www.technologieenindustrie.com
EPLAN

Met EPLAN Harness proD is per ingang van 1 juli 2012 het aanbod uitgebreid - EPLAN voegt kabelboom software toe aan het assortiment

EPLAN heeft de ontwikkeling- en verkooprechten overgenomen van EPLAN Harness proD, de gevestigde 3D/2D software voor kabelboom engineering. Het contract tussen softwareontwikkelaar Linius Technologies en EPLAN Software & Service werd op 28 juli 2012 ondertekend. Door deze uitbreiding van haar portfolio kan EPLAN haar klanten nu nog uitgebreidere ondersteuning bieden bij alle aspecten van bekabeling.

Met EPLAN Harness proD is per ingang van 1 juli 2012 het aanbod uitgebreid - EPLAN voegt kabelboom software toe aan het assortiment
De strategische aankoop van de EPLAN Harness proD software biedt interessante potentiële mogelijkheden op internationale markten. Het stelt EPLAN in staat om nieuwe industriesectoren te ontginnen, waaronder de apparatenbouw, spoorweg- en gespecialiseerde voertuigtechnologie, luchtvaart, telecommunicatie en medische technologie. Tegelijkertijd is er sprake van een groeiende vraag vanuit het eigen klantenbestand voor de implementatie van 1:1 aansluitingen via kabelbomen, aangezien het aantal printplaten in schakelkasten en -apparatuur steeds groter wordt. Deze nieuwe software is de perfecte aanvulling op EPLAN Platform,  Klanten kunnen profiteren van deze consistente procesintegratie, aangezien alle fasen van het ontwikkelingsproces worden ondersteund, van planning via engineering tot en met kabelboom ontwerp en productie. "De aankoop van de EPLAN Harness proD software maakt ons portfolio compleet om wereldwijd aan alle technische eisen te voldoen. Het geeft ons ook een aanzienlijk concurrentievoordeel, vooral internationaal," zegt Maximilian Brandl, voorzitter van de Raad van Bestuur van EPLAN Software & Service. De leverancier van oplossingen is van plan om de software vanaf herfst 2012 internationaal te distribueren onder de naam "EPLAN Harness Expert".

Open voor de IT-markt
EPLAN Harness proD is een eenvoudig te gebruiken softwarepakket dat alle aspecten van kabelboom engineering volledig ondersteunt. Typische kabelboom of bedrading ontwerpprocessen worden door de software in 3D weergegeven. Alle 2D productiedocumenten worden door het systeem gegenereerd, hetgeen leidt tot aanzienlijke openheid wat betreft de import en export van third-party systemen in het ontwerp, het beheer en de productie. De integratie tussen het EPLAN Platform en EPLAN Harness proD levert alle relevante informatie over de bekabeling, zoals kabelspecificaties, bron/doel informatie en bundel- en aansluittaken. Deze geïntegreerde workflow reduceert engineeringtijd en -kosten.

Eén workflow: ontwerp van mechanische systemen inclusief kabelboom
De software biedt verschillende flexibele benaderingen voor het ontwerpen van een kabelboom. Doorgaans gaat het daarbij om het importeren van een 3D model uit een conventioneel 3D CAD systeem, dat vervolgens in het digitale model zowel de routes controleert, als de ontwerpaspecten zoals beugels, klemmen, vereiste veiligheidsmaatregelen en lengteberekeningen. Dit maakt een einde aan het tijdrovende en dure bouwen van prototypen. Als alternatief voor het importeren, zijn er ook eenvoudiger werkwijzen beschikbaar. Als bijvoorbeeld een kabelboom is geplaatst in een geïmporteerd 3D model, kan vervolgens het ontwerp van het 3D model met de kabelboom worden doorgegeven aan de mechanische ontwerpafdeling. Voordeel: eventuele belemmeringen van de kabelboom als functie van het ontwerp kunnen worden gedetecteerd in het virtuele model en de nodige maatregelen kunnen direct worden genomen - zonder de noodzaak van fysieke prototypen. Indien 3D modellen om procesgerelateerde of organisatorische redenen niet beschikbaar zijn, kan een kabelboom snel en eenvoudig in 3D Harness Expert’s editor worden ontworpen.

Rapporten en tests
EPLAN Harness proD maakt gebruik van de 3D of 2D kabelboom lay-out voor de productie van een brede waaier aan rapporten die nodig zijn voor offertes, orders en productie. Het gaat om complete of afzonderlijke onderdeellijsten, plug-and-splice lijsten, bedrading- en aansluitlijsten en rapporten over werkprocessen voor de berekening van tijden en kosten. De gegevens kunnen direct worden doorgegeven aan kabelafwerkingsystemen zoals Komax. Met het oog op de validering van het kabelboom ontwerp, beschikt het systeem over uitgebreide, praktische test- en controlefuncties voor buigradiussen, vulniveaus, kabellengtes, bundels zonder kabels en connectoren. Alles met als doel om mogelijke inconsistentie en fouten in een vroeg stadium te identificeren, dus voor de productie van prototypen, en om correcties te vereenvoudigen.

Wat is een kabelboom?
Een kabelboom is een bundel kabels, doorgaans aan het uiteinde voorzien van stekkers of aansluitingen voor het maken van elektrische verbindingen met componenten en apparaten. Het wordt beschouwd als een passief apparaat. Door de kabels met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld door er tape om te wikkelen, en ze in beschermende hulzen of slangen of in kabelgoten aan te brengen, worden de individuele kabels als kabelboom gefixeerd en kunnen ze als een enkele kabel worden gemonteerd. De kabels zijn beschermd tegen vuil, hitte en mechanische belasting zodat elektrische eigenschappen, zoals isolatie en elektrische geleidbaarheid gedurende de levensduur van het product worden gegarandeerd. In tegenstelling tot conventionele (omhulde) kabels, worden kabelbomen ontwikkeld op project- of toepassingsbasis, afhankelijk van de gewenste aansluitingen. Het voordeel van deze aanpak is de optimalisatie van ruimte en gewicht in de installatieruimte, alsmede de ideale omstandigheden die, wat betreft de aansluitingeisen en de pre-fitting/mass productie, zelfs voor kleine seriegroottes kunnen worden gerealiseerd.

Afbeeldingen

(harness1.jpg)
EPLAN Harness proD: 3D kabelboom display met beschermende buizen, kabels en connectoren.

(harness2.jpg)
Afbeelding van een 3D kabelboom aangesloten op een klemmenstrook.

(harness3.jpg)
3D kabelboom installatie voor een automatische deuraandrijving.

Met EPLAN Harness proD is per ingang van 1 juli 2012 het aanbod uitgebreid - EPLAN voegt kabelboom software toe aan het assortiment
Met EPLAN Harness proD is per ingang van 1 juli 2012 het aanbod uitgebreid - EPLAN voegt kabelboom software toe aan het assortiment

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers