www.technologieenindustrie.com
EPLAN

EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%

Het Zwitserse bedrijf W. Althaus AG, een full-service leverancier voor de industriële automatisering, dat jaarlijks wereldwijd rond de 5000 schakelkasten levert, gebruikt het EPLAN platform als ruggengraat voor dataconsistentie. De recente migratie naar EPLAN Pro Panel, het 3D systeem voor de bouw van schakelinstallaties, zorgde voor een grote sprong voorwaarts wat betreft procesoptimalisatie.

EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%
Auteur: Thomas Weichsel, product manager bij Eplan Software & Service, Monheim am Rhein

Elk jaar leveren de industriële automatiseringspecialisten van W. Althaus AG in Zwitserland rond de 5000 schakelkasten af, van enkelvoudige en seriële besturingseenheden tot prototypen, en daarnaast nog eens circa 800 kleine besturingen wereldwijd. De volledig geautomatiseerde productielijn voor vlakglas in Zuid-Korea met permanente beschikbaarheid maakt even zo goed onderdeel uit van de klantenportefeuille, als Zwitserse zonne-energiesystemen of transportsystemen in de voedingsindustrie. Het familiebedrijf telt ongeveer 110 medewerkers en biedt een uitgebreid scala aan diensten, van projectplanning, hardware- en softwareontwikkeling, tot levering, inbedrijfstelling en definitieve oplevering. Schakelkasten, klemmenstroken, bedieningspanelen en controlepanelen, ze worden allemaal in eigen huis geproduceerd, in een productieomgeving van meer dan 6000 m². Kabel- en draadfabricage vindt ook in huis plaats. De ontwerpers van Althaus gebruiken daarbij voor hun elektrische engineering werkzaamheden Eplan Electric P8 en Eplan Pro Panel als 3D systeem voor de bouw van schakelinstallaties.

Geïntegreerde processen, inclusief 3D gegevens
"We eisen wat betreft materialen en onderdelen die worden gebruikt niets van onze klanten, ook niet wat betreft de integratie van besturingseenheden,” benadrukt Marco Schneider, operations manager van W. Althaus AG. Dit vereist echter wel zorgvuldig onderhoud van de complexe productdatabases, hetgeen met Eplan eenvoudig te realiseren is: de materiaalgegevens van de meeste producenten kunnen direct worden geïmporteerd in 3D en de synchronisatie met de databases van klanten kan nu zelfs nog efficiënter worden uitgevoerd door gebruik maken van een oplossing die in eigen huis is geprogrammeerd.

Met ATHAS, het "Althaus Terminal Handling System", ontwikkelde het bedrijf een fabrikantonafhankelijke universele oplossing voor het automatisch produceren van klemmenstroken met robots op basis van Eplan Pro Panel. Dit wordt nu aangeboden aan leveranciers van terminals en aan schakelkastfabrikanten.

“We streven altijd naar de hoogst mogelijke graad van automatisering," zegt Schneider. Voor hem is het EPLAN platform dan ook niet alleen maar een stuk engineering en ECAD software, maar vormt het binnen het bedrijf ook de ruggengraat wat betreft dataconsistentie. Reeds voltooide projecten kunnen uit de database worden opgehaald en hergebruikt. Vooraf gedefinieerde modules, componenten en subprojecten, inclusief de benodigde onderdelen en materialen, kunnen als macro’s worden opgeslagen in de Eplan database en worden overgedragen aan follow-up projecten. Het ERP systeem is ook aan Eplan gekoppeld - de automatisch gegenereerde en aangepaste stuklijsten zorgen ervoor dat materialen die niet meer beschikbaar zijn in het eigen magazijn, bijtijds en precies overeenkomstig de eisen kunnen worden besteld.

Nieuwe dimensie: EPLAN Pro Panel
De migratie van EPLAN Cabinet naar het nieuwe EPLAN Pro Panel - W. Althaus AG was een van de eerste Zwitserse bedrijven die hiermee kwam - betekende een grote stap voorwaarts wat betreft procesoptimalisatie. Met EPLAN Pro Panel werkt het bedrijf nu consistent met 3D gegevens binnen het EPLAN platform. Voor Roland Ackermann, hoofd Electrical Engineering, liggen de voordelen voor de hand - het EPLAN platform is nu optimaal geïntegreerd, het overslaan van eerdere tussenliggende stappen tijdens de gegevensoverdracht heeft tijd bespaard en fouten voorkomen, het prestatievermogen is aanzienlijk verbeterd en het gebruik is makkelijker geworden, zelfs voor beginners. "Simulatie is beter geworden als gevolg van de 3D graphics, je kunt meteen zien wat waar hoort en botsingpunten kunnen van meet af aan worden vermeden", aldus Ackermann. Boven alles, kunnen hij en zijn team nu veel flexibeler werken. “Omdat alle projectdisciplines via een uniforme database met elkaar verbonden zijn en veranderingen en updates consequent worden geregistreerd tot en met de stuklijsten, kan ik ook beginnen met de op het apparaat gebaseerde montage lay-out en de informatie voor het schakelschema en de aansluitdefinitie later doorgeven- bijna net als Windows, met behulp van drag&drop.”

Consistent tot productie
Operations manager Marco Schneider waardeert met name de communicatiekracht van de Eplan oplossingen. Voor het bewerken, bijvoorbeeld, van vlakke montageplaten, gebruikt Althaus een snelle lasersnijmachine met een schroefdraadsnijkop als een ongebruikelijk extra, naast een 4-assig CNC bewerkingscentrum voor het bewerken van platen, kokers en behuizingen. De benodigde bewerkinggegevens worden gegenereerd in EPLAN Pro Panel en rechtstreeks in de machinebesturing ingelezen. Niet alleen de elektrische schema's, materiaallijsten, terminalplannen en lay-out plannen moeten worden gegenereerd met Eplan, maar ook de bewerkinggegevens voor de systemen die kanalen en rails op lengte snijden, de bedradingassistent en de eerder genoemde automatische klemmenstrook assemblagemachines. Het automatische kabelfabricagesysteem ontvangt ook de benodigde informatie over kabellengtes, bedrading, bundelen en labelen rechtstreeks uit Eplan aan de hand van het schakelschema en de 3D kabeldoorvoergegevens, en gebruikt dit om kabelbundels te maken die klaar zijn voor installatie en duidelijk gelabeld zijn. "Als onze productiemedewerkers met de lay-out beginnen, is alles voorbereid en vooraf ingericht; ze stellen in feite een "bouwpakket" samen en hoeven geen tijd te besteden aan het zoeken naar materialen en naar werkzaamheden in de montageplannen," vat Schneider samen.

Dit alles betaalt zichzelf terug, zelfs bij kleine series, het verhoogt het tempo en elimineert fouten, legt de operations manager uit. Bovendien kunnen tijdrovende en dure correcties worden vermeden en kan personeel flexibeler worden ingezet. Deze hoge mate van voorbereiding houdt in dat repetitieve en routine taken ook kunnen worden uitgevoerd door niet-gespecialiseerde medewerkers. Bij Althaus werken de medewerkers in teams en zorgen voor lay-outs, bedrading en de kwaliteitscontrole; testen gebeurt handmatig en automatisch met behulp van de "Panel Scout" testinstallatie die in eigen huis is ontwikkeld.

Snelheid van de processen met 30% toegenomen
De standaardisatie en automatisering van processen, die zo uitgebreid mogelijk moet zijn, heeft de doorlooptijden binnen het bedrijf teruggebracht met ongeveer een derde door gebruik te maken van het EPLAN platform, is de inschatting van Schneider.

Meer informatie:
www.eplan.de
www.althaus-ag.ch

Foto's: (Bron: W. Althaus.AG)

bild1.jpg
Gestandaardiseerde processen: elektrische schema's, terminal en lay-out plannen worden gegenereerd via het EPLAN platform.

bild2.jpg
Samengesteld door robots: automatische productie van klemmenstroken met het "ATHAS" flexibele handlingsysteem.

bild3.jpg
Reuzesprong: met EPLAN Pro Panel ontwerpen Althaus engineers schakelapparatuur effectiever en flexibeler.

bild4/5jpg
Althaus levert een scala aan diensten, van projectplanning, hardware- en softwareontwikkeling tot de montage en inbedrijfstelling van schakelkasten.

bild6.jpg
Op maat gemaakte schakelkasten: Althaus vraagt wat betreft toegepaste materialen en besturingen niets van zijn klanten.

Schneider_neu.jpg
Operations manager Marco Schneider voor de schakelkasten.

screen1.jpg
EPLAN Pro Panel brengt 3D in het project.

EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%
EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%
EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%
EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%
EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%
EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%
EPLAN platform verhoogt de snelheid van de processen van het bedrijf W. Althaus AG met 30%

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers