaakt met volledig aanpasbare sjablonen, overlays en formules. Het stroomlijnt de analyse van thermische beeldvorming en zorgt ervoor dat inspecteurs thermische video kunnen analyseren, bewerken en segmenteren.

De verbeterde FLIR Si124-PD, Si124-LD en de originele Si124 Industrial Acoustic Imaging Camera modellen zijn wereldwijd verkrijgbaar bij Teledyne FLIR en haar geautoriseerde dealers. Ga voor meer informatie of aankoop naar https://www.flir.com/products/si124 .

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers