www.technologieenindustrie.com
EATON

Met SmartWire-DT uitgeruste transportband voor transport van klinker

Het transportsysteem voor het transport van klinker in de Lägerdorf fabriek van Holcim (Deutschland) AG maakt gebruik van SmartWire-DT, de innovatieve aansluit- en communicatietechnologie van Eaton.

Met SmartWire-DT uitgeruste transportband voor transport van klinker
Holcim (Deutschland) AG is een dochteronderneming van de internationale Holcim Ltd bouwmaterialengroep. Deze grootste leverancier van bouwmaterialen in Noord-Duitsland begon 150 jaar geleden als producent van cement. Tegenwoordig gelden als belangrijkste sectoren van de bedrijvengroep, de sterke en onafhankelijke productsectoren voor cement, grind en aggregaten, naast die voor stortklaar beton. Volledige bouwmateriaaloplossingen en diensten completeren het aanbod.

Klinker is een grondstof waaruit cement wordt vervaardigd. De kalk wordt eerst gedolven in de eigen kalksteengroeve van Holcim en vermengd met klei en zand. Dit mengsel wordt vervolgens gesinterd in de oven. Het resultaat is de grondstof klinker: de klinkerkorrels zijn tussen de drie en vijf centimeter in diameter. In het daarop volgende proces wordt de klinker gemalen in een kogelmolen, met cement als eindproduct. SmartWire-DT wordt gebruikt op de transportband die zorgt voor het transport van de klinker van de oven naar de opslagsilo's en voor de distributie in de silo's met behulp van schuiven.

Het vastleggen van de processtatus en het zorgen voor een duidelijke en heldere monitoring van de productieprocessen zijn zaken die steeds belangrijker worden. Ze zorgen voor een vroegtijdige opsporing van processtoringen of zelfs procesuitval, teneinde bijtijds te kunnen ingrijpen met passende preventieve maatregelen. Eaton biedt hiervoor een uitstekende oplossing met de PKE elektronische motorbeveiliging, de NZM vermogensautomaat en lastscheider en het SmartWire-DT aansluit- en communicatiesysteem.

De PKE beschermt en bewaakt motorstarters op betrouwbare wijze tot een nominale stroomsterkte van 32A. Opgebouwd uit een PKE basiseenheid en de PKE beveiligingsmodule, kan de modulaire schakelaar flexibel worden aangepast aan het te controleren stroombereik. Het brede stroombereik van de beveiligingsmodules omvat tevens een aantal vergelijkbare, conventionele bimetaal motorbeveiligingsrelais, hetgeen de engineering van het hoofdcircuit aanzienlijk vereenvoudigt. De NZM vermogensautomaat en lastscheider wordt gebruikt voor de bescherming van hoger geclassificeerde motoren en systemen tot 1600A. Net als de PKE, kan een NZM met een elektronische afschakeling meerdere conventionele bimetaal motorbeveiligingsrelais vervangen, dankzij het brede stroombereik. In combinatie met SmartWire-DT vergen beide schakelapparaten slechts een paar eenvoudige handelingen om ze in het besturingssysteem te integreren. Dit biedt de mogelijkheid om gegevens over de status van de motor(stromen) en delen van het systeem door te geven aan de overkoepelende besturing.

SmartWire-DT is gebaseerd op standaard veldbussystemen, zoals Profibus DP , CANopen of Ethernet, zodat eenvoudige integratie in standaard PLC programmeersystemen (zoals CoDeSys en STEP7) en SCADA systemen mogelijk is. Aan elke slave op de SmartWire-DT wordt met een druk op een knop, op de gateway, automatisch een adres aan de deelnemer toegewezen in de volgorde waarin de deelnemers zijn aangesloten. De individuele deelnemers worden niet geactiveerd totdat het adres wordt afgeroepen. De SmartWire-DT software (SWD-Assist) ondersteunt de gebruiker bij de planning. Het biedt hulp bij het op correcte wijze selecteren van de functie-elementen, geeft suggesties over toebehoren en voert plausibiliteitcontroles uit. Voor netwerkconfiguraties (zoals Profibus ‘device description files’ configuraties) kan de software ook gebruikt worden om een GSD bestand te creëren, die vervolgens eenvoudig worden geïmporteerd in het betreffende programmeersysteem.

SmartWire-DT beperkt montage en bedrading tot een minimum. De altijd groene SmartWire-DT kabel is een opvallend kenmerk in het paneel. Hij zorgt voor de communicatie tussen de benodigde componenten. SmartWire-DT elimineert bovendien de noodzaak voor een complete bedrading van de stuurstroom, de enkele SmartWire-DT kabel zorgt doorgaans voor de vereiste voeding. Conventionele PLC I/O modules worden ook niet toegepast, omdat het I/O niveau via SmartWire-DT rechtstreeks wordt geïntegreerd in de schakelapparatuur, waardoor de mogelijkheid van fouten volledig wordt uitgesloten.
SmartWire-DT maakt daarmee probleemloze controle en uitlezing van procesgegevens mogelijk. Met de PKE en NZM bestaat dit zowel uit eenvoudige binaire gegevens zoals schakelstanden en uitgebreidere berichten zoals oorzaken van stroomonderbreking, als uit analoge gegevens zoals motorstroom en de thermische belasting van de motor. De gedifferentieerde overdracht van gegevens biedt gebruikers nieuwe mogelijkheden bij het monitoren en beheersen van processen. Deze variëren van een betere transparantie van productieprocessen (monitoring) en de vroegtijdige opsporing van kritieke situaties of storingen, tot en met preventief onderhoudsbeheer.

Conclusie
Gerd Sievers, verantwoordelijk voor systeemplanning en engineering in de Lägerdorf plant, vat als volgt samen: "We waren op zoek naar een intelligente motorstarter voor de regeling van de transportband voor onze klinkerproductie. We vonden wat we zochten bij Eaton. Het SmartWire-DT systeem is nu geïntegreerd in onze besturingspanelen en garandeert een hoog niveau van betrouwbaarheid en productkwaliteit. Nog belangrijker voor ons was het feit dat SmartWire-DT ons in staat stelt om onze processen nog efficiënter, transparanter en duidelijker te ontwerpen. Indien gewenst is het ook mogelijk om tijdens bedrijf componenten te vervangen. We konden ons besturingspanelenconcept volledig met SmartWire-DT implementeren. De bijgeleverde software overtrof onze oorspronkelijke planningspecificaties met de intrinsieke systeembeveiliging tegen manipulatie, de uiterst nauwkeurige diagnose en de instelbare waarden in het SCADA-systeem - SmartWire-DT biedt ons aanzienlijke toegevoegde waarde".

Het bedrijf Holcim
Holcim (Deutschland) AG is een dochteronderneming van de internationale bouwmaterialengroep Holcim Ltd. Momenteel de grootste producent van bouwmaterialen in Noord-Duitsland, startte het bedrijf 150 jaar geleden als een cementfabriek. De sterke en onafhankelijke productsectoren cement, grind en aggregaten, alsmede stortklaar beton zijn op dit moment de belangrijkste sectoren van de bedrijvengroep. Volledige bouwmateriaaloplossingen en -diensten completeren het aanbod.
www.holcim.de/de

SmartWire_DT.jpeg: Intelligente motorstarters met PKE: SmartWire-DT stuurt actuele berichten omtrent diagnostiek , status en overbelasting door naar het procesbesturingssysteem en levert ook een systeemintrinsieke bescherming tegen manipulatie.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers