www.technologieenindustrie.com
NSK

Autoriteiten nemen grote partij nagemaakte NSK-lagers in beslag

De recente ontdekking van een grote partij nagemaakte NSK lagers in Johannesburg, Zuid-Afrika, benadrukt de noodzaak om waakzaam te blijven tegenover criminelen die de veiligheid en integriteit van industriële machines en mensen bewust in gevaar brengen. Eind april 2022 leidde een zoekoperatie van de politie (op initiatief van NSK) tot de inbeslagname van duizenden nagemaakte lagers (98% industriële types) met een geschatte waarde van 5 miljoen Rand. Er lopen nu strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures tegen de daders, die binnenkort een dagvaarding ontvangen.

Door zijn reputatie op het gebied van kwaliteit, gebaseerd op meer dan een eeuw excellente engineering, is NSK doelwit geworden voor vervalsers. De afdeling Global Aftermarket van het bedrijf blijft echter het merkimago van het bedrijf beschermen en werkt daarbij nauw samen met lokale autoriteiten over de hele wereld. Namaaklagers zetten eindgebruikers niet alleen op het verkeerde been door ze te doen geloven dat ze kwaliteitsproducten kopen tegen een lagere prijs, maar introduceren daarbij tevens het risico van voortijdig en mogelijk gevaarlijk falen.

 

In het huidige inflatoire klimaat worden veel gebruikers van lagers er door budgettaire druk toe aangezet te gaan shoppen voor onweerstaanbare koopjes. Uiteindelijk wordt hiervoor vaak een veel hogere prijs betaald. Namaaklagers van lage kwaliteit zullen lang vóór hun verwachte levensduur falen, soms op catastrofale wijze, waardoor de veiligheid van dure kapitaalgoederen en mensen in gevaar komt. In bijna alle gevallen leidt het gebruik van namaaklagers tot hogere levenscycluskosten, om maar te zwijgen van de kosten die gepaard gaan met reputatieschade voor bedrijf en/of merk. De kwaliteit van het staal is vaak de bepalende factor, waarbij een verschil in levensduur van een factor 20 (tussen echt en namaak) niet ongebruikelijk is.

Sommige lagergebruikers worden ook nog eens kwetsbaarder voor vervalsingen door een beroep te doen op onderaannemers voor de reparatie van bijvoorbeeld elektromotoren, pompen, tandwielkasten en ventilatoren. Tenzij onderaannemers vooraf worden gecheckt op hun kennis over de risico's en of ze passende controles kunnen uitvoeren, is het mogelijk dat ze tijdens onderhoud of renovatie onopzettelijk namaaklagers aanschaffen en installeren.

In het belang van zelfbescherming tegen de gevaren van industriële namaaklagers, luidt het advies om altijd te kopen van geautoriseerde NSK distributeurs. NSK werkt enkel met distributeurs die niet alleen de kennis en ervaring hebben die nodig zijn om aan de voorgeschreven normen te voldoen, maar eveneens handelen in overeenstemming met het ethische en compliance beleid van NSK. Kort samengevat, alleen door te kopen bij erkende distributeurs krijgen klanten de door hen verwachte premium kwaliteit van NSK producten en diensten.

Er zijn natuurlijk meerdere zichtbare kenmerken waaraan klanten onmiskenbaar een vals lager kunnen herkennen. Afgezien van een prijs die te laag is om waar te zijn, moet je als lagergebruiker alert zijn op verpakkingen met het verkeerde logo, alsmede op markeringen, merkopdrukken, stickers, hologrammen, streepjescodes of fabriekscodes/datums. Controleer daarbij of het onderdeelnummer van het lager correct is. Een ander duidelijk kenmerk van een namaaklager is de slechte bewerkingskwaliteit.

Als extra bescherming kan de gratis WBA (World Bearings Association) app worden gedownload op www.stopfakebearings.com. NSK is een trots lid van de WBA en heeft geholpen bij de ontwikkeling van de app samen met andere mondiale lagerfabrikanten. Scan eenvoudig de barcode op de verpakking om de echtheid van de lagers vast te stellen. Als een NSK lager geen code heeft (nog niet alle producten hebben er een) en er is een vermoeden van namaak, neem dan onmiddellijk contact op met NSK.

Hoewel namaaklagers niet veel voorkomen op de markt, is het advies van NSK duidelijk: koop alleen bij erkende distributeurs om verzekerd te zijn van de ontvangst van nieuwe, originele, eersteklas NSK lagers die optimale prestaties leveren en de noodzaak van lagercontroles overbodig maken.


Autoriteiten nemen grote partij nagemaakte NSK-lagers in beslag
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers