www.technologieenindustrie.com
Keyence International

2-D laser profiler LJ-G5000

Uitgerust met een bijzondere E3 CMOS compensatiefunctie, biedt deze sensor een 300 keer groter dynamisch meetbereik dan de markt. Hij levert prestaties die tot nu toe onmogelijk waren bij ’compliance audits’ op complexe oppervlakken, zoals rubber en metalen oppervlakken en combinaties van beide materialen. De prestaties zijn eveneens uniek: het bereik loopt tot 200 mm met een reproduceerbaarheid van 1 µm en een bemonsteringsfrequentie van 3, 8 ms.

2-D laser profiler LJ-G5000
De LJ-G5000 is een 2D laser profiler waarmee snellere metingen op productielijnen kunnen worden uitgevoerd. Het apparaat bestaat uit een besturing, een monitor en sensorkoppen. Het is mogelijk om twee koppen aan te sluiten op dezelfde besturing en om tegelijkertijd acht metingen/controles op het gereconstrueerde profiel uit te voeren. De E3 CMOS beeldsensor biedt een 300 maal groter dynamisch meetbereik dan conventionele sensoren. Met de LJ-G5000 kunnen stabiel profielen worden gemeten op zowel zwak reflecterende objecten (rubber), als op sterk reflecterende objecten (metaal).

Met het Quatro koppelingsysteem is het mogelijk om verschillende berekeningen (detectie, profilering, meting en display) simultaan uit te voeren. Met dit rekenproces, dat is gebaseerd op een nieuwe processor, wordt een samplingsnelheid van 3, 8 ms mogelijk en daarmee zijn dus ook metingen mogelijk in productielijnen. De LJ-G5000 biedt, naast meerdere inspectiefuncties, de mogelijkheid verschillen in hoogte, breedte, hoeken, intersecties en oppervlakken te meten. Het inspectievenster stelt automatisch opnieuw in als het target beweegt.

Niet beïnvloed door kleur- en lichtcondities, biedt dit product grote voordelen ten opzichte van "lijn laser + vision" systemen.

LJ-G5000 biedt op de lange duur betrouwbare oplossingen voor voorheen onmogelijke toepassingen: het meten van een afdichtingkraag, het meten van een afdichting-, extrusie-, lasbewerking, het meten van een objectoppervlak (inclusief afgeronde oppervlakken of oppervlakken met meerdere reflectiehoeken), het controleren van de montagenauwkeurigheid van een carrosserie.

De E3 CMOS sensor staat voor een verbeterde technologie in vergelijking met traditionele CMOS sensoren. De LJ-G5000 maakt gebruik van het triangulatie principe. Het detecteert de hoogte van een punt afhankelijk van de positie van de op de matrix gereflecteerde laserstraal. De laserstraal wordt gefocust door een lens. Aangezien de sensorkop geen slijtagegevoelige onderdelen heeft, is de levenscyclus van het product doorslaggevend.

Bij reflectie op een cilindervormig voorwerp is het duidelijk dat het daarbij meer gaat om de lichtbreking aan de bovenkant van het object dan aan de randen. Een conventionele sensor (CCD of CMOS) is daarbij niet in staat om een aanvaardbaar compromis te bereiken. De hoeveelheid licht aan de bovenkant van het object kan dan wel correct zijn, de lichtbreking aan de randen is onvoldoende. De hoeveelheid licht op de randen is wellicht wel voldoende, maar de breking naar de bovenkant van het object is te belangrijk (verzadiging van de matrix). Bij een traditionele CCD- of CMOS-sensor is het dynamisch bereik (detectiebereik tussen een punt dat wordt beschouwd als te donker en een punt dat wordt beschouwd als te licht) smal.

Bij een conventionele sensor is een gangbare oplossing het middelen van de metingen om het gebrek aan stabiliteit te compenseren. Beschouwd als minder betrouwbaar, impliceert deze techniek ook 15 keer langere samplingtijden.

De nieuwe E3 CMOS-technologie (Enhanced voor Eye-emulatie CMOS) reproduceert het aanpassingsvermogen van het menselijk oog. De digitale reconstructie van het profiel is daardoor volledig, ondanks donkere of te lichte gebieden. De meetopties en de stabiliteit worden tevens verbeterd. En de prestaties van E3 CMOS worden nog eens extra verbeterd door de MFL-functie die de gevoeligheid van de CMOS aanpast, naast de laserintensiteit en de belichtingstijd van de CMOS (hoe donkerder het target is, des te langer de bestralingstijd, en vice versa). Deze MFL-functie zorgt zo voor stabiele metingen, onafhankelijk van het soort object (plastic, rubber, metaal) en ongeacht de kleur.

Nieuwe optische technologie met de ERNOSTAR 2D lens
In tegenstelling tot de concurrentie, die nog sferische lenzen toepast, is ERNOSTAR 2D een superpositie van vier zeer nauwkeurige cilindrische lenzen. Vervorming als gevolg van aberraties wordt hiermee gereduceerd. Perfect scherpstellen resulteert op de CCD in een zeer nauwkeurige beeldkwaliteit en wel in beide richtingen. De gebruiksvriendelijke interface maakt eenvoudige en snelle programmering mogelijk, ook voor de niet-ervaren gebruiker.

Veel interfaceopties zijn mogelijk: ´all or nothing´ contacten, RS232, USB en Ethernet.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers