www.technologieenindustrie.com
Makino

Makino a500Z: betrouwbare en efficiënte productie met 5-assige flexibiliteit

Tijdens de jaarlijkse persconferentie in Kirchheim unter Teck kondigde Makino de lancering aan van de nieuwste uitbreiding van zijn lijn van 5-assige bewerkingscentra, de a500Z. Uitgaande van de bewezen technologieën van de a1-serie van Makino, is het nieuwe 5-assige horizontale bewerkingscentrum speciaal bedoeld voor complexe producten.

Makino a500Z: betrouwbare en efficiënte productie met 5-assige flexibiliteit
Afbeelding 1: Vooraanzicht van de Makino a500Z.

Industrieën: Onderdelenproductie, (spuitgiet)matrijzen, automotive, industriële componenten, lucht- en ruimtevaart, productie-units.
Toepassingen: Simultaan 5-assig frezen, indexeren

De zeer stijve machinestructuur en lage massatraagheid van de a500Z garanderen eenzelfde efficiency van dit 5-assige horizontale bewerkingscentrum die je normaal zou verwachten bij een 4-assige machine. De uit één stuk gegoten tafel, de driepunt ondersteuning en het ‘slant bed’ ontwerp zorgen voor stijfheid en uitstekende stabiliteit. De symmetrische schuine (slant) opbouw, vergelijkbaar met bepaalde machines uit de a1-serie, garandeert een minimale krachtenlus voor grotere efficiency. Makino’s innovatieve technologie zorgt bij de roterende tafel voor minimale overhang en uitstekende stijfheid.

Verbeterde productiviteit

De a500Z is uitgerust met een 303 Nm hoog koppel HSK-A63 Makino spindel. Geavanceerde productie-units hebben te maken met veelvuldige modelwijzigingen, strakke herprogrammeringstijden alsmede met talrijke positionering- en indexeringswerkzaamheden en tijdrovende handmatige machine-inspecties. De a500Z levert hoge positioneringsnauwkeurigheid dankzij de kleine afstand tussen het A-as draaipunt en het werkstuk. Door bij indexeerbewerkingen de niveauverschillen tussen naden te minimaliseren, en door de mogelijkheid om zware werkstukken te verplaatsen en zo te profiteren van grote versnellingen en vertragingen bij simultaan 5-assige bewerken, kunnen snijtijden en stilstand worden gereduceerd.

Het bewerkingscentrum biedt 730 mm X-as-, 750 mm Y-as- en 700 mm Z-as bewegingen, waarmee werkstukken met maximale grootte en gewicht van respectievelijk ø630 mm x 500 mm en 400 kg kunnen worden bewerkt. De snelle automatische palletwisselaar (APC) en de horizontale laadfunctie van de machine zorgen voor extra efficiencyverbetering.

Operationele nauwkeurigheid en thermische regeling

Makino machines staan bekend om hun thermische regeltechnologie - de a500Z is daarop geen uitzondering. Een thermisch symmetrische structuur is gecombineerd met effectieve warmteafvoer van de spindel, terwijl dragende componenten als kogelomloopspindels en motoren de stabiliteit en nauwkeurigheid van de machine waarborgen tijdens de lange bedrijfsuren. De kogelomloopspindels en moeren zijn kerngekoeld, waardoor de warmte niet kan accumuleren en zo geen thermische vervorming en daaruit voortvloeiende fouten kan veroorzaken. De direct-drive motoren op de B/C as zijn bovendien uitgerust met koelmantels om warmtegeneratie tegen te gaan.

Uitstekend koelmiddelbeheer en spaanafvoer

Effectief koelmiddel- en spaanbeheer is een absolute noodzaak als een machine bestemd is voor hoge productiviteitsniveaus en derhalve per minuut grote hoeveelheden spanen genereert. In tegenstelling tot de conventionele 5-assige draaitap tafel, is de a500Z uitgerust met een brede goot onder de tafel. Een royale stroom koelvloeistof uit de overhead toevoer, en het wall-washing en terrace-washing koelvloeistofsysteem gaan opeenhoping van spanen tegen zodat de spanen direct in de goot vallen voor een uitstekende spaanafvoer. Het pallet laadsysteem (PLS) is eveneens uitgerust met terrace-washing en een zeer goed spoelsysteem om nog betere spaanafvoer mogelijk te maken.


Makino’s nieuwste besturing: Professional 6


Om de verbeterde productiviteit te vervolmaken, beschikt de a500Z over de Makino Professional 6 (PRO 6) besturing. De besturing is eenvoudig te bedienen en verkort de leercurve voor nieuwe operators.

Functies als Geometric Intelligence (GI) voor geavanceerde motion control verkorten de totale cyclustijd bij typische productiecomponenten zoals hydraulische kleppen en elektronicaboxen. GI Drilling zorgt ervoor dat spindel en gereedschap van gat naar gat een boogvormig pad kunnen volgen in plaats van een rechthoekig pad. Dit verkort de vrijlooptijden vergeleken met het gebruikelijke boren van een gatenpatroon. Verder is GI Milling ontworpen om de prestaties van 2D frezen te verbeteren. De gebruiker kan hiermee op elke freesbaan een hoekafronding-tolerantie definiëren.

Voor nog grotere efficiency wordt de Makino PRO 6 besturing geleverd met Inertia Active Control (IAC) technologie. De IAC krijgt feedback van de servomotoren en stelt op basis daarvan de versnelling en vertraging van een bepaalde pallet in op het optimale niveau.

Automatisering

De a500Z is klaar voor de automatisering van zowel pallet als onderdelen handling. Intelligente automatiseringsoplossingen van Makino, bijvoorbeeld systemen als MMC2 en VIP met 6-assige robots, alsmede standaard op de markt beschikbare automatiseringssystemen, kunnen eenvoudig in de machine geïntegreerd worden. Ook kan a500Z eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande systemen.

Makino a500Z: betrouwbare en efficiënte productie met 5-assige flexibiliteit
Afbeelding 2: Stijve en dynamische 5-assige tafel.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
Andreas Walbert
Hoofd Marketing en Product Planning
Telefoon: +49 7021 503-201
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.makino.eu

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers