www.technologieenindustrie.com
EATON

Slimme oplossingen voor het net – Eaton helpt betrouwbaarheid van het net te verbeteren

Eaton, producent van diverse industriële producten, lanceert een geautomatiseerde versie van haar succesvolle SF6-vrije Ring Main Unit (RMU) Xiria. De nieuwe 12-24 kV middenspanningsschakelaar is voorzien van een Remote Terminal Unit (RTU) die toelaat om makkelijk data uit het netwerk te verzamelen, te verwerken, op te slaan en te transporteren. Deze informatie laat toe om het middenspanningsnet beter te beheren en zo de continuïteit te verbeteren.

Slimme oplossingen voor het net – Eaton helpt betrouwbaarheid van het net te verbeteren
Onderschrift: Eatons geautomatiseerde Xiria met RTU zorgt voor een continue werking

De evolutie van een centrale energieverdeling naar een net met gedecentraliseerde opwekking uit steeds meer groene energievormen gaat steeds sneller. Deze nieuwe vormen van energie worden opgewekt op variabele momenten en met een veranderlijke vorm en grootte. Dat vereist een aangepast, intelligent energiebeheer. Zeker op het middenspanningsniveau is er nog een grote nood aan automatisch schakelmateriaal, waarbij de gebruiker makkelijk alle belangrijke netparameters kan bekijken. Deze automatisering kan helpen om bijvoorbeeld netwerkfouten te detecteren van op de pc, zonder dat de servicedienst nog ter plekke moet gaan om de transfo’s in de verdeelstations te gaan bekijken. Het maakt diagnose efficiënter en verbetert de SAIDI (System Average Interruption Duration Index) en SIAFI (System Average Interruption Frequency Index)

De RTU is speciaal ontwikkeld voor RMU-toepassingen; tot 5 Xiria-panelen kunnen aangesloten en beheerd worden. Klanten hebben de keuze uit twee versies: de halfautomatische Xiria (SA) biedt monitoring op afstand, bescherming en een aantal communicatiemogelijkheden (IEC 60870-5-104, Modbus RTU). De volautomatische Xiria (FA) laat ook metingen en controles toe aan de middenspanningskant en op de transformator van de RMU (spanning, stroom en polariteit).
Door het meten van stroomsterkte en spanning aan de laagspanningskant en deze metingen te vergelijken met informatie uit slimme meters, kunnen anomaliën makkelijk gedetecteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een fout of een illegale afname van elektriciteit.

De RTU heeft een alarmfunctie en een gebeurtenissenopname, maar ook datalogging is mogelijk.
De programmering is eenvoudige en volledig overeenkomstig de IEC 61131-3 standaard.
Bovendien zijn ze ook voorzien van Ethernetpoorten en een draadloze modem, zodat u ook via webinterface het net kan monitoren en configureren.

Als er een fout in het elektriciteitsnet ontdekt is, zal de Xiria RMU automatisch de operator in de centrale verwittigen.
In de centrale worden de waarschuwingen en foutmeldingen weergegeven op een SCADA-systeem, zodat de operator snel gerichte actie kan ondernemen tegen de fout, of preventief kan optreden tegen een mogelijk probleem. Als het net voorzien is van bijkomende polariteitsindicatoren en de bijhorende logica, kan netuitval in vele gevallen gereduceerd worden tot maximaal enkele seconden zodat de hinder voor de consument tot een minimum beperkt wordt.

Eatons Xiria schakelsysteem voor middenspanningsnetten is een betrouwbare, economische en milieuvriendelijke oplossing voor RMU’s en industriële netten. Dankzij de door Eaton ontwikkelde techniek met vacuüm en vloeistof als isolator, kan het gebruik van het schadelijke SF6-gas vermeden worden.
Xiria is één van de meest compacte systemen in zijn genre en staat voor een hoge graad van veiligheid tijdens het gebruik. Het schakelmateriaal is geschikt voor toepassingen tot 24 kV. Typische applicaties zijn compacte transformatorhuizen voor de stroomverdeling van het elektriciteitsnet en in toegankelijke verdeelinrichtingen voor industrie en utiliteitsgebouwen; De Xiria is verkrijgbaar in een twee-, drie-, vier- of vijfpaneelsuitvoering. Alle panelen zijn ondergebracht in één enkele behuizing.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers