www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK Silver-Lube® lagers bieden lange levensduur voor toepassingen in de voedingsindustrie

Permanent hoge snelheden, strenge hygiënische normen en uitdagende bedrijfsomstandigheden vragen om robuuste, betrouwbare lagers die zorgen voor een kosteneffectieve productie in voedsel- en drankenfabrieken. Elk lager dat in deze toepassingen worden gebruikt, moet op betrouwbare wijze corrosievorming voorkomen, wat een vaak voorkomende bedreiging is bij productielijnen die onderhevig zijn aan agressieve reinigingsbehandelingen.

Centraal in het NSK productaanbod voor de voedings- en drankindustrie staat de RHP Silver-Lube® reeks lagerunits. Deze innovatieve lagers zijn opgebouwd uit een groot aantal corrosiebestendige componenten, waaronder inserts met hoogwaardige roestvaststalen ringen en kogels, kooi, slingerschijven en stelschroeven. Bovendien zijn de inserts ingebouwd in een zeer sterke PBT thermoplastische behuizing met een roestvaststalen smeernippel.
 
Dankzij de uitstekende bescherming tegen corrosie, chemicaliën en reinigingsmiddelen is Silver-Lube® bestand tegen de zware bedrijfsomstandigheden in voedselfabrieken over de hele wereld. Een voorbeeld hiervan is een fabriek die jonge bladgroente verwerkt voor verkoop aan toonaangevende supermarkten. In deze fabriek was de oogstmachine voor bladgroente uitgerust met een groot aantal goedkope lagers, waarmee assen met verschillende diameters werden ondersteund. Helaas had de machine voortdurend te maken met storingen door het binnendringen van vuil en water in de lagers. Het gevolg was herhaaldelijke productiestilstand en, in sommige gevallen, geruïneerde oogsten.

NSK experts werden uitgenodigd om de toepassing en bedrijfsomstandigheden te beoordelen. Dit leidde uiteindelijk tot de vervanging van de bestaande lagerunits door Silver-Lube® units met een innovatieve slingerschijf afdichting en roestvaststalen lagers. Tijdens het daaropvolgende oogstseizoen deden zich slechts twee lagerdefecten voor, waardoor de productiviteit verbeterde en een besparing van €63.300 kon worden gerealiseerd dankzij aanzienlijk lagere productieverliezen.

Zoals dit succesverhaal illustreert, zijn Silver-Lube® lagerunits ideaal voor toepassingen waarbij frequente spoelbeurten, optimale hygiënenormen en een goede chemische bestendigheid over een breed temperatuurbereik vereist zijn.

Naast optimale bescherming tegen corrosie biedt Silver-Lube® duurzame en hittebestendige siliconenrubber afdichtingen die beschermen tegen het binnendringen van water of vuil, wat belangrijk is om het ontstaan van defecten te voorkomen en het uitwassen van het food-grade USDA H1 vet van het lager bij hoge temperaturen tegen te gaan. De roestvaststalen slingerschijf is een aanvulling op de afdichting die het binnendringen van bacteriën voorkomt en de weerstand van de afdichting tegen schokbeschadiging verbetert.

Andere voordelen van Silver-Lube® zijn: een verfvrije harsbehuizing die het risico van afschilferen uitsluit; een gladde afwerking om vuilafzetting te voorkomen; een holtevrij ontwerp om 'ongediertevallen' te vermijden waarin bacteriën of schimmels zich kunnen ophopen; geschikt voor werktemperaturen van -20 tot +90°C; een lange levensduur en lage cost of ownership. Silver-Lube® is verder NSF goedgekeurd en voldoet aan strenge normen voor de bescherming van de volksgezondheid.

Een ander opmerkelijke eigenschap is het vermogen van Silver-Lube® lagerunits om elke beginnende uitlijnfout als gevolg van verkeerde montage op te vangen, dat ze ideaal maakt voor gebruik in machines in voedsel- en drankfabrieken, zoals schudders, vullers, centrifugescheiders, bottelmachines en transportbanden.

Silver-Lube® lagerunits zijn verkrijgbaar in kussenblok, tweebouts flens, vierbouts flens en take-up unit configuraties.

1) De bladoogstmachine is voorzien van een groot aantal lagerunits om assen met verschillende diameters te ondersteunen.


NSK Silver-Lube® lagers bieden lange levensduur voor toepassingen in de voedingsindustrie

2) Door de uitstekende bescherming tegen corrosie, chemicaliën en reinigingsmiddelen is Silver-Lube® zeer interessant voor voedselfabrieken.



NSK Silver-Lube® lagers bieden lange levensduur voor toepassingen in de voedingsindustrie

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers