www.technologieenindustrie.com
Verlinde

De metaalgieterij Loiselet heeft zijn productie opnieuw in Frankrijk gevestigd, in een nieuwe vestiging in Dreux. De nieuwe fabriek is hyper-geautomatiseerd en uitgerust met elektrische takels van Verlinde.

De metaalgieterij LOISELET is gespecialiseerd in staalproducten, gevestigd in Dreux, op 70 km ten oosten van Parijs. Het bedrijf werd opgericht in 1850 door César Loiselet en is altijd eigendom van de familie gebleven. Vandaag staat de vijfde generatie aan het roer met Sylvain Loiselet, Algemeen Directeur van het bedrijf, en zijn broer Sébastien Loiselet. De zesde generatie is in wording met de komst van de kinderen die stilaan op verschillende niveaus hun plaats innemen.

De metaalgieterij Loiselet heeft zijn productie opnieuw in Frankrijk gevestigd, in een nieuwe vestiging in Dreux. De nieuwe fabriek is hyper-geautomatiseerd en uitgerust met elektrische takels van Verlinde.
Terugkeer van de productie in Frankrijk
Omwille van economische redenen werd de productie in 2001 naar een fabriek in China verhuisd. In 2011 werden de voorwaarden om opnieuw in Frankrijk te gaan produceren gunstiger, daarom werd met een fabricage-eenheid begonnen in Dreux.
Deze terugkeer naar Dreux bood heel wat voordelen met betrekking tot de kwaliteit van de producten, het reactie vermogen op nieuwe projecten, logistiek, levertijden en transportkosten. De belangrijkste afzetmarkten van LOISELET bevinden zich immers in Europa en Noord-Amerika (USA en Canada).
2012 was het jaar waarin een hyper-geautomatiseerde fabriek van 8000m² geopend werd in Dreux. Er werken 92 mensen, 6 in het studiebureau en 60 in de productie. Van meet af aan werden twee smeltovens opgestart die in combinatie werken en een smeltvermogen hebben van 12 Ton/uur. De productiesnelheid van de fabriek stijgt snel. Voorzien wordt dat de omzet zal stijgen van 12M€ in 2013 tot 35M€ wanneer de productie op volle capaciteit draait binnen een periode van 3 jaar. Op dat ogenblik zal de vestiging in China waarschijnlijk gesloten worden.

Hantering van zware stukken
Het gewicht van de stukken die worden gehanteerd ligt tussen de 20 en 400 kg, een degelijke voorziening om te kunnen laden en lossen is dus onmisbaar. Vanaf de planningsfase van de fabriek werden elektrische takels als een belangrijk onderdeel in de productieketen beschouwd. Er werd gekozen voor het Verlinde EUROSYSTEM STAAL, in combinatie met de Verlinde Eurochain VL elektrische kettingtakels. Het hijsen/zakken van de takels wordt elektrisch bestuurd, de horizontale verplaatsing van de lasten gebeurt handmatig. Het intern studiebureau heeft de draagstructuur ontworpen voor de EUROSYSTEM hangbanen conform de normen die van toepassing zijn en de installatie werd gecontroleerd en goedgekeurd door Coface.

Verlinde-takels in de ateliers

• In de afbraam werkplaats staat een werkpost met een EUROCHAIN VL-takel die het mogelijk maakt lasten te verplaatsen over een afstand van 10 m.
• De fabriek heeft voor het oppakken van stukken waar gaten moeten geboord worden, of voor het tappen van een schroefdraad of voor vlak slijpen, twee geautomatiseerde machines met vijf assen, die bevoorraad worden door 2 takels van het nieuwe EUROCHAIN VR-gamma.
• Sommige stukken moeten voorzien worden van verf. De verf-lijn gebruikt twee technieken, onderdompeling en spuiten. Twee takels bedienen zowel de ene als de andere werkpost.
• In de straal werkplaats worden metalen microballetjes met een snelheid van 80m/s geprojecteerd om de stukken kaal te strippen. Vier Verlinde-takels voorzien van elektromagneten maken de productie mogelijk.

Tot slot is er geen gieterij zonder gietvorm en de gietvorm werkplaats is een noodzakelijk onderdeel voor de kwaliteit van de producten. Dit werkplaats kan 80 gietvormen per uur produceren. De EUROCHAIN VR-takel, die hier gebruikt wordt en uitgerust is met een elektrische besturing voor hijsen/zakken, zorgt voor het transport van het gietvorm-model in aluminium naar het produktiekader van de gietvorm in zand. Negen identieke VERLINDE-takels verplaatsen dus alle zware stukken in de LOISELET-fabriek in Dreux. Voor Camille Loiselet, verantwoordelijk voor de marketing en het contact met de leveranciers, was de keuze voor VERLINDE vanzelfsprekend, gelet op de nabijheid van het agentschap VERLINDE, de prijs/kwaliteitverhouding van het materiaal en de betrouwbaarheid, en niet te vergeten: het onderhoud en reparaties worden vereenvoudigd dankzij een homogeen takel-park.

De metaalgieterij Loiselet heeft zijn productie opnieuw in Frankrijk gevestigd, in een nieuwe vestiging in Dreux. De nieuwe fabriek is hyper-geautomatiseerd en uitgerust met elektrische takels van Verlinde.
 
Een grote verscheidenheid van producten
De staalgieterij LOISELET maakt producten in grijs staal (gelamelleerd grafiet), en GS-staal (sferoïdaal grafiet) voor verschillende markten:

De industrie (85% van de omzet) is actief in markten zoals landbouwmateriaal, de spoorwegsector en de sector openbare gebouwen en werken. Het openbaar wegennet (10% van de omzet) vraagt een grote diversiteit aan producten zoals riooldeksels, kijkgaten, sterfputten, etc… De kunstmarkt met staal en het stedelijk meubilair is goed voor 5% van de omzet: fabricage van lantaarns, schouwplaten, roosterplaten, zitbanken, fonteinen, bloembakken etc…

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers