www.technologieenindustrie.com
Verlinde

Het meest geavanceerde artistiek glas vereist de meest geavanceerde technologie

In het hart van het historisch centrum van Venetië staat een nieuwe hijsinstallatie. Deze installatie is robuust maar nauwkeurig in haar bewegingen, en wanneer de vrachtschepen volledig geladen of gelost zijn, "verdwijnt" de installatie volledig uit het zicht. Alle takels en hijsmiddelen- zoals de EUROCHAIN kettingtakel, de ZHR Heavy Duty Handkettingtakel, de ME lieren en de PLV rateltakels – zijn geleverd door Verlinde.

Het meest geavanceerde artistiek glas vereist de meest geavanceerde technologie
Afb. 1 - Angelo Orsoni srl produceert geglazuurde en bladgoud mozaïek tegels, materialen die voornamelijk worden toegepast in decoraties en kostbare stofferingen.

De firma Angelo Orsoni is in 1888 opgericht in Venetië, in het historische Cannaregio. In 1903 is het bedrijf verhuisd naar het huidige hoofdkwartier waar met de hand geglazuurde en bladgoud mozaïek tegels worden geproduceerd. Deze materialen worden voornamelijk gebruikt in decoratie en kostbare stofferingen.
Net als alle andere bedrijven in de lagune heeft ook Angelo Orsoni een "waterpoort", het equivalent van een oprit op het vasteland. Het transport van inkomende en uitgaande vrachten wordt uitgevoerd via schepen die vrij toegang hebben tot de Rio del Battello.

Van het kanaal op het vasteland
Onlangs besloot Angelo Orsoni te investeren in een hijsinstallatie voor het laden en lossen van vrachten en pallets afkomstig van schepen naar het vasteland. Deze werkzaamheden werden voorheen uitgevoerd met schepen die uitgerust waren met kranen. De kranen plaatsten de ladingen op de steiger en het materiaal werd dan verplaatst en opgeslagen met behulp van een palletwagen. Omdat de bestrating niet gelijkmatig is en overhelt naar het kanaal bestond het risico dat de lading zou slippen en in het kanaal terecht zou komen. Een ander obstakel is dat bij "hoog tij" het laden en lossen vaak wordt belemmerd.
"Onze voornaamste doelstelling was het verlagen van de transportkosten omdat het gebruik van een schip met een hydraulische kraan 50% meer kost dan een schip zonder kraan," verklaart Liana Melchior, External Relations Manager bij Angelo Orsoni. "We wilden bovendien de toegang tot de vaartuigen vereenvoudigen. De kade ligt aan een kanaal waar enkel vaartuigen met een maximum breedte van 240 cm mogen varen, terwijl de schepen voorzien van een kraan een minimum breedte hebben van 270 cm.
Voor iedere keer dat een vaartuig dat de limiet overschrijdt wil passeren, moet een speciale aanvraag worden ingediend bij het Waterruimte Departement van de gemeente. Doorgaans moet in de helft van de gevallen een dergelijke aanvraag worden ingediend.
De nieuwe hijsinstallatie biedt ons de mogelijkheid lasten tot 1600 kg te laden op schepen zonder kraan." Ten slotte wilde het bedrijf haar interne opslagruimten optimaliseren. "We hebben geen vorkheftruck," zegt Stefano Giambino, Production Manager bij Angelo Orsoni. "Een takel biedt ons de mogelijkheid 2 pallets te stapelen en zo behouden we meer werkruimte. Om de balken te hijsen (ca. 3 ton) werden speciale mechanische vijzels specifiek gefabriceerd."
Naast de hierboven beschreven verwachtingen was het noodzakelijk een installatie te ontwerpen met een lage "visuele" impact. "In het historische centrum van Venetië is het verboden veranderingen aan te brengen aan de voorgevels, zelfs van gebouwen zonder een speciale waarde. Daarom moest de hijsinstallatie verplaatsbaar zijn. Bovendien stroomt de locatie van de nieuwe installatie bij hoog tij regelmatig over, dus het is belangrijk materiaal te gebruiken dat beschermd is tegen oxidatie en zout." {}
Uit een selectie van drie leveranciers ging de voorkeur uit naar Handel Sollevamenti. "Ondanks het aanbod van een bedrijf dat veel meer ingeburgerd is in Venetië (elke scheepswerf heeft vergelijkbare hijsinstallaties in bedrijf) hebben we gekozen voor Handel Sollevamenti. Ze boden het beste antwoord op onze behoeften en hadden de meeste aandacht voor het gebruikte materiaal," benadrukt Dhr. Giambino. "We stelden vooral hun beschikbaarheid voor een initieel onderzoek op prijs, hun supervisie tijdens de bouwfase in onze werkplaats, en hun aanbod, compleet met technische tekeningen ontworpen op 3D design software en het beheer van de montagewerken."

Het meest geavanceerde artistiek glas vereist de meest geavanceerde technologie

Afb. 2 – Buitenaanzicht van de Angelo Orsoni srl oven. In het bedrijf worden veel processen nog met de hand uitgevoerd.

Een "aangepaste" oplossing

"Om de specifieke uitdagingen bij deze toepassing op te lossen (hellende bestrating, constant hoog tij en de aanwezigheid van 4 kleine stenen randen) hebben we een dubbele portaalstructuur ontworpen en ontwikkeld, voorzien van een vaste balk en een mobiele arm, met een uitlading tot in het midden van het kanaal, waaraan een verrijdbare Verlinde EUROCHAIN kettingtakel is bevestigd met een laadvermogen van 1.600 kg," verklaart Federico Alcido, Sales Manager bij Handel Sollevamenti. De structuur kan volledig worden ingeschoven in de poort.
"In september vorig jaar hebben wij in Barcelona deelgenomen aan een internationale bijeenkomst met vertegenwoordigers uit 35 landen van kranenbouwers die Verlinde kraancomponenten en producten gebruiken. Daar hebben wij vastgesteld dat de Verlinde EUROCHAIN kettingtakel het best voldoet aan de specificaties van de klanten het best bestand is tegen de zware omstandigheden van de omgeving," aldus Dr. Alcido.

Het meest geavanceerde artistiek glas vereist de meest geavanceerde technologie
 
Afb. 3 - Het bedrijf heeft onlangs besloten te investeren in een nieuwe hijsinstallatie voor het laden en lossen van pallets van schepen naar het vasteland.

De Verlinde EUROCHAIN kettingtakel rijdt over de mobiele balk via een elektrisch aangedreven loopkat. Via een radiografische afstandsbediening is het mogelijk zowel de takel als de bewegingen van de mobiele balk te besturen, echter om slingeren te vermijden kan de mobiele balk niet bewegen tenzij de takel volledig ingeschoven is.
Zowel uit esthetische als uit veiligheidsoverwegingen is voor de stroomtoevoer en bediening van de Verlinde EUROCHAIN kettingtakel voor een kabelrups gekozen in plaats van de traditionele vlakkabel. "Op deze manier kunnen we voorkomen dat de bekabeling de lading in de weg zou kunnen zitten tijdens de werkzaamheden," verklaart Dr. Alcido.
Om bestand te zijn tegen de maritieme omgeving waarin de structuur is geïnstalleerd en om corrosie te voorkomen (waar men speciale aandacht aan heeft besteed tijdens de ontwerpfase) is de volledige structuur thermisch verzinkt en daarna gevernist in de kleur RAL 2011, de kenmerkende kleur van Handel Sollevamenti.
Het ontwerp is er op gericht om plotselinge, ongewenste of gevaarlijke bewegingen te voorkomen tijdens het verplaatsen van de ladingen van het schip naar het vasteland.
"Tijdens de montagewerkzaamheden konden we geen hulpmiddelen gebruiken zoals vorkheftrucks. Daarom is, naast ons talent, bijna het volledige gamma van Verlinde handkettingtakels ingezet: ZHR Heavy Duty handkettingtakels, ME lieren en PLV rateltakels,” vat Dr. Alcido samen.
Het complete systeem werd ontworpen met behulp van geavanceerde 3D-software en daarna gefabriceerd en voorgemonteerd in het hoofdkwartier van Handel Sollevamenti. De montage van het hele systeem on site bij de klant nam ongeveer een week in beslag. "Omwille van de speciale omstandigheden konden we ons geen vergissingen veroorloven," zegt Alcido.

Het meest geavanceerde artistiek glas vereist de meest geavanceerde technologie
 
Afb. 4 - In het historische centrum van Venetië is het verboden veranderingen aan te brengen aan de voorgevels, zelfs van gebouwen zonder een speciale waarde. Daarom is de hijsinstallatie verplaatsbaar

Een bedrijf gebaseerd op passie

Handel Sollevamenti, dat gebaseerd is in Porcia (Pordenone), en in 2013 zijn tiende verjaardag vierde, begon als productie- en onderhoudsbedrijf van zwenk- en loopkranen. De inspiratie van het bedrijf is om steeds weer producten te fabriceren van de beste kwaliteit, met een optimale zorg voor detail: de productie wordt daarom ondersteund door de professionele vaardigheden en de verworven expertise van alle werknemers. "Onze producten worden in de hele wereld gebruikt," benadrukt Dr. Alcido. Dit succes kan enkel worden verklaard op basis van de uiterste aandacht die het bedrijf heeft voor haar klanten en hun specifieke behoeften.
"Het belangrijkste standpunt van onze vader, de oprichter van het bedrijf, is dat de klant geheel tevreden moet zijn," voegt Alcido toe. In dit kader past ook de keuze voor Verlinde, wiens producten al meer dan 150 jaar bekend zijn om hun hoge kwaliteit. "Wij gebruiken motoren en takels van Verlinde in onze projecten omdat onze klanten de voordelen van deze keuze erkennen: weinig vervangingen van onderdelen, laag geluidsniveau, snelheid, etc. Bovendien is de Verlinde takel robuust, eenvoudig te monteren en het onderhoud is zeer eenvoudig. Hierdoor is de takel ook geschikt voor toepassingen in het buitenland."

Het meest geavanceerde artistiek glas vereist de meest geavanceerde technologie
 
Afb. 5 - Alle takels – zoals de EUROCHAIN kettingtakel, de ZHR Heavy Duty handkettingtakel, de ME lieren en de PLV rateltakels – zijn geleverd door Verlinde.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers