www.technologieenindustrie.com
Southco

Innovatieve positioneertechniek zorgt voor betrouwbaarheid en reduceert risico’s bij het ontwerpen van medische apparatuur

Door Jim Ford, Manager Corporate Product Management bij Southco

Innovatieve positioneertechniek zorgt voor betrouwbaarheid en reduceert risico’s bij het ontwerpen van medische apparatuur
Het ontwerpen van succesvolle medische apparatuur impliceert aandacht voor de kleinere ontwerpcomponenten, hetgeen resulteert in meer bedieningscomfort, efficiency en tevredenheid.

Positioneertechniek - instelbare mechanismen voor het veilig ondersteunen van displays, deuren en panelen voor optimaal gebruik - vormen een belangrijk onderdeel van succesvolle medische apparatuur. Hoewel het, gezien vanuit de eindgebruiker, maar een klein onderdeel is van het totale ontwerp, speelt het gemak waarmee apparatuur kan worden verplaatst en ingesteld een steeds grotere rol bij het bepalen van de gerealiseerde kwaliteit, betrouwbaarheid en efficiency ervan. Aangezien slecht presterende oplossingen kunnen bijdragen aan het falen van een anderzijds goed ontworpen stuk apparatuur, moeten de technici zich meer richten op het toepassen van pre-engineered, gevalideerde positioneerarmen en komen met montageoplossingen die betrouwbaarheid op de lange termijn garanderen.

Uitdagingen voor moderne medische apparatuur
Medische apparatuur die in de huidige gezondheidszorg wordt gebruikt is meer onderhevig aan slijtage dan ooit tevoren. Veel apparaten, zelfs zeer zware, zoals beeldverwerkingapparaten, worden zo ontworpen dat ze kunnen worden verplaatst en ingeregeld. Ze hebben vaak complexe gebruikersinterfaces, zoals touchscreens of computerterminals, die gepositioneerd moeten blijven, zoals gewenst. Tegelijkertijd moet worden voldaan aan industrienormen voor veiligheid en inzetbaarheid.

In een medische omgeving is de apparatuur constant in gebruik en kan deze worden blootgesteld aan agressieve schoonmaakmiddelen of chemicaliën, extreme temperaturen of biologische gevaren. Patiënten of zorgwerkers moeten erop kunnen vertrouwen. Wanneer de apparaten echter worden verplaatst of vervoerd, worden ze regelmatig blootgesteld aan schokken en stoten. Slecht functionerende positioneermechanismen hebben een negatief effect op comfort, efficiency en werkplezier van een operator. Slecht ontwerp en onvoldoende duurzaamheid zijn hiervan vaak de oorzaak. Aangezien uitval van kritische apparatuur het risico van stress bij een operator kan verhogen, dienen bij medische apparatuur alle onderdelen, inclusief de positioneertechniek, zodanig te zijn ontworpen dat ze zowel werking als gebruikersgemak maximaliseren.

Beeldscherm positioneersystemen die zijn ontworpen voor licht gebruik of met regelknoppen of hendels, zijn vaak niet bestand tegen de ontberingen van het dagelijks gebruik. Operators weten soms niet hoe ze te gebruiken, willen de tijd ervoor nemen om ze aan te passen of realiseren zich dat aanpassen ook een optie is. Medisch personeel kan positioneerarmen met complexe instellingen beschadigen door er hardhandig mee om te gaan, hetgeen kan resulteren in een verbogen mechanisme dat weliswaar nog operationeel is, maar niet bepaald fijn in het gebruik, of in een machine die volledig moet worden gerepareerd.

In bepaalde gevallen kunnen de positioneerarmen of beeldscherm kantelmechanismen wel naar wens bewegen, maar verliezen ze het vermogen om een tijdlang in een vaste positie te blijven staan of verandert hun positie tijdens transport. Een operator moet in die gevallen de apparatuur voortdurend herpositioneren en zal vaak zijn eigen positie veranderen, in plaats van de apparatuur aan zijn voorkeuren aan te passen. Zo zal een gebruiker, in plaats van een beeldscherm voortdurend te kantelen om het aan te passen aan zijn gezichtsveld, zelf gaan bukken of de ogen samenknijpen om zich aan te passen aan de standaardpositie van het scherm. Onvoldoend duurzame positionering kan een overigens hoog kwalitatief apparaat gebruikersonvriendelijk maken of erger nog, leiden tot garantie- en aansprakelijkheid claims.

Kwalitatief goede positioneermechanismen verbeteren de bruikbaarheid van apparatuur
Het uiteindelijke doel van een succesvol ontwerp van medische apparatuur, is het apparaat dermate gebruikersvriendelijk te maken dat het ‘onzichtbaar’ lijkt - met andere woorden, dat het een operator niet afleidt van zijn dagelijkse werkzaamheden. De bediening moet intuïtief en ergonomisch zijn en veilig voldoen aan de unieke gebruikersvoorkeuren. Goed ontworpen apparatuur verbetert uiteindelijk de ervaringen van eindgebruikers, in plaats van extra stress te veroorzaken. En het moet lang meegaan.

Positioneertechniek die is ontworpen met constant koppel techniek helpt om deze doelen te bereiken. Het verbetert medische apparatuur door problemen die inherent zijn aan minder verfijnde mechanismen, te elimineren. Hoog kwalitatieve, pre-engineered armen, beeldschermophangingen en scharnieren die zijn ontworpen op basis van de constant koppel techniek, zijn uiterst betrouwbaar en behoeven voor de levensduur van het product geen onderhoud of aanpassing. Constant koppel techniek maakt gebruik van speciaal ontworpen wrijvingsystemen die zorgen voor permanente weerstand tegen beweging. Dit betekent dat een persoon 1) apparatuur met minimale inspanning kan aanpassen in de ergonomisch meest comfortabele positie en 2) kan vertrouwen op de positioneertechniek voor het handhaven van de exacte instelling zonder drifting, zelfs als de machine wordt bewogen.

Constant koppel oplossingen voor beeldschermophangingen en -armen maken eenvoudige, éénhand positionering mogelijk van zware beeldschermen en monitors, waarbij tegelijk de operatorervaring wordt verbeterd, evenals het comfort en gemak. Naast positioneerarmen en ophangingen, maken constant koppel schanieren ook intuïtieve eindgebruikerbediening mogelijk. Deze scharnieren bieden een volledig bereik aan tussenstops en zijn te gebruiken bij deuren, panelen en zware deksels die makkelijk moeten kunnen worden geopend en gesloten. Constant koppel scharnieren bieden nauwkeurige, rustige, trillingsarme controle die zorgt voor de soepele gebruikerservaring die van een high-end apparaat mag worden verwacht.

Pre-engineered oplossingen verminderen ontwerprisico's

Van cruciaal belang voor de bruikbaarheid en de levensduur van medische apparatuur, is dat reeds in de eerste fase van het ontwerpproces rekening wordt gehouden met betrouwbare en duurzame positionering. Integratie van pre-engineered oplossingen voor beeldschermarmen, ophangingen en scharnieren kan zorgen voor een soepele bediening gedurende de levensduur van de apparatuur, kan klanttevredenheid verhogen, ondersteuning bieden bij het in acht nemen van veranderende medische ontwerpeisen en terugroepingen, garantieclaims en veiligheidsproblemen voorkomen.

Profiteren van bewezen constant koppel techniek is een slimme manier om het ontwerperrisico te verminderen en tegelijk tijd en kosten op R&D te besparen. Ontwerpers die proberen kosten te besparen door in-house positioneersystemen voor medische apparatuur te ontwerpen of door concurrerende producten toe te passen die eigenlijk bestemd zijn voor lichtere toepassingen, kunnen geconfronteerd worden met tal van verborgen kosten. Kosten voor engineering, tooling, product testen en valideren lopen op, terwijl de time-to-market wordt verlengd of producten worden geretourneerd als gevolg van slechte prestaties. De technicus die de taak heeft ervoor te zorgen dat het ontwerp voldoet aan alle applicatieparameters, draagt daarbij vaak de verantwoordelijkheid als het mechanisme faalt.

Pre-engineered oplossingen die vanaf scratch zijn ontworpen om aan de eisen van een medische omgeving te kunnen voldoen, bieden vele voordelen. De betrouwbaarheid ervan is reeds gevalideerd door zowel de fabrikant, als door andere bedrijven die ze hebben gebruikt. Dit zorgt tevens voor een meer gestroomlijnd ontwerp. Zo kan vervanging op een couveusedeksel van een scharnier/gasveer combinatie door een constant koppel scharnier zorgen voor een glad uiterlijk, zonder uitstekende delen, waardoor de arbeidskosten voor installatie en montage kunnen worden verlaagd. Vooraf geoptimaliseerde oplossingen kunnen worden gespecificeerd naar de afmetingen van de apparatuur, werkinspanningen, werkomgeving en kleur, en zo het ontwerpproces verder vereenvoudigen.

Speciale overwegingen bij het ontwerp van medische apparatuur

Goed ontworpen, vooraf gevalideerde beeldschermophangingen, -armen en -scharnieren kunnen tijd besparen bij het ontwerpen van medische apparatuur en de risico’s van de ontwerper doorschuiven naar de fabrikant, terwijl het aantal componenten afneemt en de klanttevredenheid toeneemt. De keuze voor een bewezen, technische positioneeroplossing van een gerenommeerde leverancier garandeert dat het mechanisme betrouwbaar werkt gedurende de levensduur van de meeste apparatuur en maakt het de ideale keuze voor medische apparatuur applicaties waar nauwkeurig positioneren en controle van cruciaal belang is voor het totale ontwerp.

Innovatieve positioneertechniek zorgt voor betrouwbaarheid en reduceert risico’s bij het ontwerpen van medische apparatuur
Southco’s AV serie is een pre-engineered ontwerpoplossing met een intuïtieve en ergonomische bediening, die een soepele werking garandeert gedurende de levensduur van de meeste apparatuur.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers