www.technologieenindustrie.com
Verlinde

RATP en Verlinde: een sterke samenwerking

Miljoenen passagiers die dagelijks het openbaar vervoer gebruiken in de regio van Parijs weten dat deze enorme infrastructuur op elektriciteit werkt, maar bijna niemand is zich bewust van de technische deskundigheid die daarachter zit om ervoor te zorgen dat de netwerken 24u/24u en 365 dagen per jaar met elektrische energie gevoed worden. Zover ik mij herinner, als beambte van de RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens), heeft de metro nooit een algemene stroomonderbreking gekend. Het ruime gebouw van de RATP, gebouwd in de jaren 1960, herbergt één van de vier hoogspanningsstations die via een netwerk met zeven andere stations het metro-RER-tram netwerk van elektrische energie voorziet, evenals de bureaus en werkplaatsen van de RATP.Aangezien de veiligheid van de energievoorziening een basisregel is voor de RATP, zijn op het Lamarck station twee EDF elektriciteitsvoorzieningen van 63.000V aangesloten op hoogspanningszekeringen. Elke elektriciteitstoevoer voedt een transformator die de spanning zal verlagen tot 15000V, om na doorgang via de gelijkrichters 1500Vcc te bieden voor het RER-netwerk en 750Vcc voor tram en metro. De twee transformatoren, hoofdzekeringen en gelijkrichters spelen dan ook een strategische rol bij de werking van de RER, trams en metro's. Als aanvulling op deze elektriciteitsvoorziening staat eveneens een operationeel stroomaggregaat van 1.500 KW ter beschikking. In geval van algemene stroomonderbreking zal deze stroombron zorgen voor de elektriciteitsvoorziening van de veiligheidsapparatuur, roltrappen, verlichting, enz. Aangezien het om een veiligheidselement gaat, wordt het stroomaggregaat regelmatig ingeschakeld om een onberispelijke werking te garanderen.

RATP en Verlinde: een sterke samenwerking
Verlinde takels hanteren zware lasten.
Zowel qua gewicht als qua grootte is de uitrusting van het hoogspanningsstation Lamarck extra groot en zijn aangepaste werktuigen nodig om deze te hanteren. In april 2011 werd een portaalkraan geïnstalleerd ter vervanging van de apparatuur die al meer dan veertig jaar oud was. Om aan meerdere behoeften te voldoen, werd deze nieuwe portaalkraan uitgerust met twee takels. De ene, met dubbele haak, kan een lading van 70 ton opheffen. De andere is een hulptakel die een last van 10 ton kan dragen. Beide takels bewegen op dezelfde looprail en zijn perfect op elkaar afgestemd.

Voor Eric Serra Bel, verantwoordelijke van onder andere hefverrichtingen: « De takel van 70 ton is nodig voor het opheffen van een transformator. Hij is onontbeerlijk en de betrouwbaarheid is van vitaal belang, omdat in geval van storing of onderhoud dit het sleutelelement van onze interventie is. We zullen hem natuurlijk nauwelijks nodig hebben, het vervangen van een transformator gebeurt zeer zelden en is helemaal niet wenselijk, maar deze takel van 70 ton moet er zijn, en steeds operationeel. De takel van 10 ton daarentegen wordt heel dikwijls gebruikt voor het laden en lossen van materieel, het hanteren van kabelhaspels, hijsstroppen, meetinstrumenten , consoles, hoofdzekeringen of de nodige uitrusting van het stroomaggregaat. Bovendien is deze van essentieel belang tijdens de hantering van een transformator om de hijsstroppen op te heffen en aan de dubbele haak van de 70 ton takel te hangen. U moet weten dat alles wat hier wordt behandeld zwaar en volumineus is. »

Een selectie portaalkranen
Altijd in dezelfde geest van servicekwaliteit en -betrouwbaarheid, werd na veertig jaar goede en trouwe dienstverlening besloten om de hefapparatuur te vervangen. In overeenstemming met de procedures van kracht bij de RATP, werd een overleg gepleegd. Volgens Eric Serra Bel, "voor dit type materiaal met een lange levensduur, is de prijs natuurlijk een belangrijke factor in de keuze tussen verschillende leveranciers, maar staan voor ons, die voor de apparatuur verantwoordelijk zijn, andere criteria voorop. Inderdaad, in een strategisch station als dit, dat voor de stroomverzorging van het netwerk zorgt, is het voor de RATP belangrijk dat de herkomst van het materieel, het onderhoud op lange termijn, de reactiesnelheid van de serviceverlening en de technische capaciteiten in aanmerking worden genomen.

RATP en Verlinde: een sterke samenwerking

De RATP regels respecteren
François Mathys, technisch directeur van de firma Manulec, gespecialiseerd in hef- en verladingsapparatuur, benadrukt: « We werken al vele jaren met de technische diensten van de RATP. Daarom kennen we hun selectiecriteria wat materieel betreft Deze portaalkraan werd geïnstalleerd voor een minimum periode van dertig jaar. Daarom hebben we ons zeker niet beperkt tot een uitrusting die voldoet aan de vereisten van vandaag, dus zijn we uitgegaan van een portaalkraan van 120 ton die we gedeclasseerd hebben tot 70 ton. Om het laadvermogen ervan te valideren, hebben we de apparatuur bij ontvangst getest met 90 ton, in alle veiligheid en in overeenstemming met de 125%-last norm. Bovendien ging onze voorkeur uit naar een takel met dubbele haak, waarmee de strop in evenwicht wordt gebracht met een perfecte verdeling van het materieel. Men moet zich realiseren dat de hijsstroppen zwaar genoeg moeten zijn voor de takel van 10 ton, die onontbeerlijk is voor het goede verloop van een minimum twee uur durende handeling. »

De indruk die dit hoogspanningsstation, gebouwd in de jaren '60, uitstraalt, geeft een perfect beeld van de bedrijfsfilosofie van de RATP : Bouwen om te blijven.
 
RATP en Verlinde: een sterke samenwerking

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers