Duurzame verpakkingen: een uitdaging om breed op te pakken
Er is een ding wat bij Schneider Electric altijd voorop staat: duurzaamheid. En dat is in de breedste zin van het woord. Het is niet voor niets dat we in 2021 door Corporate Knights werden verkozen tot meest duurzame bedrijf ter wereld.
De afgelopen decennia hebben we de focus verlegd naar datacenters, decentrale energiebronnen, en slimme oplossingen die elektrificatie, energie-efficiëntie en duurzame energie bevorderen. Schneider Electric verdient nu 70% van zijn inkomsten uit duurzame oplossingen. En 73% van de investeringen worden besteed aan duurzame oplossingen.
Binnen het hele concept van duurzaamheid zijn verpakkingen bij ons een topprioriteit. En dat blijft niet bij woorden: sinds vorig jaar krijgen alle producten die nieuw op de markt worden gebracht automatisch een nieuwe duurzame verpakking. Maar ook bestaande producten krijgen een duurzaam jasje, zodra de huidige voorraad op is natuurlijk.
De nieuwe verpakkingen bestaan voor minimaal 70% uit gerecycled materiaal, en worden in tegenstelling tot hun voorganger niet gebleekt, maar bruin gehouden. Dat bespaart veel verontreinigende chemicaliën en energie. Concrete voordelen van de overstap naar duurzame verpakken zijn verder:
- Vermindering van nieuwe houtpulp die wordt gebruikt bij het maken van kartonnen dozen;
- Tot 60% reductie van chemische stoffen in het grondwater;
- Tot 60% reductie van waterverbuik en -lozing;
- Tot 88% stofreductie in de luchtemissie.
Al deze winsten zijn mooi, maar om echt iets te bereiken hebben we mankracht nodig. Vanuit Schneider Electric dragen we ons steentje bij, maar we zullen dit op collectief niveau moeten aanvliegen om echt het verschil te kunnen maken. Goede ideeën en best practices van andere bedrijven zijn cruciaal om te innoveren op schaal. Daarom hebben we samen met Techniek Nederland en branche organisaties een Brancheplan Verpakkingen opgesteld.
In 2025 wil de installatiebranche o.a. 20% minder plastic en kartonnen verpakkingen gebruiken en bestaande kunststof verpakkingen voor eenmalig gebruik uit 100% gerecycled materiaal laten maken. Naast deze twee doelstellingen zijn er nog acht andere doelstellingen opgenomen in in het Brancheplan Verpakkingen, dat Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, tekende op 23 maart 2022.
Om dit plan te laten slagen is het belangrijk dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties zich aansluiten. Dat kan al door simpelweg te ondertekenen. Hiermee geven bedrijven aan het initiatief van verminderen, verduurzamen en recyclen van verpakkingen te ondersteunen, en daar ook actief aan mee te doen. Mocht je daar als bedrijf (nog) niet actief aan bij kunnen dragen dan mag dat ook een streven zijn.
Meer informatie over het brancheplan verpakkingen en de link om mee te doen kun je hier vinden.
Pim Loef, Sustainability Leader Schneider Electric
www.se.com