www.technologieenindustrie.com
EPLAN

Ontwikkelen met B&R Automation Studio en EPLAN Electric P8

Traditioneel worden de mechanische, elektrische en software-elementen strikt gescheiden gehouden en ontwikkeld in een vaste volgorde. Tegenwoordig worden deze disciplines samengevoegd tot een meer geïntegreerde mechatronische aanpak. Dit maakt niet alleen de weg vrij voor meer efficiënte parallelle ontwikkeling, maar vereenvoudigt eveneens de coördinatie tussen de mechanische, elektrische en software engineers. Dit is dan ook de reden waarom B&R bestaande geavanceerde tools integreert in het Automation Studio ontwikkelplatform via interfaces die volledige transparantie en functionaliteit garanderen. Automation Studio biedt alle functies die nodig zijn voor het ontwikkelen en configureren van een automatiseringsoplossing - zoals voor het maken van besturing- en HMI applicaties, het koppelen van motion control componenten, veiligheidstechniek en nog veel meer. Expert tools worden geïntegreerd via open, transparante interfaces teneinde speciale functionaliteit te leveren - zoals EPLAN Electric P8 voor elektrotechnische engineering.

Ontwikkelen met B&R Automation Studio en EPLAN Electric P8

 

Naadloze interactie vergemakkelijkt parallelle ontwikkeling
De naadloze interactie tussen EPLAN Electric P8 en Automation Studio maakt het mogelijk om in parallelle processen te ontwikkelen. "Onze gebruikers kunnen eenvoudig hardwareconfiguraties en I/O-mapping tabellen van B&R overzetten naar Automation Studio, en zo ontwikkeltijd en -kosten besparen door het vermijden van onnodige inputherhalingen en overbodige workflow", aldus Rainer Burgard, key account manager bij EPLAN. Voor de betreffende ingenieurs, kan het werken met deze twee hulpmiddelen niet eenvoudiger. In het verleden moest de hardwareconfiguratie handmatig worden opgezet in de automatiseringomgeving, zelfs als deze al compleet aanwezig was in de ECAD tool. Met Automation Studio en EPLAN Electric P8, kunnen engineers zowel de hardware tree als de I/O-mapping tabel met een druk op de knop genereren. De bijbehorende procesvariabelen worden automatisch gesynchroniseerd en direct met bestaande variabelen samengevoegd in Automation Studio. Een intelligente vergelijkingsfunctie levert een duidelijk overzicht van welke componenten zijn geconfigureerd in de Automation Studio hardware tree en welke B&R componenten worden gebruikt in het elektrische schema. De gebruiker kan vervolgens de projecten met slechts een paar muisklikken synchroniseren. B&R levert alle EPLAN macro's die nodig zijn voor de verschillende hardware componenten.

Synchronisatie via round-trip engineering
Intelligente invoer- en uitvoermechanismen stroomlijnen de dagelijkse workflow bij het gebruik van meerdere software tools. B&R en EPLAN gaan echter een stap verder door met behulp van round-trip engineeringfuncties het elektrische schema en het automatiseringsproject volledig te synchroniseren en zo te garanderen dat beide projecten voortdurend up-to-date worden gehouden. Het voordeel is duidelijk: "Automatische gegevensuitwisseling voorkomt fouten die anders zouden kunnen optreden tijdens interdisciplinaire communicatie, waardoor de kwaliteit van het eindproduct wordt verbeterd. Dit draagt bij tot lagere onderhoudskosten later in de levenscyclus van het systeem", vertelt Heinz Fürnschuss, technisch manager bij B&R, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de EPLAN interface. "Wijzigingen kunnen sneller, gemakkelijker en goedkoper worden doorgevoerd, omdat de systeemdocumentatie en de software altijd actueel en gesynchroniseerd zijn."

De volgende generatie van mechatronische tools
De terreinen van mechanische, elektrische en software-engineering raken steeds meer met elkaar verweven in het streven naar optimaal rendement. Als gevolg daarvan wordt de behoefte steeds dringender om conventionele benaderingen van ontwikkeltools te heroverwegen. Terwijl de tools uit het verleden stand-alone waren, zonder de mogelijkheid om met elkaar te communiceren. Anders dan via eenvoudige import/export functies, zullen toekomstige generaties transparant communiceren via open interfaces met behulp van intelligente synchronisatiemechanismen. Dit is de belangrijkste stap voor machinebouwers naar het beheersen van interdisciplinaire ontwikkeling en zo naar een aanzienlijke vermindering van tijd en kosten.

Op het gebied van elektrisch ontwerp en automatisering geven B&R en EPLAN een indrukwekkend voorbeeld van hoe twee ontwikkeltools harmonieus samen kunnen werken - iets wat mede mogelijk wordt gemaakt door een goed doordacht concept en een nauwe samenwerking tussen de twee bedrijven.

 

Highlights:

- Hardwareconfiguraties worden rechtstreeks geïmporteerd uit EPLAN Electric P8.
- Automatische uitlijning van I/O mapping gegevens.
- Consistente projectsynchronisatie door round-trip engineering.

Over de auteur:

Philipp Wallner is afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Graz in de elektrotechniek met als specialisme de procesautomatisering en is als systeem architect verantwoordelijk voor de strategische ontwikkeling van software bij B&R.

 

Bijschriften:

BR1.jpeg: Nauwe samenwerking tussen B&R en EPLAN, samen met een goed doordacht concept, zorgen voor een optimaal ontwikkelingsrendement.

BR2.jpeg: Het elektrische schema en het automatiseringsproject zijn volledig gesynchroniseerd en altijd up-to-date dankzij de round-trip engineeringfuncties.

 

 

Contact:

B+R Automation
Dipl.-Ing. Philipp H. F. Wallner, MBA
Systeem architect
Tel.: +43 7748 6586 4119
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

B&R Hoofdkantoor
B&R Strasse 1
5142 Eggelsberg

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers