www.technologieenindustrie.com
EPLAN

Snelle levering: optimalisatie van onderdelenbeheer houdt productie op schema

Fischcon BV, de in Nederland gevestigde producent van klantspecifieke hydraulische powerpacks en brandblusinstallaties, heeft ervaren dat het creëren van een enkelen transparant proces voor het inkoopbeheer van geautoriseerde onderdelen kan leiden tot een versnelling van de orderverwerking en voor tal van voordelen voor klanten.

Snelle levering: optimalisatie van onderdelenbeheer houdt productie op schema

Centrale onderdelen databank

Het bestellen van grote componenten, zoals motoren of pompen, vereist vaak een lange looptijd. De productie kan pas beginnen als alle componenten binnen zijn. Ernstige productievertraging kan het bedrijf sancties opleveren. Kern van de gestroomlijnde inkoopstrategie van het bedrijf is een centrale onderdelen databank, die twee jaar geleden werd gecreëerd in het mechanische PDM systeem en die wordt gebruikt door de mechanische ingenieurs. De elektrotechnici van Fischcon werken in EPLAN. Via een door EPLAN gemaakte interface werd een bidirectionele EPLAN/PDM link gemaakt, waardoor zij toegang kregen tot de database. Het resultaat is dat het onderdelenbeheer nu voor alle afdelingen toegankelijk is.

Het linken van EPLAN, ERP en PDM bespaart tijd en minimaliseert fouten

Door gebruik te maken van dit geïntegreerde systeem, waarmee de juiste spullen zo vroeg mogelijk kunnen worden besteld, kon Fischcon orders sneller afhandelen, met veel minder risico op ontwerp- of aankoopfouten. »Dankzij de verbinding tussen ERP, PDM en EPLAN voorkomen we miscommunicatie en onnodige papierstromen,» aldus technisch manager Pascal van der Jagt. »We kunnen direct zien of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. Het bestellen van verkeerde onderdelen is bijna onmogelijk.» De database bevat ongeveer 15.000 onderdelen. Bij de afhandeling van een order wordt één enkele bill of materials (BOM) opgemaakt die alles omvat, van het kleinste onderdeel tot de dieselmotor of de motor, in plaats van aparte BOM’s voor elke technische discipline. Het afwerken van één enkele BOM lijst helpt Inkoop bij het vroegtijdig signaleren en herkennen van vertragingen.

Actief beheer loont

De database wordt actief beheerd en dat is de kosten meer dan waard, zegt Van der Jagt. Het zorgt ervoor dat alle onderdeelgegevens accuraat, up-to-date en in een standaard formaat zijn. Centralisatie maakte het ook mogelijk om onderdelenbeheer te koppelen aan revisiebeheer. »Op het moment dat er een nieuwe revisie komt, kunnen orders automatisch worden geannuleerd en kunnen de juiste artikelen worden besteld,» zegt Van der Jagt. »De tijdwinst die dit oplevert is enorm.»

Stroomlijnen van het ontwerp van P&ID layouts in EPLAN PPE

Iets meer dan een jaar geleden, begon het bedrijf, met behulp van EPLAN PPE, met het standaardiseren en versnellen van het opstellen van haar piping en instrumentatie schema’s, hetgeen tevens resulteerde in snellere klantgoedkeuringen en onderdelenorders. We zijn in staat de doorlooptijd aanzienlijk te verkorten, zegt Van der Jagt. »Zodra de P&ID is goedgekeurd door de opdrachtgever, is het maar een kleine stap naar de creatie van een complete installatie-, instrumentatie- en pipinglijst. We kunnen de belangrijkste onderdelen nu sneller bestellen.»

Gestandaardiseerd onderdelenbeheer is een 'win/win' situatie

Momenteel is Fischcon in staat om projectoffertes sneller en nauwkeuriger op te stellen en klanten te voorzien van consistent opgemaakte documenten, of het nu de P&ID, BOM, apparaten-, instrumentatie- en pipinglijst is, of de uitgebreide documentatie die komt met het voltooide werk. De voordelen van centraal onderdelenbeheer betekenen aanzienlijke financiële besparingen voor het bedrijf. Voor één van haar grotere systemen heeft het de orderafhandeling met 500 uur per eenheid verminderd, een verbetering van 20% die zich vertaalt in jaarlijkse besparingen van circa €150.000.

 

Bijschriften

Figuur: Spuitwagens.jpg

Bijschrift: Brandweersysteemtest in de haven van Rotterdam.

Figuur:
Spuitwagens: staand_beeld.jpg
Bijschrift: Brandweer systeemtest in de haven van Rotterdam.

Figuur: Blauwe_box.jpg
Bijschrift: 3D ontwerp van een hydraulische power pack

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers