www.technologieenindustrie.com
NSK

Molded Oil lagers van NSK gaan langer mee in de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie zijn strenge schoonmaakregimes schering en inslag omdat bedrijven aan de specifieke hygiënische vereisten van de voedingsindustrie moeten voldoen. Dergelijke praktijken kunnen echter schadelijk zijn voor componenten in een productielijn, niet het minst voor de lagers die zorgen voor beweging in kritieke machines, apparatuur en systemen. Het schoonmaken met hete stoom, waterstralen onder hoge druk en zeer krachtige reinigingsmiddelen veroorzaken twee problemen: vreemde deeltjes komen terecht in de lagers en smeermiddel wordt uit de lagers gespoeld. Om deze problemen te voorkomen biedt NSK een uitgebreid assortiment Molded Oil lagers aan, die speciaal ontworpen werden met een verlengde levensduur in de zware omgevingen van de voedingsindustrie in het achterhoofd.

Molded Oil lagers van NSK gaan langer mee in de voedingsindustrie

Image1.jpeg - Het smeermiddel is duurzaam verwerkt in een stabiele drager in de Molded Oil lagers 

Het smeermiddel in de Molded Oil lagers is duurzaam verwerkt in een stabiele drager, namelijk een met olie geïmpregneerde polyofinhars. Dit type smeermiddel kan niet worden weggespoeld door stoom of vloeistoffen en voorkomt dat verontreiniging het lager binnendringt. Omdat de drager het smeermiddel slechts met mondjesmaat vrijgeeft, wordt gedurende een lange bedrijfsperiode voldoende smering gegarandeerd. 

Er is een breed assortiment Molded Oil lagers verkrijgbaar, waaronder groefkogellagers, kogellagers en kegellagers, in verschillende productseries en in speciale vormen zoals met een aangepaste behuizing. Het assortiment omvat ook Molded Oil lagers van roestvrij staal. 

Deze geavanceerde componenten zijn geschikt voor een breed scala toepassingen in de voedingsindustrie, waar veel fabrikanten van machines en systemen deze Molded Oil lagers als OEM component inzetten. Ze zijn evenwel ook ideaal voor retrofittoepassingen.

Een voorbeeld hiervan is te vinden bij een Britse voedingsfabrikant, waar de standaard diepgroefkogellagers in een zevenbaans transportsysteem slechts vier maanden meegingen. De reden was de indringing van vocht in de lagers tijdens de dagelijkse reiniging, wat resulteerde in dure onderhoudsoperaties en schade aan transportbanden. Elke keer als er een storing was, lag het bedrijf 24 uur stil, wat in een aanzienlijke productiviteitsdaling resulteerde. 

Na onderzoek van deze lagers adviseerde NSK om roestvrijstalen lagers met Molded Oil met DU-afdichting in te zetten. Sindsdien gaan de lagers driemaal langer mee, tot 12 maanden, terwijl de lagergerelateerde onderhoudskosten (inclusief downtime) met meer dan € 52.000 verlaagd werden op jaarbasis. 

Het verhaal is vergelijkbaar  met dat van een fabrikant van diepvriespizza's. Daar werd gemiddeld om de vier weken een storing vastgesteld van de riemspanner die één van de voedseltransportbanden van het bedrijf aandrijft. De regelmatige reiniging van de productielijn met water had geleid tot corrosie. Bovendien was het smeermiddel uit de lagers gelekt en de afdichting beschadigd. NSK onderzocht het probleem en raadde opnieuw het gebruik van roestvrijstalen Molded Oil lagers aan. Dit resulteerde in een aanzienlijk langere levensduur en een kostenbesparing van ongeveer  15.700 € op jaarbasis. 

In een derde voorbeeld waren cakesnijmachines bij een grote bakkerij het slachtoffer van storingen. De lagers van de riempoelies gingen voortdurend stuk. Elk jaar moesten ongeveer 20 sets lagers worden vervangen vanwege storingen, met een frequentie van 4 tot 6 weken. Na analyse door NSK bleek dat de primaire oorzaak de indringing van vocht en stof in de lagers was. NSK adviseerde daarom om ter vervanging voor Molded Oil lagers te opteren. Er werd een test uitgevoerd en de gebruiksduur van 

de lagers nam toe tot 26 weken. Dit verhoogde de productiviteit van de productielijn aanzienlijk en er werd ongeveer 9.400 € per jaar bespaard in onderhouds- en uitvalkosten. 

In een laatste voorbeeld had een groenteverwerkend bedrijf een biogasinstallatie geïnstalleerd om biologisch afval te fermenteren en het ontstane methaan om te zetten in elektriciteit en warmte voor eigen gebruik. Er traden echter problemen op met het roterend filterscherm, dat grof en niet-fermenterend er uit haalt voorafgaand aan de fermentatiefase. Herhaaldelijk kwamen storingen voor in de lagers van het roterende filterscherm, wat de algehele werking van de biogasinstallatie verstoorde. Gemiddeld om de zes weken moesten de diepgroefkogellagers met contactafdichtingen vervangen worden. Elke rotor heeft twee lagers en er zijn twee rotoren per roterend scherm. De vervangtijd van elk lager was telkens een uur. 

De experts van NSK ontdekten dat de storingen werden veroorzaakt door verontreiniging, die het lager binnendrong langs de loopbaan. De klant volgde vervolgens de aanbeveling van NSK om Molded Oil diepgroefkogellagers uit roestvrij staal met DU-afdichting te installeren aan beide zijden, een actie die tot veel minder vervangingen heeft geleid. 

Dit bevestigt wederom één van de ´vuistregels van NSK´: in toepassingen waar de omgeving vervuild is door vocht en stof is de levensduur van Molded Oil lagers uit roestvrij staal meer dan het dubbele dan dat van lagers met een conventionele smering.

 Molded Oil lagers van NSK gaan langer mee in de voedingsindustrie
Image2.jpeg - Schematische weergave van Molded Oil lagers
 

 Molded Oil lagers van NSK gaan langer mee in de voedingsindustrie
Image3.jpeg - Lagers in behuizing (in dit geval gemaakt van roestvrij staal) zijn ook verkrijgbaar in Molded Oil uitvoering 

Molded Oil lagers van NSK gaan langer mee in de voedingsindustrie
Image4.jpeg - Transportbanden in de voedingsindustrie moeten grondig gereinigd worden, wat strenge eisen oplegt aan lagers

 Molded Oil lagers van NSK gaan langer mee in de voedingsindustrie
Image5.jpeg - Het gebruik van Molded Oil lagers vermindert aanzienlijk de onderhoudsnoodzaak aan aandrijfriemen van transportbanden in deze productielijn voor diepvriespizza

 
 Molded Oil lagers van NSK gaan langer mee in de voedingsindustrie
Image6.jpeg - Na het vervangen van de standaard lagers door Molded Oil lagers kon een grote bakkerij ongeveer 9.400 € per jaar besparen in onderhouds- en uitvalkosten.

 
 Molded Oil lagers van NSK gaan langer mee in de voedingsindustrie
Image7.jpeg - In vochtige en stofrijke omgevingen hebben roestvrijstalen Molded Oil lagers een levensduur die meer dan het dubbele bedraagt dan die van lagers met een conventionele vetsmering 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers