www.technologieenindustrie.com
Danfoss News

Hoe smart is deze 3D-geprinte zwerfkei?

De primeur in Nederland – een 3D geprint huis van beton. Druk op de startknop en in slechts een paar dagen kunt u uw nieuwe huis gebouwd van beton betreden, gemaakt door een 3D-printer. Deze nieuwe manier van leven is nu realiteit geworden voor een stel in Eindhoven. Wij zorgen ervoor dat hun huis comfortabel verwarmd is.

Hoe smart is deze 3D-geprinte zwerfkei?

Veel van de smart home-faciliteiten in het huis, zoals ventilatie, verlichting, deursloten en verwarming, worden via één app bediend. Wooninvesteerder Vesteda ziet een grotere rol voor huisautomatisering. “Het monitoren van het ventilatiesysteem en temperatuurregeling maakt beter onderhoud mogelijk. Hiermee voeg je waarde toe voor de bewoner door te voorkomen dat mankementen ongemerkt leiden tot hogere energielasten of vermindert comfort in de woning”, aldus Raymond Schäperkötter, Technical Acquisition & Development Manager bij Vesteda.

Open protocol wint
Het 3D-geprinte huis is voorzien van Danfoss Icon kamerthermostaten met een open communicatieprotocol software waardoor de verwarmingsbesturing deel kan uitmaken van het IoT-platform van het bedrijf SWYCS. Om maatwerk te kunnen leveren en werkelijk in te spelen op de behoeften van bewoners, moet je, volgens Rene Riemens Directeur bij SWYCS, aan de slag met bewezen technieken van gespecialiseerde partijen. De heer Riemens geeft aan: “Ook bij dit project hebben we de focus gehad op fabrikanten die reeds werken met een open communicatieprotocol. Het ventilatiesysteem werkt met KNX, de klimaatregeling met het Zigbee protocol en de verlichting met Z-wave. Alle systemen werken autonoom voor maximale betrouwbaarheid. Uitval van internet heeft dus geen directe gevolgen voor de werking van deze systemen."

De bewoner gebruikt één app (één toegangspunt) om zijn woning te bedienen en inzicht te krijgen in het energieverbruik.

Sales Manager Ed Vissenberg, benadrukt de samenwerking met klanten aan dit bijzondere project:
"Ik heb geleerd dat we door onze inspanningen te concentreren op oplossingen met open protocollen toegang hebben tot een veel bredere markt. De ontwikkelaars waarmee we hebben gewerkt, hebben maximale vrijheid nodig om nuttige en relevante oplossingen aan hun klanten te bieden. We kunnen hen helpen met onze specifieke kennis over verwarmingsinstallaties, terwijl zij zich concentreren op het eenvoudig maken van complexe dingen voor de eindgebruiker", zegt hij.


Hoe smart is deze 3D-geprinte zwerfkei?

De eigenaren verhuisden in april van dit jaar naar het 3D-geprinte huis.

Ed Vissenberg, Sales Manager:
"Het interessante aan dit project was om te zien dat er geen goed of fout is bij het kijken naar smart home mogelijkheden. Uiteindelijk komt het allemaal neer op wat de klant verwacht van intelligente technologie. Het kan de wens zijn om je huis te automatiseren, energie te besparen, meer comfort te bieden of zelfs het onderhoud te verbeteren."

Feiten:
Het eerste 3D-geprinte huis is ontstaan uit een samenwerking van de Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos.

www.danfoss.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers