www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK rolgeleiders verbeteren de bedrijfstijd van blaasgietmachines

Een fabrikant van PET flessen (polyethyleentereftalaat) was vaak genoodzaakt de lineaire geleidingen van zijn blaasgietmachines vervangen. Na de overstap op de rolgeleiders uit de RA serie van NSK zijn er echter al meer dan een jaar geen defecten meer opgetreden, wat een jaarlijkse kostenbesparing van 60.000 euro aan onderhoud, reserveonderdelen en stilstand heeft opgeleverd.

Niet tevreden over het aantal defecte lineaire geleidingen op zijn blaasgietmachines, vroeg de producent NSK onderzoek te doen naar de oorzaak van de defecten van de verschillende geleidingen. Deskundige analyse wees uit dat schade aan de eindkap de oorzaak was. De schade ontstond door een combinatie van korte slagbewegingen, korte cyclustijden, frequente start-stops en hoge verschuifkrachten tijdens opstarten.

Op basis van dit applicatieprofiel en de schade die daarbij optrad, adviseerde NSK de kunststofverwerker om rolgeleidingen uit de RA serie te installeren. Deze geleidingen bieden onder andere een zeer hoge belastbaarheid en bewegingsnauwkeurigheid, extreme stijfheid, soepele loop en een lange levensduur onder condities van korte cycli en hoge belastingen.

Een van de belangrijkste ontwerpkenmerken van de RA serie zijn de afstandhouders, die een remmend effect uitoefenen op de rollen. Deze afstandhouders verminderen scheefstand van de rollen en zorgen voor een soepele loop en een lagere verschuifkracht tijdens het opstarten.

De gebruiker volgde het advies en installeerde, op proef, de rolgeleiders uit de RA serie van NSK op een van zijn blaasgietmachines. Het resultaat was dat deze machine meer dan een jaar zonder problemen of storingen werkte, waardoor de kosten voor productieonderbrekingen tot nul werden gereduceerd. Uit de kostenbesparingsanalyse van NSK bleek dat alleen al het aanpassen van deze ene machine een besparing opleverde van €59.500.

Gezien dit resultaat aarzelde de PET-flessenproducent geen moment met het upgraden van zijn overige blaasgietmachines.

1) Een fabrikant van PET flessen heeft veel voordeel van het toepassen van rolgeleiders uit de NSK RA serie op zijn blaasgietmachines. Foto: Shutterstock

 

NSK rolgeleiders verbeteren de bedrijfstijd van blaasgietmachines
 

2) De RA serie rolgeleiders van NSK biedt een hoog draagvermogen en grote stijfheid en voldoet daardoor aan de vereisten van een breed scala aan toepassingen. Foto: NSK


NSK rolgeleiders verbeteren de bedrijfstijd van blaasgietmachines

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers