www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK Silver-Lube® lagers weerstaan spoelvloeistoffen op bottellijntransportband

Bij werkzaamheden waar contact met procesvloeistof onvermijdelijk is, kunnen slecht gespecificeerde lagers die voortijdig defect raken duur uitvallen in onderhoud en productiestilstand. Daarom maakt een groeiend aantal voedsel- en drankenfabrieken gebruik van de gunstige eigenschappen van NSK's Silver-Lube® lagerunits. Silver-Lube® biedt optimale bescherming tegen het binnendringen van spoelwater en reinigingsmiddelen, terwijl het tegelijkertijd corrosiebestendigheid garandeert.

Een van de bedrijven die de voordelen van Silver-Lube® bevestigen is een toonaangevend melkverwerking- en bottelbedrijf. De fabriek had te kampen met herhaaldelijke lagerdefecten op vijf transportbanden, waarbij het bedrijf ongeveer elke 16 weken de lagers moest vervangen. Omdat elke vervanging ongeveer een uur kostte, vroeg de fabriek NSK's team van experts om te komen met een oplossing.

Als onderdeel van het AIP programma (Added Value Programme) analyseerden gespecialiseerde NSK technici de defecte lagers en kwamen tot de conclusie dat het binnendringen van water tijdens het spoelproces inwendige corrosie en voortijdige defecten veroorzaakte. Na een nadere beoordeling van de toepassing en de bedrijfsomstandigheden adviseerde het NSK team om de bewezen Silver-Lube® lagerunits met behuizing te gebruiken.

De fabriek startte een test op een van de transportbanden van de bottelarij met de Silver-Lube® lagers, voorzien van een speciaal food-grade smeervet. Deze oplossing zorgde direct voor verbetering en voor een aanzienlijke verlenging van de levensduur.

Silver-Lube® is voorzien van duurzame en hittebestendige siliconenrubber afdichtingen die beschermen tegen het binnendringen van vloeistoffen en uitspoelen van smeervet voorkomen. De afdichting wordt gecompleteerd door een roestvaststalen slingerschijf, die het binnendringen van bacteriën voorkomt en de afdichting helpt bij het weerstaan van impactbeschadiging. Silver-Lube® lagers zijn opgebouwd uit talrijke corrosiebestendige componenten, waaronder inserts met hoogwaardige roestvaststalen ringen en kogels, kooi, slingerschijven en stelschroeven. Bovendien is de lagerinsert omgeven door een zeer sterke thermoplastische PBT behuizing met een roestvaststalen smeernippel.

Na de eerste test installeerde de fabriek Silver-Lube® lagerunits op alle vijf melkflessentransportsystemen. Dit resulteerde in minder machinestilstand, minder onderhoudswerk en lagere vervangingskosten voor de lagers, wat een jaarlijkse besparing van €7.625 opleverde. Al meer dan vijf jaar zijn er geen defecten aan Silver-Lube lagers opgetreden.

Opmerkelijk is verder dat Silver-Lube® lagerunits initiële uitlijnfouten als gevolg van verkeerde montage kunnen opvangen, waardoor ze ideaal zijn voor de door de voedsel- en drankenindustrie toegepaste bottelmachines en transportbanden. Andere kenmerken zijn: een verfvrije harsbehuizing die het risico van afschilferen uitsluit; een holtevrij ontwerp om 'ongediertevallen' te vermijden waarin bacteriën of schimmels zich kunnen ophopen; een gladde afwerking om vuilaanhechting te voorkomen; geschikt voor werktemperaturen van -20 tot +90°C.

1) De melkbottelarij had gemiddeld elke 16 weken te kampen met defecte transportbandlagers. Foto: 279photo Studio/Shutterstock


NSK Silver-Lube® lagers weerstaan spoelvloeistoffen op bottellijntransportband

2) De hoge afdichtingsprestaties en corrosiebescherming van de NSK Silver-Lube® lagerunits met behuizing hebben de levensduur verlengd tot meer dan vijf jaar. Foto: NSK


NSK Silver-Lube® lagers weerstaan spoelvloeistoffen op bottellijntransportband

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers