www.technologieenindustrie.com
Schoeller Allibert

SCHOELLER ALLIBERT KRIJGT EFSA-GOEDKEURING VOOR INNOVATIEF RECYCLINGPROCES

Dankzij het recyclingproces van Schoeller Allibert, goedgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority), kunnen kruidenierszaken voortaan hun oude, inruilbare verpakkingen laten recyclen om er nieuwe, hoogwaardige bakken voor de voedingsindustrie mee te maken.

SCHOELLER ALLIBERT KRIJGT EFSA-GOEDKEURING VOOR INNOVATIEF RECYCLINGPROCES
Schoeller Allibert is een van de eerste fabrikanten van inruilbare verpakkingen die de EFSA-goedkeuring verwerft, toegekend voor de recycling- en herverwerkingsprocessen in zijn vestigingen te Murcia (Spanje), Monheim (Duitsland) en Hardenberg (Nederland). Het goedgekeurde proces houdt het recyclen in van kratten voor voedingsmiddelen in polyethyleen met hoge dichtheid (PEHD) en polypropyleen (PP), om er nieuwe bakken mee te maken die met voedingsmiddelen in contact komen. Dit proces werd ontwikkeld zodat detailhandelaren beter kunnen voldoen aan de steeds strikter wordende duurzaamheid doelstellingen.

Traditioneel werden oude of beschadigde kunststof bakken gerecycled voor een ander gebruik, maar ze konden niet opnieuw in de toeleveringsketen van voedingsmiddelen worden ingezet omdat de kunststof niet gecertificeerd was voor rechtstreeks contact met verse producten zoals fruit en groenten, vlees en vis, of bakkerijproducten.

Ludo Gielen, de hoofdverantwoordelijke voor Marketing en Innovatie bij Schoeller Allibert, legt het proces uit: “Wanneer kratten voor voedingsmiddelen vervangen moeten worden omdat ze oud of beschadigd zijn, kunnen ze naar een van onze drie faciliteiten met EFSA-erkenning worden gebracht om ze te recyclen. Op voorwaarde dat ze in een gecontroleerd kringloopdistributiesysteem werden gebruikt, waardoor traceerbaarheid van de herkomst mogelijk is, kunnen we gebruikt PEHD- en PP-materialen recyclen en vermalen om er nieuwe kratten mee te maken voor gebruik in de toeleveringsketen van voedingsmiddelen en verse producten.

“Wanneer ze naar Schoeller Allibert zijn teruggebracht, worden ze eerst geïnspecteerd. Daarna worden ze vermalen tot vlokken, die gewassen en gedroogd worden voordat ze naar de spuitgietzone worden overgebracht. Vervolgens beginnen ze een nieuw leven als nieuwe kratten en kisten die goedgekeurd zijn voor contact met voedingsmiddelen. Dit betekent dat de kleinhandelaren hun inefficiënt geworden bakken kunnen vervangen door gloednieuwe inruilbare bakken zonder vervuiling en zonder afval. In een tijdsbestek van enkele weken wordt zo een duurzame verpakkingscyclus gecreëerd. De koolstofvoetafdruk van inruilbare verpakking is nu al veel lager dan bij wegwerpverpakking. Door inruilbare verpakking te recyclen, wordt deze impact nog meer teruggeschroefd. Bovenop de milieuvoordelen, zorgen gerecyclede bakken ook nog eens dat de kapitaalkost voor de kleinhandelaar wordt terug gebracht.”

Tijdens het spuitgietproces worden de PEHD- of PP-vlokken tot 250ºC verwarmd. Hierdoor wordt het risico voor microbiologische besmetting weggenomen, gezien achtergebleven deeltjes bij deze hitte niet kunnen overleven. Verder worden in geen enkel stadium van het proces extra chemische stoffen gebruikt, teneinde een hoogwaardig, hygiënisch eindproduct te garanderen.

Het EFSA-goedgekeurde recyclingproces is een nieuwe industriële primeur van Schoeller Allibert wanneer het op duurzaamheid aankomt. De groep was daarvoor ook al de eerste verpakkingsfabrikant die de koolstofvoetafdruk voor de volledige levenscyclus voor specifieke producten liet definiëren en onafhankelijk liet controleren. Dit toonde aan dat de koolstofvoetafdruk van zijn inruilbare producten gemiddeld 68 procent lager ligt dan bij karton – slechts 26 kg CO2e voor elk van zijn best verkopende Maxinest producten. Deze impact wordt nog verder verminderd wanneer gerecyclede bakken in het productieproces gebruikt worden.

Ludo Gielen voegt hieraan toe: “Nu onze recycling faciliteiten goedgekeurd zijn, kunnen we producten aanbieden waarmee kruidenierszaken kunnen voldoen aan doelstellingen voor duurzaamheid maar ook aan strikte normen inzake voedselveiligheid en hygiëne. De gemalen producten afkomstig uit gerecycled materiaal zijn volledig in overeenstemming met Artikel 4 van de EU-verordening 282/2008, zodat onze klanten de garantie krijgen voor veiligheid en geschiktheid bij contact met voedingswaren.”

Surf naar www.schoellerallibert.com voor meer informatie

Opmerkingen voor de uitgevers
Gelieve aanvragen voor opsplitsing van de kleuren te versturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers