www.technologieenindustrie.com
Keyence International

Keyence stelt nauwkeurige en supersnelle micrometer met innovatieve optische werking en een sampling rate van 16.000 Hz voor.

Deze innovatieve oplossing biedt een betere nauwkeurigheid, stabiliteit, snelheid en grotere gebruiksvriendelijkheid in vergelijking met de vorige generatie micrometers uit de LS-7000 serie. Deze micrometers behoren tot de beste componenten van Keyence.

Keyence stelt nauwkeurige en supersnelle micrometer met innovatieve optische werking en een sampling rate van 16.000 Hz voor.
Geen bewegende delen
Traditionele micrometers gebruiken meestal laserscantechnologie. Dit meetprincipe vereist echter bewegende delen, wat de meetsnelheid en de nauwkeurigheid niet ten goede komt.
De LS 9000-serie is een meetsysteem bestaande uit 3 CMOS sensoren en een groene led als lichtbron. Door deze opbouw van een meetsysteem zonder bewegende delen, wordt een langere levensduur, betere nauwkeurigheid en snellere meetsnelheid gegarandeerd.

Drie CMOS sensoren zorgen voor een efficiënte meting
De meetnauwkeurigheid van de micrometer wordt verbeterd dankzij de drie CMOS sensoren.
De eerste doet de eigenlijke meting. De tweede compenseert de hellingshoek van het meetobject zodat fouten vermeden worden. Deze hellingshoekfouten komen frequent voor in geautomatiseerde productielijnen. Ze ontstaan door een slechte plaatsing van het meetobject of door extreme trillingen.

De derde sensor detecteert de positie van het meetobject tussen zender en ontvanger. Wat uniek is in de markt is dat deze laatste functie het mogelijk maakt om het brandpuntvlak in te stellen en zo een nauwkeurige meting te verrichten met een hoge herhaalnauwkeurigheid (0.1 µm en 0.03 µm voor het ´high-repeatability´ model).

Groene led met hoge intensiteit
Twee voordelen van groene ledlichten springen er uit: ze gaan veel langer mee dan de conventionele led-lichtenbronnen en ze sturen een lichtbundel uit die veel compacter en intenser is. De sterke intensiteit van de groene leds vermindert de degradatie van de laserstraal, iets wat typisch is in traditionele systemen.  Bovendien wordt dit licht geproduceerd zonder gebruik van bewegende delen. Dat voorkomt dan weer slijtage van de motor en het spiegelsysteem. Op zijn beurt leidt dat tot minder vervangingen en minder nood aan kalibratie. Onderhoud is slechts nodig na een lange gebruiksperiode.

16.000 Hz sampling rate
Met een sampling rate van 16.000 Hz biedt de LS-9000 serie een ongekend snelle meting die ver boven de 2400 Hz ligt die de voorgaande generatie had en de maximale 3600 Hz die andere systemen kunnen bieden.
De perifere circuits van de snelle CMOS sensoren werden in één enkele chip geïntegreerd, wat de S/N ratio enorm verbeterd en de LS-9000 toelaat om snelle metingen uit te voeren.
Een voorbeeld: bewegende objecten met een snelheid van 1.000 meter per minuut kunnen gemeten worden met een nauwkeurigheid van 1 µm.

Meting van kabels met kleine diameter
Naast dit ongeëvenaarde elektronische verwerkingsproces kan het optische meetproces kabels, draden en zelfs optische vezels tot 10 µm meten. Bij de vorige generatie was dit mogelijk tot 40 µm.
Afhankelijk van het micrometermodel, bevindt het meetbereik van de LS-9000 zich tussen 0,01 mm en 6 mm met herhaalbaarheid van 0.03 µm of een bereik van 0.08 mm tot 30 mm met 0.1 µm herhaalbaarheid. De meetnauwkeurigheid bedraagt respectievelijk ± 0.5 µm voor het meetbereik tot 6 mm en ± 2 µm voor het meetbereik tot 30 mm.

Robuuste behuizing
Naast zijn geavanceerde meetcapaciteiten en zijn herhaalbaarheid, steekt de LS-9000 er ook bovenuit als het om metingen in moeilijke omstandigheden gaat. De IP67 behuizing is voorzien van een mechanisme om lucht langs te sensor te blazen, zodat alle vervuilende stoffen geëlimineerd worden. De metingen worden dus niet verstoord door water, stof of olie.
De innovatieve, gegoten behuizing is mechanisch geïsoleerd van de interne optische eenheid en is zo ontworpen dat de gevolgen van temperatuursverschillen vermeden worden. 

Makkelijke setup software
Last but not least wordt elke LS-9000 micrometer geleverd met ondersteunende PC-software van Keyence om alle meettoepassingen makkelijk te configureren. Dat gebeurt via een venster dat een afbeelding weergeeft van de micrometer en waarin enkele parameters met een muisklik ingesteld kunnen worden. Uiteraard worden de instellingen opgeslagen in het geheugen. De software beschikt over 12 onafhankelijke weergavetools, die toelaten om exact de data te tonen die u wenst te zien.
Met een opslagcapaciteit van 400.000 datapunten kan men deze makkelijk naar een Excelfile exporteren.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers