www.technologieenindustrie.com
Keyence International

LJ-V

Deze nieuwe profielscanner is een echte technologische doorbraak. Doordat hij ongeveer 30 keer sneller is dan de beste systemen op de markt, is het met de LJ-V serie mogelijk om direct de resultaten van een gescand object te controleren aan de hand van een on-line 3D afbeelding. Het instrument wordt tevens gekenmerkt door de eenvoud van uitvoering, precisie en detectiestabiliteit.

LJ-V
In veel industriële sectoren bestaat de behoefte aan een 3D metrologische controle aan het eind van de productielijn. Het voordeel daarvan is fundamenteel: geen handmatige controles meer, real-time analyse tijdens het productieproces en volledige traceerbaarheid. Helaas is zo´n controle in veel gevallen niet mogelijk omdat de beschikbare oplossingen twee belangrijke nadelen hebben: de meetsnelheid komt vaak niet overeen met de productiesnelheid en implementatie is complex.

Met de LJ-V serie zijn on line hoge snelheid controles mogelijk. Bovendien is snelheid niet van invloed op de detectiestabiliteit. Dit komt omdat Keyence speciale elektronica heeft ontwikkeld, in het bijzonder een nieuwe CMOS sensor met een hoge gevoeligheid en de GP64 processor. Keyence past al vele jaren met succes CMOS sensoren toe. De HSE3-CMOS-sensor is een nieuwe stap vooruit. Hij is sneller en biedt een nog breder dynamisch bereik (64 keer hoger dan op de beste 2D-systemen). Door de zeer hoge gevoeligheid kan er stabiel gemeten worden op donkere en glanzende oppervlakken. Het meetproces wordt ondersteund door de GP64 die zorgt voor een zeer snelle verwerking. De LJ-V serie is ongeveer 30 keer sneller dan de beste standaards op de markt. 12.8 miljoen punten worden in één seconde gemeten, hetgeen neerkomt op 64000 profielen per seconde. Het apparaat kan bijvoorbeeld objecten die bewegen met een snelheid van 6,4 m/s in stappen van 0,1 mm meten.

De nauwkeurigheid en detectiestabiliteit overtreffen de marktstandaards eveneens. De LJ-V7000 serie combineert een blauwlicht laser (gekenmerkt door een smallere lichtbundel door de kortere golflengte) met een 2D Ernostar lens die het laserlicht maximaal focusseert. Met als resultaat een zeer smalle lichtstraal met een hoge intensiteit, die een zeer stabiele en hoogwaardige nauwkeurigheid genereert. Meten kan met een nauwkeurigheid van ± 7,6 µm en een herhaalbaarheid van 0,4 µm. De lineariteit is 0,1% over de complete schaal. De blauwlicht laser levert tevens een stabielere detectie van objecten bij hoge temperaturen, omdat de diffusie op het oppervlak minder belangrijk is dan bij een roodlicht laser. Daarnaast maakt Keyence gebruik van een dubbele lichtbron. De verschillen in lichthoeveelheid worden verrekend om reflectieproblemen die de meting verstoren, te identificeren. Deze functie, bekend als dubbele polarisatie, is uniek in de wereld. Hij blijkt van essentieel belang te zijn voor het meten van metalen met complexe profielen en oppervlakken.

De implementatie is sterk vereenvoudigd zodat iedereen er mee om kan gaan. De LJ-V serie beschikt over 74 eenvoudig te configureren meetfuncties waarmee de meest voorkomende metingen kunnen worden geconfigureerd. Essentieel is dat 16 metingen simultaan kunnen worden uitgevoerd op hetzelfde profiel. Een andere belangrijke vernieuwing is dat de LJ-V is uitgerust met een functie die een 3D profiel genereert vanuit de in 2D gemeten profielen. Een gespecialiseerde programmeur is niet meer nodig, te meer omdat een automatische positieaanpassingsfunctie het mogelijk maakt om de verschillen in positie van de te meten onderdelen op te vangen. De operator kan, tijdens het inregelen van de meting, onmiddellijk de resultaten controleren op een speciaal ontwikkeld touch screen. Aansluiting op een gewone monitor is ook mogelijk.

De referentieafstanden lopen tot 300 mm voor profielen van 240 mm. Bovendien is de LJ-V robuust dankzij de IP67 beschermingsklasse. Hij voldoet ook aan de norm CEI 68-2-29 voor slagvastheid. Aldus is het mogelijk onderdelen van alle afmetingen te meten nabij het proces. Derhalve lijkt de LJ-V een zeer effectieve oplossing voor elektronica, metaalbewerking of de productie van kunststof onderdelen en elastomeren. Het zorgt voor een zeer snelle return on investment.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers