www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

Remote control van windenergieparken voor een continu efficiënte service

In het kader van een project voor de supervisie en controle van moderne windenergiesystemen, heeft Iberdrola Ingeniería gekozen voor de PcVue software van ARC Informatique vanwege de betrouwbaarheid, schaalbaarheid en hoge prestaties in een client-server data-architectuur. Momenteel zijn er 24 PcVue servers geïnstalleerd die een miljoen real-time variabelen beheren. De oplossing die is geïmplementeerd met de PcVue SCADA software heeft een opmerkelijke reductie van onderhoudskosten gebracht, samen met de centrale opslag van alle informatie van de op afstand geregelde plants.

Remote control van windenergieparken voor een continu efficiënte service
Iberdrola Renovables is wereldleider op het gebied van elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen, in het bijzonder uit windenergie. Opgericht in 1995 door het samengaan van verscheidene engineering bedrijven, is Iberdrola Ingeniería y Construcción momenteel een energie operations-centre in Toledo, in de buurt van Madrid, dat circa tien windparken beheert en op afstand controleert in alle regio’s van Spanje. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de installaties in termen van elektriciteitsopwekking, distributie en controle. Het verleent diensten die project management, engineering, levering, bouw en operationele ondersteuning omvatten. Iberdrola Renovables’ doel is deze service te verlenen zonder geografische beperkingen.

In het kader van een project voor de supervisie en controle van moderne windenergiesystemen, koos Iberdrola Ingeniería voor de PcVue software van ARC Informatique vanwege de betrouwbaarheid, schaalbaarheid en hoge prestaties in een client-server data-architectuur. Het belangrijkste doel van het project was om de informatie van de windparken, in het bijzonder alarmmeldingen en historische data, op afstand beschikbaar te maken. Het controlesysteem van elke locatie verzamelt daartoe de belangrijkste operationele data van de generatoren en de verschillende sub-stations. Deze systemen zijn verbonden met de CORE (Iberdrola's Renewable Energies Operation Center) via langeafstand-communicatiekanalen. De CORE gebruikt deze data om potentiële problemen te identificeren en diagnostiseren en vervolgens een oplossing te bieden. Voorheen werd elk windpark gemonitord vanuit een locaal SCADA station en verzonden de operators de data per telefoon. Alle belangrijke gegevens werden opgeslagen op een disk die vervolgens werd doorgegeven aan degene die de data recording verzorgde. Voor het op afstand monitoren van de windparken alsmede voor de controle op afstand via een dedicated VSAT netwerk, heeft Iberdrola Renovables gekozen voor de installatie in de CORE van een op OPC gebaseerde architectuur met PcVue SCADA en meerdere FrontVue light clients.

PcVue en FrontVue zijn beide op Windows gebaseerde softwarepakketten die in staat zijn tot het online beheren van miljoenen I/O points van duizenden apparaten. Het PcVue-FrontVue SCADA systeem in de CORE is geïmplementeerd om de operators te voorzien van alle noodzakelijke informatie ten aanzien van alarmmeldingen van de turbines. Maximaal 2,5 miljoen data items worden gemonitord door de FrontVue client stations die via OPC communiceren met de front end via een 1,000 Mbps redundant TCP/IP Ethernet netwerk. Elk front end kan maximaal 60,000 I/O points ontvangen. Momenteel staan er 24 PcVue servers die een miljoen real-time variabelen beheren en het netwerk kan onbeperkt en zonder structurele aanpassingen worden uitgebreid.

Door gebruik te maken van de PcVue-FrontVue architectuur, kunnen de operators de data van de windparken in detail analyseren. Ze hebben de situatie continu onder controle en kunnen in geval van een breakdown correctieve acties ondernemen op de juiste momenten. Gegeven de enorme hoeveelheid data (ongeveer 350 points per turbine) en teneinde de onderhoudswerkzaamheden zoveel mogelijk te faciliteren, vindt de supervisie plaats op twee niveaus:
- Het bovenste niveau biedt een panoramische blik op de meest belangrijke alarmmeldingen, datawaarden en counters die nodig zijn om de turbines te kunnen monitoren en om fouten te kunnen detecteren die interventie vereisen;
- Het volgende niveau is meer gedetailleerd teneinde een betere analyse mogelijk te maken van alle data van de turbines zodat de operators onmiddellijk en nauwkeurig problemen kunnen diagnostiseren en de benodigde acties kunnen ondernemen. Alle ontvangen data wordt verwerkt door middel van set points, historische data, alarmmeldingen en trends.
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers