www.technologieenindustrie.com
EPLAN

Introductie: Eplan Cogineer Advanced Automatisering gaat naar de cloud

Op de Hannover Messe 2018 presenteerde Eplan een voorproefje: met EPLAN Cogineer Advanced gaat de oplossingenaanbieder automatiseringssoftware als "Software as a Service" (SaaS) aanbieden. De twee functiebereiken Designer en Project Builder zullen daarmee alleen als cloud-gebaseerde oplossingen met afzonderlijke licenties kunnen worden gebruikt. Uiteraard is de dataveiligheid gewaarborgd: de gebruiksrechten voor Designer, waarin regelsets en macro's voor het geautomatiseerd genereren van schema's zijn gedefinieerd, kunnen met een nieuwe functie voor het rechtenbeheer duidelijk worden gedefinieerd.

Introductie: Eplan Cogineer Advanced  Automatisering gaat naar de cloud
Cogineer Advanced.jpg: Gebruikers die ingelogd zijn in Cogineer Project Builder krijgen toegang tot configuraties waarvoor ze geautoriseerd zijn, kunnen opties en varianten selecteren en vervolgens met één klik op de knop schemadocumentatie genereren.

Op de Hannover Messe van dit jaar liet Eplan het publiek in een sneakpreview kennismaken met de volgende stap in de uitbreiding van zijn automatiseringssoftware. Eplan Cogineer Advanced heeft de functionaliteit uitgebreid op het gebied van interfaces en instantiatie door de afzonderlijke licenties voor de twee functiebereiken Designer en Project Builder. In Designer gecreëerde modellen kunnen zodoende ook alleen maar in Designer worden gewijzigd door de gebruikersgroep die daarvoor toegang heeft verkregen door middel van een nieuwe rechtenbeheersfunctie. Hiermee wordt aan een cruciaal aspect wat betreft de dataveiligheid voldaan. Een andere interessante kenmerk is het nieuwe bedrijfsmodel. De nieuwe versie 2.8, die waarschijnlijk vanaf de nazomer van 2018 leverbaar is, zal volledig cloud-gebaseerd als "Software as a Service" te gebruiken zijn.

XML-interface voor procesintegratie

Eplan Cogineer Advanced heeft een import-interface die op het XML-formaat gebaseerd is. Hiermee kunnen complete configuraties worden geïmporteerd, inclusief alle waardensets. Het voordeel voor de gebruikers is duidelijk: de software kan snel in processen worden geïntegreerd en reeds aanwezige data voor geautomatiseerde schemavervaardiging kunnen gebruikt blijven worden. In de praktijk betekent dit een extra tijdbesparing en een gegarandeerde kwaliteit doordat dubbele opslag en dubbele invoer van data worden voorkomen.

Dynamische configuratie

Een andere nieuwe functie in EPLAN Cogineer Advanced is de mogelijkheid tot het instantiëren van typische elementen. Gebruikers kunnen tijdens een configuratieproces dynamisch selecteren welke deelfuncties of deelschakelingen ze willen gebruiken in structuurcodes van een project. Het meervoudig gebruik van zowel deel- als complete functies wordt ook ondersteund. Het instantiëren van deze typische elementen kan ook direct worden aangestuurd door het importeren van een eerder in het proces gecreëerd XML-bestand. Het grootste voordeel van het instantiëren van typische elementen: er hoeft niet voor elke variant en structuur van een doelproject een 100 procent-configuratie te worden gemaakt. Juist in de installatie-engineering, waar de documentatiestructuur van het ene project vrijwel nooit met die van een ander overeenkomt, is dit een enorm groot voordeel. Installatie-engineers en systeemintegrators besparen veel tijd als ze delen van een configuratie kunnen hergebruiken.

Het systeem denkt mee

Het invoeren van logische afhankelijkheden en formules wordt in alle versies van EPLAN Cogineer aanzienlijk vereenvoudigd. Een nieuwe Formule Assistent zal er voortaan voor zorgen dat logische voorwaarden en formules – oftewel de gehele samenhang van gegevens voor een functie of functionele groep – nog eenvoudiger en vooral ook zonder fouten kan worden ingevoerd. Afhankelijk van het type configuratievariabelen worden alleen de toegestane operanden voor het betreffende type aangeboden. Tegelijkertijd stelt de Formule Assistent alle beschikbare variabelennamen tijdens het invoeren "live" voor. Hierdoor zijn typfouten bij het invoeren uitgesloten – wat voor een constant hoge kwaliteit bij de engineering zorgt.

Zie voor meer informatie: www.eplancogineer.com

Introductie: Eplan Cogineer Advanced
Automatisering gaat naar de cloud
Cogineer Advanced2.jpg: De configuratievariabelen of hun displaynamen definiëren automatisch de gebruikersinterface in Project Builder.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers