www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

De landbouwoverkappingen van TSE: PcVue in het hart van een systeem van fotovoltaïsche zonwering

Overstappen op duurzame energiebronnen is de grote uitdaging van onze tijd. Emissiereductie, optimalisering van het verbruik, schone energie die voor iedereen toegankelijk is en koolstofarm maken, zijn enkele van de uitdagingen die moeten worden aangegaan om het milieu te beschermen en energieonzekerheid te bestrijden.

De landbouwoverkappingen van TSE: PcVue in het hart van een systeem van fotovoltaïsche zonwering
Geconfronteerd met al deze uitdagingen zijn tal van initiatieven ontstaan voor een nieuw, robuuster en duurzamer energiemodel. Een daarvan is agrivoltaïsche energie, een systeem dat energie opwekt met behulp van hernieuwbare energiebronnen en die bovendien de groei van landbouwgewassen ten goede komt.
 
Fotovoltaïsche cellen voor de landbouw
Het concept is eenvoudig: fotovoltaïsche panelen worden geïnstalleerd op daken van schuren of op andere agrarische constructies. Ze zijn ontworpen voor integratie met het elektriciteitsnet in een landelijke omgeving. Boeren kunnen dan hun eigen energie produceren tegen lagere kosten en zonder afbreuk te doen aan hun landbouwproductie.
 
TSE is een van de belangrijkste onafhankelijke spelers in zonne-energie in Frankrijk. Het bedrijf werd meer dan tien jaar geleden opgericht om solar-centrales en agrivoltaïsche oplossingen te ontwikkelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit.
 
TSE ondersteunt zijn klanten en partners bij het bouwen van de volledige waardeketen van de zonnecentrale vanaf ontwerp via financiering, bouw, toezicht en bedrijfsvoering.
 
In 2022 opende TSE zijn eerste agrovoltaïsche proeflocatie op drie hectare in Amance, Frankrijk. Een fotovoltaïsch zonweringsysteem met een capaciteit van 2,4 MWp, gelijk aan het stroomverbruik van een gemeenschap van 1350 inwoners, werd geïnstalleerd op akkers waar grootschalige gewassen van soja, tarwe, voederrogge, wintergerst en koolzaad waren aangeplant.

Het project is ontstaan vanwege productiebeperkingen op de boerderij. Het leed al meer dan tien jaar onder zeer hete en droge zomers. Boeren kozen de schaduw brengende landbouwluifel die is ontwikkeld door TSE, omdat deze is ontworpen met roterende schermen. Met deze schermen kan het systeem de klimatologische omstandigheden in de zomer verzachten door de temperatuur onder de schermen te verlagen.
 
Installatie van de agrarische overkapping in Amance
De agrarische overkapping bestaat uit een grote en schaduw biedende constructie die is uitgerust met zonnepanelen met volgsystemen. Deze zijn op kabels bevestigd op 5 meter boven de velden. Er is ook voorzien in een supervisiesysteem om de oriëntatie van de panelen te controleren, afhankelijk van de weersomstandigheden, en om de acquisitie van operationele gegevens volledig te automatiseren.
 
De afdeling Data & Optimization van TSE heeft na marktonderzoek gekozen voor het PcVue-platform als SCADA (Supervisory Control & Data Acquisition) systeem.
 
Een van de criteria die de doorslag gaf om te kiezen voor het PcVue-platform in plaats van andere aanbieders, was de mogelijkheid om volledige controle over het platform te hebben, het gemak van ontwikkeling, het gebruik van een speciale zonne-oplossing die bij het platform wordt geleverd en de kwaliteit van de service van het technische ondersteuningsteam.
 
Ter plaatse beheert het supervisiesysteem een database van 25.000 datapunten. Een geoptimaliseerd beeldscherm zorgt ervoor dat alarmen door operators snel worden begrepen, wat een snelle oplossing van eventuele problemen mogelijk maakt. De architectuur is voorzien van een centrale controller waarop PcVue is geïnstalleerd en die fungeert als de data-acquisitieserver. Dit systeem zorgt voor de verbinding met alle apparatruur voor het omnzetten van zonne-energie en met verschillende NCU's (Network Control Units) voor de besturing en het volgen van elk van de 612 tafels waaruit de luifelstructuur bestaat.
 
Specifieke controllers verwerken hoogfrequente data-acquisitiesnelheden tot 10 milliseconden bemonstering. Dit wordt gedaan om wiskundige modellen te leveren die in realtime draaien. Deze zeer nauwkeurige gegevens worden ook gebruikt om te bepalen hoe het systeem zal reageren onder specifieke omstandigheden.
 
TSE is een samenwerking aangegaan met de Ecole des Mines van de PSL Research University om te werken aan een aantal thema's die verband houden met fotovoltaïsche energie. De rest van het onderzoek en de ontwikkeling wordt intern uitgevoerd. Er worden bijvoorbeeld meerdere tests uitgevoerd vanaf het fotovoltaïsche station om ervoor te zorgen dat factoren zoals kabelspanning, eventuele erosie van het systeem van sledes en dergelijke geen invloed hebben op de duurzaamheid van het station.
 
Het pilotproject op de Amance-site is het eerste negenjarige demonstratieproject voor TSE. TSE is dé specialist in zonne-energie en heeft drie soortgelijke projecten in aanbouw en twaalf andere pilotprojecten in ontwikkeling (bouw gepland voor oplevering 2024-2025).
 
Hier is een video van het project:

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers