www.technologieenindustrie.com
Makino

Makino rapporteert significante groei in Europa en Azië

De Japanse gereedschapsmachineproducent Makino Milling Machine Co., Ltd meldt voor boekjaar 2016 een stabiele wereldwijde omzet. De forse groei in exportactiviteiten compenseerde een zwakkere vraag op de binnenlandse markt. Ondanks wereldwijd grote politieke onzekerheden werden record omzetten bereikt in Amerika, Europa en Azië. Orders uit Europa stegen met meer dan 70% met belangrijke bijdragen uit de sectoren lucht- en ruimtevaart en industriële componenten. In het jaar van zijn 80ste verjaardag zal Makino tal van nieuwe technologieën lanceren op de EMO in Hannover, waar een breed spectrum van 5-assige automatisering- en Industry 4.0-oplossingen zal worden gedemonstreerd.

Boekjaar 2016

Tijdens de persconferentie van Makino op 27 juni in Kirchheim unter Teck, Duitsland, meldde dr. P. Anders Ingemarsson, voorzitter en CEO van Makino Europe, een wereldwijde geconsolideerde omzet van Yen 153.641 miljoen, -5,1% ten opzichte van vorig jaar (+ 1,7% in lokale valuta's) voor het boekjaar 2016, dat eindigde op 31 maart 2017. Hoewel de omzet van de groep in Japan met 7,9% daalde , werden in alle andere regio's nieuwe recordniveaus gehaald, mede als gevolg van 10,3% groei in de VS, 8,5% in Europa en 4,2% in Azië (exclusief Japan), ten opzichte van vorig jaar (in lokale valuta's). Het bedrijfsresultaat van de groep kwam uit op Yen 9.660 miljoen, het netto resultaat op Yen 7.596 miljoen.


Positieve ontwikkeling in Europa


Orders in Europa stegen met meer dan 70% door grote contracten uit de lucht- en ruimtevaartindustrie en aanzienlijke verbeteringen in de sector van industriële componenten. Bijzonder positieve ontwikkelingen werden gezien in Frankrijk, Italië, Spanje en Polen. »De investeringen in personeel en infrastructuur betalen zich uit en de vooruitzichten voor boekjaar 2017 zijn veelbelovend», aldus Ingemarsson. Gunstige marktomstandigheden, alsmede de lancering van een brede waaier aan nieuwe technologieën op de EMO 2017 in september, zullen de groei in de tweede helft van dit boekjaar versterken.

Blijvende groei in China en India

In Japan is de lagere omzet vooral toe te schrijven aan de ontwikkelingen in de spuitgiet- en matrijzenmarkt. Daarnaast is er door het jaar heen enige terughoudendheid geweest wat betreft investeringen. In het huidige boekjaar zal er naar verwachting meer geïnvesteerd worden, met name in de auto-industrie waar vele nieuwe modellen zullen worden geïntroduceerd. Bovendien zal er naar verwachting extra volume worden gegenereerd door de enorme investeringen van Makino in nieuwe bewerkingscentra voor spuitgiet- en matrijzentoepassingen in de automotive. In januari opende Makino een nieuw technologiecentrum in Nagoya om haar lokale technische ondersteuningsactiviteiten in de regio verder te versterken.

De positieve ontwikkeling in de rest van Azië komt voornamelijk vanuit de productiemachinemarkt. Orders groeiden fors in China, waar met name de IT- en automotive-markten erg kansrijk bleken, evenals in India, waar met name groei optrad bij twee- en vierwielvoertuigen en landbouwtoepassingen. De trends in China en India zullen zich naar verwachting doorzetten in het huidige boekjaar. Daarnaast zal de verbeterde functionaliteit van smartphones leiden tot een grotere vraag naar high-end gereedschapsmachines. Om in te spelen op de groeiende vraag naar bewerkingscentra in de Aziatische regio, investeert Makino momenteel fors in de uitbreiding van de productiecapaciteit in Singapore.


Amerikaanse consumables actviteiten fuseren met Global EDM Supplies


Eerder dit jaar heeft Makino Inc. in de VS twee belangrijke stappen gezet om zijn positie in Noord-Amerika verder te versterken: in januari werd een nieuw technologiecentrum geopend in Monterrey, Mexico; daarna kondigde Makino de fusie aan met EDM consumables leverancier Global EDM Supplies. De fusie zal de uitbreiding van de Sino Consumables business van Makino verder versterken, waardoor klanten zullen profiteren van een breder geografisch bereik, grotere productdiversiteit en meer toegang tot ervaren technische diensten en ondersteuning.

Hoewel de Amerikaanse activiteiten een aanzienlijke groei van de omzet te zien gaven vergeleken met boekjaar 2015 en zo een nieuw all-time high bereikte, liep de orderintake achter bij het resultaat van vorig jaar door een afname in de automobielmarkt en vertragingen bij grote orders in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Gezien de positieve vooruitzichten in de halfgeleiderindustrie en de uitgestelde kansen in de lucht- en ruimtevaart, zal de orderintake dit jaar naar verwachting groter zijn dan vorig jaar.


Makino's 80ste verjaardag: vol met nieuwe technologieën


in zijn jubileumjaar kijkt Makino naar de toekomst met een duidelijke focus op geavanceerde innovatieve technologieën, met toegesneden oplossingen voor klanten uit een grote verscheidenheid aan industrieën. »Tijdens de EMO in september zal Makino een breed spectrum aan nieuwe technologieën lanceren met horizontale en verticale 5-assige en EDM oplossingen voor industriële componenten, matrijzenbouw, evenals lucht- en ruimtevaarttoepassingen, allemaal klaar voor automatisering en Industrie 4.0,» aldus Ingemarsson. »We zullen een gloednieuwe, flexibele, maar stijve, horizontale 5-assige machine voor de onderdelenproductie presenteren, alsmede hoog-dynamische verticale 5-assige machines voor de productie van waaiers, nieuwe verticale 5-assige bewerkingscentra voor de supersnelle bewerking van matrijzen voor auto-onderdelen, en een nieuwe generatie EDM's, om een paar voorbeelden te noemen.»

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Andreas Walbert
Hoofd Marketing en Product Planning
Telefoon: +49 7021 503-201
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.makino.eu

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers