www.technologieenindustrie.com
HURON

Mécanat Precision schaft Huron MX 12 M 5-assig freescentrum aan

Mécanat Precision, een bedrijf uit de Euclide Industrie Group, heeft onlangs een Huron MX 12 M 5-assig freescentrum besteld. Deze veelzijdige machine kan complexe bewerkingen uitvoeren op onderdelen die gebruikt worden in de ruimtevaart en in energietoepassingen. Huron onderscheidde zich van zijn concurrenten met een voorstel voor een speciale configuratie van de freesmachine. Deze aanpak heeft zich uitbetaald, want Mécanat Precision deed een flinke investering in een industrieel kapitaalgoed dat naar verwachting de komende 20 jaar operationeel zal zijn!

Mécanat Precision schaft Huron MX 12 M 5-assig freescentrum aan
Huron’s MX 12 M freescentrum aan het werk in de fabriek van Mécanat Precision.

Ingegeven door de behoefte om zijn productiviteit verder te verhogen en te maximaliseren, besloot Mécanat Precision in 2013 tot de aankoop van het nieuwste generatie bewerkingscentrum, dat in staat is om machineonderdelen te bewerken tot een grootte van 1500 × 1500 × 1000 mm. Van de meer dan 10 fabrikanten waarmee contact werd opgenomen, werden Huron en twee andere door Mécanat Precision uitgenodigd om in lijn met de specificaties een voorstel in te dienen. Huron’s MX 12 M freescentrum werd gekozen vanwege de technische capaciteiten. Hoewel de werkstukgrootte theoretisch haalbaar bleek, resteerde nog het probleem van de geometrische toegankelijkheid voor bepaalde complexe bewerkingen.

Mécanat Precision schaft Huron MX 12 M 5-assig freescentrum aan

 
Mécanat Precision schaft Huron MX 12 M 5-assig freescentrum aan

Het centrum bewerkt onderdelen met een volume van maximaal 2,25 m3.

"Huron is een kleinschalig Frans mkb-bedrijf. Hoewel we werken met een distributienetwerk, doen we ook rechtstreeks zaken met onze klanten. We maken gebruik van onze technische en engineering vaardigheden om onze producten af te stemmen op hun behoeften. Bij Huron hechten we er groot belang aan dat we voldoen aan de eisen van onze klanten. Deze filosofie stelt ons in staat om in elke fase van de besluitvorming technische ondersteuning te bieden en volledig te begrijpen op welke punten onze producten moeten worden aangepast," vertelt sales engineer Yvano Créma.

Huron’s technische ontwerpers ontwikkelden bijvoorbeeld een speciaal onderdeel dat vervolgens op maat werd gegoten.

Huron’s Application afdeling maakte voor Mécanat Precision een video met CAD simulaties die duidelijk tonen hoe met de voorgestelde oplossing de meest complexe onderdelen bewerkt kunnen worden.

Flexibel en modulair, voeren de Huron MX multifunctionele freescentra 5-assige en 5-vlaks bewerkingen uit, van voor- tot nabewerking, in een enkele klauwplaat. De MX serie combineert kracht, snelheid en nauwkeurigheid. Het voert 5-assige bewerkingen uit op werkstukken met een gewicht tot 4000 kg, snijdt moeilijke materialen in een minimum van tijd en realiseert met een zeer grote nauwkeurigheid contouren en profielen.

Mécanat Precision gebruikt het MX 12 M bewerkingscentrum voor de productie van onderdelen die worden gebruikt in ruimtevaarttoepassingen, zoals onderdelen voor motorafdekkingen en structurele delen, alsmede onderdelen van industriële gasturbines, zoals rijen leischoepen en zelfs waaiers en leischoepen van centrifugaal compressoren.

Mécanat Precision schaft Huron MX 12 M 5-assig freescentrum aan

Jean-Marie Jacquet (CEO van Mécanat Précision).

"We hebben voor Huron gekozen omdat hun oplossing exact is afgestemd op de behoeften van onze klanten, terwijl de concurrerende oplossingen standaard uit de catalogus kwamen. Alles is goed gegaan sinds we de machine begin dit jaar in bedrijf hebben genomen. Huron levert zijn technische bijstand in de vorm van fine-tuning en de integratie van het gereedschappenmagazijn met de besturingssoftware.
Deze investering heeft ons ook in staat gesteld de kwaliteit van de door ons geproduceerde werkstukken van deze omvang te verbeteren en daarmee ons imago. Als subcontractor moeten onze technische mogelijkheden op één lijn staan met die klanten voor wie wij of een alternatieve producent zijn, of de enige producent zijn. We maken nu werkstukken van 2,2 m3 met een nauwkeurigheid tot op een honderdste. Onze klanten waarderen bijvoorbeeld de automatische scanfunctie die wordt gebruikt voor de productie van lucht- en ruimtevaart componenten en andere typen werkstukken uit ruwe gietstukken. Het apparaat scant enkele gedefinieerde punten, bepaalt de balancering en voert de bewerking uit. Dit stelt ons in staat ons klantenbestand verder uit te breiden en menselijke fouten bij bewerkingsprocessen uit te sluiten. Een onderdeel kost tussen de € 50 en € 100.000 en kan zelfs uniek zijn. Fouten kunnen we ons niet veroorloven! We hebben nu een complete productielijn waarop alles mogelijk is, van simulatie tot de productie van prototypen en kleine series," aldus Jean-Marie Jacquet, CEO van Mécanat Précision.

Mécanat Precision schaft Huron MX 12 M 5-assig freescentrum aan


Mécanat Précision, onderdeel van de Euclide Industrie Groep
Opgericht in 1998, is Mécanat Precision is een vereenvoudigde vennootschap op aandelen (SAS) met een geregistreerd kapitaal van € 300.000. Het realiseert een omzet van € 6.500.000 en telt 49 medewerkers. Mécanat Précision werkt samen met 40 vaste klanten, waarvan 90% grote namen, in Frankrijk en in het buitenland. Het bedrijf is gespecialiseerd in prototypes en kleine series onderdelen, vervaardigd uit hardmetalen (titanium, Inconel, roestvast staal, enz.). Het bedrijf produceert vijf werkstukken per week en heeft een installed base van 20 machines in de fabriek, die worden bediend door 48 werknemers. Mécanat Précision voltooide onlangs een investeringsproject van € 1.800.000, dat twee andere machines en gebouwen omvatte. Het project werd mede gefinancierd door de Franse regio Limousin dat zo bijdroeg aan de uitbreiding van het bedrijf.

Bestaande uit Mécanat Précision en Moreton, genereert de Euclide Industrie Group (www.euclide.pro) een omzet van € 14.000.000 met in totaal 100 medewerkers. Dit familiebedrijf levert uitsluitend diensten aan grote namen in de energie- (Cameron, Dresser-Rand, Alstom, GE, enz.), lucht- en ruimtevaart- (Snecma, Techspace, Turbomeca, Messier-Bugatti-Dowty, enz.), mijnbouw (Metso , enz.) en gereedschapmachine-industrie (Comau, NTN-SNR, enz.). Het levert complete of gedeeltelijke bewerkingen en assemblage, inclusief warmte- en oppervlaktebehandelingen, voor middelgrote installaties en onderdelen, hardmetalen, prototypes, kleine en middelgrote series en terugkerende onderdelen. Het werkt met een installed base van 28 machines, waaronder parallelle en verticale draaibanken en een 5-assig bewerkingscentrum, met een capaciteit van 100 tot 2500 mm.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers